Salubritatea orădeană se reformează. Criticate pentru că nu blochează în niciun fel mirosurile neplăcute ale deșeurilor și pentru că sistemul de închidere dă prea des rateuri, peste 300 de țarcuri metalice din jurul blocurilor vor fi înlocuite cu insule digitalizate, adică un complex cu cinci containere metalice, care vor putea fi deschise doar cu cartele sau cu telefonul mobil și doar de către locatarii cărora le-au fost arondate.
Sistemul inteligent va permite și implementarea principiului „plătești pentru cât arunci” pentru orădenii de la blocuri, ale căror deșeuri vor putea fi, astfel, contorizate. Nu de la început, însă...
La gunoi, cu telefonul
În următoarele trei luni, în Oradea se vor monta 275 de insule digitalizate, toate cumpărate de Ministerul Mediului, cu bani din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Alte 70 urmează să fie livrate ulterior de producător, firma Europlast SRL, făcând parte din al doilea lot cumpărat de Minister pentru Oradea.
Fiecare insulă este compusă din cinci containere închise, câte unul pentru deșeurile reziduale, biodegradabile, hârtie și carton, plastic și metal și pentru sticlă. Toate containerele sunt închise, având ușițe pentru deversarea deșeurilor în partea superioară. Ele se vor deschide doar după scanarea cardului anume conceput, indiferent că este fizic sau digital, disponibil într-o aplicație pe care orădenii și-o vor putea instala pe telefoanele mobile. Acest sistem controlat este menit să garanteze faptul că o anumită insulă va putea fi folosită doar de către locatarii blocului sau blocurilor la care a fost arondată.
Nu pentru copii
Pentru că va începe atât montarea insulelor, cât și distribuirea cartelelor de acces, Primăria le prezintă președinților de asociații din oraș containerele și modul lor de funcționare. O primă asemenea întâlnire a avut loc deja în curtea interioară a Primăriei, unde a fost instalată o insulă cu rol de prezentare, iar altele vor fi programate începând din septembrie.
Președinții de asociații care deja au văzut insula au avut și câteva obiecții. De pildă, au sugerat să fie supravegheate de sisteme video și se întreabă dacă Ministerul Mediului nu putea comanda containere mai joase, dat fiind că ușile de deschidere sunt la înălțimea de circa 1,6 metri, ceea ce va face aruncarea gunoaielor mai grea pentru persoanele de statură mică și de-a dreptul imposibilă pentru copii.
Explicația reprezentaților firmei producătoare a fost că sistemul de colectare separată în cinci fracții este destinat doar adolescenților și adulților, singurii care ar fi capabili să înțeleagă regulile. Ceea ce, firește, nu este adevărat, ba chiar din contră: picii de vârstă preșcolară sau de școală primară pricep uneori mai bine decât părinții ori bunicii lor cum se separă resturile...
Avantaje și dezavantaje
O altă dilemă a orădenilor este dacă nu cumva containerele, fiind metalice, vor face gălăgie prea mare în cartiere, când vor fi golite de muncitorii RER Vest. Pentru a reduce acest disconfort, producătorul a gândit un sistem anume de manipulare. „Eco-insulele sunt fabricate din metal pentru a oferi o rezistență sporită și pentru a preveni scurgerile. Modulele sunt echipate cu șine de manipulare, ceea ce va reduce zgomotul produs în timpul golirii”, spune Octavian Haragoș (foto), purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Pe de altă parte, municipalitatea subliniază și avantajele insulelor ecologice. Pe lângă că împiedică accesul persoanelor „neautorizate”, adică al celor care nu plătesc pentru colectarea acelor deșeuri, reduce împrăștierea mirosurilor și împiedică contaminarea accidentală a fracțiilor de deșeuri. Desigur, însă, orădenii vor putea să amestece deșeurile, dacă vor deschide containerul pentru plastic și vor arunca acolo sacul de rezidual, de pildă.
Perspective eco
Un alt avantaj este că insulele avertizează, printr-un semnal luminos, când un container s-a umplut, și contorizează utilizarea celor cinci guri de acces.
Pe viitor, Primăria Oradea ar putea să monteze și cântare sub containerele metalice, pentru a ști și câte deșeuri se aruncă din fiecare apartament. Asta va permite, în viitor, introducerea sistemului de facturare în funcție de cantitatea de deșeuri generată de fiecare familie, așa cum se calculează astăzi la casele din oraș.
Reforma nu se va produce prea curând, însă. „Această măsură nu va fi implementată imediat după punerea în funcțiune a eco-insulelor. Va exista o perioadă de analiză pentru a identifica obiceiurile cetățenilor în ceea ce privește selectarea deșeurilor”, mai spune Haragoș.
Pentru început, insulele trebuie să-și dovedească „inteligența” și să îmbunătățească viața orădenilor...
VOCEA STRĂZII
Ce părere aveți despre eco-insulele metalice pe care Primăria începe să le monteze în Oradea?
Vor apărea gunoaie lângă ele, oamenii nici nu vor încerca să le deschidă. Primăria trebuie să gândească altă strategie pentru reciclare.
Dan Maior
Nu cred că aceste containere inteligente vor rezista în oraș. Vor fi vandalizate, și știm cu toții cine sunt cei care le strică.
Virgil
Eu nu cred că vor fi rezistente. Oamenii nu pun preț pe un carton sau un plastic, dacă nu trebuie să plătească măcar 50 de bani pe el.
Andrei
Cu siguranță, cei de altă etnie le vor distruge și pe astea. Poate ar trebui montată o cameră video în apropierea fiecărei insule.
Antoaneta Mahr
Îmi plac mai mult cele subterane, este o modalitate mai curată de a arunca gunoaiele. În plus, sub pământ nu se poate scotoci.
Ilona Markus
Gura de acces la eco-insule este foarte mică, presimt că o parte din gunoi va cădea afară în timpul aruncării și acolo va rămâne.
Ionuț Buzle
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.