Expoziția de sculptură formată din lucrările „Înger” și „Înger decăzut”, realizate de artistul Adrian Ilfoveanu, va fi vernisată luni, 25 martie, de la ora 11.30, în fața Catedralei „Sf. Nicolae” din Oradea. Alături de sculptor, la eveniment vor fi prezenți, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, și istoricul de artă Ramona Novicov.
Cristian Bădiliță, teolog, eseist, traducător și poet român a făcut prezentarea expoziției: „Cele două sculpturi alcătuiesc un diptic biblic, modelat de inspirația și îndemânarea sculptorului (...) Ca marker artistic foarte subtil, „Înger căzut” e „ruginit”, patinat cu nuanță ce exprimă degradarea, pervertirea, în timp ce „Îngerul”, așezat pe un soclu înalt, are o strălucire de bronz lucios, simbolizând puritatea și integritatea. Cele două lucrări marchează un traseu metafizic, universal-inițiatic: damnare și răscumpărare, orbire și veghe/trezie, revoltă egoistă și împăcare, trădare și fidelitate etc. Înger căzut trimite la imaginea șarpelui edenic, târându-se prin țărână, împovărat cu un trup animalic, greoi, strivit de materie. Dimpotrivă, Îngerul e aripă, lumină și cântec. Disimetria calculată îl face și mai îngeresc, și mai desăvârșit, și mai frumos, întreaga operă a lui Adrian Ilfoveanu ilustrând celebra apoftegmă a lui Baudelaire: «Frumosul e întotdeauna bizar»”.
„Episcopia Greco-Catolică de Oradea dorește să păstreze tradiția ultimilor ani de a amplasa în perioada Postului Mare statui care să însoțească vizitatorul în spațiul sacru al Catedralei Sf. Nicolae”, a transmis Rodica Indig, consilier cultural al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.
Expoziția va putea fi văzută în centru, lângă Catedrala Sf. Nicolae, timp de mai multe luni.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.