URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 August 2024, 08:32

Insula... gunoaielor: Primele eco-insule „inteligente” pentru deșeurile de la bloc vor fi montate în curând în Oradea (FOTO/VIDEO)

Insula... gunoaielor: Primele eco-insule „inteligente” pentru deșeurile de la bloc vor fi montate în curând în Oradea (FOTO/VIDEO) SACRIFICIU. Mai mari decât țarcurile metalice, insulele digitalizate vor „fura” din spațiile verzi sau locurile de parcare din jurul blocurilor
Insula... gunoaielor: Primele eco-insule „inteligente” pentru deșeurile de la bloc vor fi montate în curând în Oradea (FOTO/VIDEO) (sursa foto: Primăria municipiului Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Salubritatea orădeană se reformează. Criticate pentru că nu blochează în niciun fel mirosurile neplăcute ale deșeurilor și pentru că sistemul de închidere dă prea des rateuri, peste 300 de țarcuri metalice din jurul blocurilor vor fi înlocuite cu insule digitalizate, adică un complex cu cinci containere metalice, care vor putea fi deschise doar cu cartele sau cu telefonul mobil și doar de către locatarii cărora le-au fost arondate.

Sistemul inteligent va permite și implementarea principiului „plătești pentru cât arunci” pentru orădenii de la blocuri, ale căror deșeuri vor putea fi, astfel, contorizate. Nu de la început, însă...

La gunoi, cu telefonul

În următoarele trei luni, în Oradea se vor monta 275 de insule digitalizate, toate cumpărate de Ministerul Mediului, cu bani din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Alte 70 urmează să fie livrate ulterior de producător, firma Europlast SRL, făcând parte din al doilea lot cumpărat de Minister pentru Oradea.

Fiecare insulă este compusă din cinci containere închise, câte unul pentru deșeurile reziduale, biodegradabile, hârtie și carton, plastic și metal și pentru sticlă. Toate containerele sunt închise, având ușițe pentru deversarea deșeurilor în partea superioară. Ele se vor deschide doar după scanarea cardului anume conceput, indiferent că este fizic sau digital, disponibil într-o aplicație pe care orădenii și-o vor putea instala pe telefoanele mobile. Acest sistem controlat este menit să garanteze faptul că o anumită insulă va putea fi folosită doar de către locatarii blocului sau blocurilor la care a fost arondată.

Nu pentru copii

Pentru că va începe atât montarea insulelor, cât și distribuirea cartelelor de acces, Primăria le prezintă președinților de asociații din oraș containerele și modul lor de funcționare. O primă asemenea întâlnire a avut loc deja în curtea interioară a Primăriei, unde a fost instalată o insulă cu rol de prezentare, iar altele vor fi programate începând din septembrie.

Președinții de asociații care deja au văzut insula au avut și câteva obiecții. De pildă, au sugerat să fie supravegheate de sisteme video și se întreabă dacă Ministerul Mediului nu putea comanda containere mai joase, dat fiind că ușile de deschidere sunt la înălțimea de circa 1,6 metri, ceea ce va face aruncarea gunoaielor mai grea pentru persoanele de statură mică și de-a dreptul imposibilă pentru copii.

Explicația reprezentaților firmei producătoare a fost că sistemul de colectare separată în cinci fracții este destinat doar adolescenților și adulților, singurii care ar fi capabili să înțeleagă regulile. Ceea ce, firește, nu este adevărat, ba chiar din contră: picii de vârstă preșcolară sau de școală primară pricep uneori mai bine decât părinții ori bunicii lor cum se separă resturile...

Avantaje și dezavantaje

O altă dilemă a orădenilor este dacă nu cumva containerele, fiind metalice, vor face gălăgie prea mare în cartiere, când vor fi golite de muncitorii RER Vest. Pentru a reduce acest disconfort, producătorul a gândit un sistem anume de manipulare. „Eco-insulele sunt fabricate din metal pentru a oferi o rezistență sporită și pentru a preveni scurgerile. Modulele sunt echipate cu șine de manipulare, ceea ce va reduce zgomotul produs în timpul golirii”, spune Octavian Haragoș, purtătorul de cuvânt al Primăriei OradeaOctavian Haragoș (foto), purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Pe de altă parte, municipalitatea subliniază și avantajele insulelor ecologice. Pe lângă că împiedică accesul persoanelor „neautorizate”, adică al celor care nu plătesc pentru colectarea acelor deșeuri, reduce împrăștierea mirosurilor și împiedică contaminarea accidentală a fracțiilor de deșeuri. Desigur, însă, orădenii vor putea să amestece deșeurile, dacă vor deschide containerul pentru plastic și vor arunca acolo sacul de rezidual, de pildă.

Perspective eco

Un alt avantaj este că insulele avertizează, printr-un semnal luminos, când un container s-a umplut, și contorizează utilizarea celor cinci guri de acces.

Pe viitor, Primăria Oradea ar putea să monteze și cântare sub containerele metalice, pentru a ști și câte deșeuri se aruncă din fiecare apartament. Asta va permite, în viitor, introducerea sistemului de facturare în funcție de cantitatea de deșeuri generată de fiecare familie, așa cum se calculează astăzi la casele din oraș.

Reforma nu se va produce prea curând, însă. „Această măsură nu va fi implementată imediat după punerea în funcțiune a eco-insulelor. Va exista o perioadă de analiză pentru a identifica obiceiurile cetățenilor în ceea ce privește selectarea deșeurilor”, mai spune Haragoș.

Pentru început, insulele trebuie să-și dovedească „inteligența” și să îmbunătățească viața orădenilor...


VOCEA STRĂZII

Ce părere aveți despre eco-insulele metalice pe care Primăria începe să le monteze în Oradea?

Vor apărea gunoaie lângă ele, oamenii nici nu vor încerca să le deschidă. Primăria trebuie să gândească altă strategie pentru reciclare.

Dan Maior

Nu cred că aceste containere inteligente vor rezista în oraș. Vor fi vandalizate, și știm cu toții cine sunt cei care le strică.

Virgil

Eu nu cred că vor fi rezistente. Oamenii nu pun preț pe un carton sau un plastic, dacă nu trebuie să plătească măcar 50 de bani pe el.

Andrei

Cu siguranță, cei de altă etnie le vor distruge și pe astea. Poate ar trebui montată o cameră video în apropierea fiecărei insule.

Antoaneta Mahr

Îmi plac mai mult cele subterane, este o modalitate mai curată de a arunca gunoaiele. În plus, sub pământ nu se poate scotoci.

Ilona Markus

Gura de acces la eco-insule este foarte mică, presimt că o parte din gunoi va cădea afară în timpul aruncării și acolo va rămâne.

Ionuț Buzle

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@KP
Nu va necajiti trifele vor fi pe masura! Personalul RER trebuie bine platit caci face parte din palat. Normal adunare gunoaielor trebuie asigurata de primaire caci impozitul nostru serveste si la asta.
Postat 15 August 2024, 21:36 de Piranda
"Inteligența" acestor containere se va vedea ...
... când în jurul lor va fi plin cu saci mai mult sau mai puțin colorați, pungi și tot felul de gunoaie. Așa se va putea vedea și "inteligența" edililor care nu au capacitatea să gândească niște tarife corespunzătoare obiectivului urmărit. Adică, să se stimuleze depozitarea și colectarea selectivă și integrală.
Postat 15 August 2024, 18:14 de KP
Pentru
a,,realiza"producători de gunoaie,,inteligenți",cam ce perspective vedeți?
Postat 15 August 2024, 16:31 de nealiniat
De asemenea faptul că..
..au picioare foarte scurte, face ca păstrarea curățeniei în caz de accidente/deversări ale gunoaielor / lichidelor sub acestea să fie făcută foarte superficial. Dacă tot le muți / tragi / freci unele de altele probabil o să aibă o durată fizică / estetică foarte scurtă. Vrei să le speli cu presiune? Amplasamentul permite o scurgere a apelor corespunzătoare, sau doar creează o baltă cu mirosuri în jurul lor? Sunt multe aspecte care trebuie luate în seamă.
Postat 15 August 2024, 11:44 de georgemarian
Problema mirosului și igienei...
...din jurul acestor insule, mai bine zis containere este cea care trebuie rezolvată. Dacă resturile reziduale cad intr-un container deschis îmi imaginez ce mirosuri degajă în zonă. Practic vor fi niște insule de miros. Dacă nu se vor curăța / goli / igieniza atât în interior cât și în exterior de firmele de salubrizare cu o frecvență ridicată, cel puțin containerele în speță, nu se face decât că se creează o altă problemă pt cetățeni.
Postat 15 August 2024, 11:39 de georgemarian
Bani aruncati pe geam!!
Degeaba monteaza orice insule inteligente pana gunoaiele sunt aruncate aiurea !! Mobilier aruncat langa tarc , moloz si persoanele care cauta in tomberoane si imprastie toata resturile
Postat 15 August 2024, 11:28 de Otello
Gunoaie inteligente !!!
Am servit de toate! Garduri inteligente, asfalturi inteligente, fintini inteligente, passage inteligente, WC-uri inteligente, acuma gunoaie inteligente. Ma intreb daca noi aici in Bihor nu avem o problema cu INTELIGENTA?!
Postat 15 August 2024, 10:24 de Piranda
Ingradiri
In cartierele de blocuri exista spatii ingradite unde locatarii pot intra doar cu card. Totusi tiganii patrund si colecteaza cantitati uriase de ambalaje recuperabile cu care vin la punctele de colectare de la supermatket-uri, tinand in loc oamenii de buna credinta care aduc strict ambalajele din locuintelor lor. In plus, ambalajele tiganilor sunt scoase de prin gunoaie sunt mizerabile fi pot purta agenti patogebi periculosi!! Cand stai la mai putin de doi metri de sacii lor te loveste un miros pestilential! Are vreo solutie aceasta situatie??!!
Postat 15 August 2024, 08:49 de AnaConda
Tiganii
Le vor distruge tiganii ca sa culeaga ambalaje recuperabile.
Postat 15 August 2024, 08:40 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON