După ce la un moment dat a fost desființat și ulterior reînființat cu multă greutate, învățământul profesional devine tot mai atractiv pentru tinerii bihoreni, astfel încât există perspectiva creșterii numărului de clase de la 39 până la 59 din următorul an școlar, a anunțat șeful Inspectoratului Școlar al Județului, Horea Abrudan.
Pentru promovarea acestui tip de învățământ, care asigură elevilor inclusiv venituri lunare de până la 700 lei pe durata școlarizării, IȘJ va organiza în această primăvară două evenimente, a spus Abrudan într-o conferință de presă susținută marți.
Primul dintre ele va avea loc la începutul lunii mai, în parteneriat cu AJOFM Bihor, în Cetatea Oradea, și va fi un târg de orientare școlară, după modelul din 2019, care, după cum s-a exprimat șeful IȘJ Bihor, a fost „unul de succes”.
Cel de-al doilea se va desfășura probabil în perioada 16-27 mai și va fi un târg al ofertelor de școlarizare cu participarea unităților de învățământ profesional, care își vor prezenta calificările și particularitățile fiecărei calificări.
„Acum avem în învățământul profesional și în învățământul profesional dual din județ 39 de clase, ceea ce reprezintă 25% din totalul claselor a IX-a. Pentru anul școlar următor s-au propus 59 de clase, ceea ce va ridica ponderea la 40%. Nu ne așteptăm să fie concretizate chiar toate, dar cu siguranță ponderea învățământului profesional va crește”, a spus șeful IȘJ Bihor.
Pentru a facilita tinerilor și părinților acestora informarea asupra învățământului profesional, Inspectoratul oferă un Ghid de orientare școlară și profesională a candidaților în vederea admiterii, cu conținut bogat privind profilele de învățământ profesional, calificările asigurate și chiar partenerii din rândul agenților economici ai școlilor profesionale.
În context, Horea Abrudan a amintit că municipalitatea orădeană oferă tinerilor bihoreni care vor să urmeze studii profesionale atât cazare, cât și masă gratuite, iar Ministerul Educației o bursă lunară de 200 lei, la care se adaugă una, tot de minimum 200 de lei, oferită de agenții economici cu care au contracte școlile profesionale.
„Dar unii oferă și 500 de lei pe lună”, a precizat Abrudan, arătând astfel că un tânăr care se înscrie într-o școală profesională poate câștiga chiar și 700 de lei lunar, timp de trei ani cât este durata pregătirii școlare.
În plus, a precizat șeful IȘJ Bihor, „elevii din clasele profesionale au rezultate tot mai bune, de la an la an, la examenele naționale”, ceea ce arată că aceștia pot urma, apoi, și studii universitare tehnice, dacă sunt bine pregătiți.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.