URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Septembrie 2024, 20:18

Au început plantările în parcul Petőfi: Vor fi sădiți aproape 200 de copaci (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a anunțat, marți, că au început lucrările de amenajare peisagistică în parcul Petőfi, aflat în șantier de peste un an. Potrivit municipalității, se vor planta între 180 și 200 de arbori, mai mulți decât erau prevăzuți în proiectul inițial. Asta pentru că, în urma furtunii din iulie 2023, mulți copaci din parc s-au rupt.

„Astfel, vor fi plantați, suplimentar față de proiectul inițial, între 180 și 200 de arbori, în funcție de disponibilitatea spațiului. Aceștia sunt din speciile: mesteacăn, frasin, platan, ulm, tei pucios. Amenajarea peisagistică va mai cuprinde magnolii, cireși japonezi și stejari, plante cățărătoare și perene care vor fi puse în compoziții conform proiectului tehnic”, se arată în comunicatul Primăriei.

Săptămâna trecută, în același parc s-a început însămânțarea gazonului. Aceste lucrări „verzi” nu au putut fi făcute în timpul verii, din pricina temperaturilor ridicate.

Urmează grădina japoneză

Cât despre reabilitarea parcului, Primăria a comunicat că aleile din piatră cubică au fost sigilate cu rășină, s-a amenajat zona de fitness cu echipamente, au fost montate aparatele de joacă și urmează turnarea covorului de tartan. De asemenea, s-a instalat toaleta publică automată, s-au montat pergolele care urmează să fie decorate cu plante cățărătoare și s-au amplasat băncuțele tip SMART și băncuțele prevăzute cu rastel pentru biciclete.

„Urmează amenajarea grădinii japoneze”, a mai transmis Primăria, fără a preciza însă un termen de finalizare a lucrărilor. Potrivit purtătorului de cuvânt al municipalității, Octavian Haragoș, lucrările trebuie încheiate în toamna acestui an.

Șantierul este executat de firma Dumexim, pentru suma de 7 milioane lei, fără TVA, care a început munca în iulie 2023, inițial cu un termen de un an, care a fost prelungit.


(simulări din proiectul parcului, sursa foto: Primăria Oradea)

Istoria parcului

Parcul Petöfi se afla, mai demult, într-o zonă virană între localitatea Olosig și complexul de clădiri aparţinând Episcopiei Romano-Catolice. Terenul a rămas liber și după alipirea Olosigului la oraş și, după darea în folosință a gării feroviare, zona a devenit mai frecventată, iar apropierea de Palatul Baroc și de catedrală cerea o minimă amenajare.

În toamna anului 1888, șeful Diecezei de Oradea, Schlauch Lörincz, a cerut Asociației pentru Înfrumusețare, care se ocupa de amenajarea spațiilor publice, să elaboreze un proiect de modernizare. Așa a apărut Schlauch Tér (Piața Schlauch), denumită după numele episcopului care a și finanțat lucrările.

Amenajările au fost realizate rapid, cu un număr consistent de muncitori, fiind trasate alei și plantați castani, tei și brazi, ultimii aduși din grădina personală a episcopului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
AlexandraCiucle aka vasi13 adi13 și alte conturi
Dacă zici " să mori tu ' eu te cred :::::)))))
Postat 18 Septembrie 2024, 22:11 de Sandu2100
SI 199 SE USCA PANA LA ANUL
DAR DE CE AU TREBUIT TAIATI? CA SA PUNETI 200 COPACI CU 1000 LEI COPACUL SI 2000 LEI UDATUL, ASTA E SMECHERIA. MAI AVE PARCURI DE TAIAT, PLUS CARTIERUL NUFARU UNDE TAIE 4000 COPACI SA PLANTEZE GAZON, CA GAZONUL TINE UMBRA SI RACOARE, CA CEL DE PE BARCAULUI USCAT
Postat 18 Septembrie 2024, 13:03 de AlexandraCiucle
De când au masacrat acest parc, ca să trântească o cârciumă acolo ...
... era suficient să împrăștie niște sămânță, pentru ca astăzi să fi avut deja copaci maturi.
Postat 18 Septembrie 2024, 10:45 de KP
cu nostalgie
cu nostalgie ma gandesc la fostul lac imprejmuit cu roci, cu arteziene si bine umbrit de copaci.... acum pare ca va ajunge o copaie bine betonata dupa aspectul de azi existent la fata locului.... au disparul falnici copaci si au aparut o multime de puieti, daca avem noroc peste 40-50 de ani poate ca are sa fie acolo un parc, eu nu o sa-l mai vad, pana atunci arsita verilor are sa faca parcul de ocolit!
Postat 18 Septembrie 2024, 00:17 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON