După mai puţin de o lună de când BIHOREANUL a dezvăluit că este frate mason în aceeaşi lojă cu actualul subprefect PSD-ist al judeţului, Emilian Pavel, predecesorul acestuia, Daniel Palaghianu, şeful USR Oradea, anunţă că vrea să devină primarul Oradiei.
Stăpânit de trac, Palaghianu a reuşit să facă anunţul fără a pomeni, concret, tocmai funcţia pe care şi-o doreşte, într-o conferinţă de presă la care a participat, împreună cu preşedintele USR Bihor, Silviu Dehelean, şi cu liderul partidului, Cătălin Drulă, ajuns la Oradea în pregătirea anului electoral 2024.
"Profit de ocazie"
"Suntem onoraţi de vizita domnului Cătălin Drulă şi profit de această ocazie pentru a-mi anunţa intenţia de a intra în competiţia internă pentru o candidatură la alegerile locale din 2024", a spus Palaghianu în conferinţa de presă desfăşurată vineri la sediul filialei partidului.
Acesta nu a precizat ce funcţie ţinteşte în administraţia locală decât după aproximativ 15 minute, când jurnaliştii prezenţi l-au întrebat dacă vrea să concureze pentru poziţia de primar al Oradiei.
Pe de altă parte, e de notat că Palaghianu nu s-a „luat” pieptiș de actuala administrație liberală, condusă de Florin Birta, ba chiar a subliniat meritele celei precedente, girate de Ilie Bolojan.
"În acest sens vă pot spune că Oradea este un oraş admirat în toată România, în special pentru patrimoniul său reabilitat şi pentru infrastructura dezvoltată de administraţia Bolojan, noi vom continua această direcţie, de care toţi orădenii sunt foarte mândri şi care a adus în oraşul nostru foarte mulţi turişti şi foarte mult capital, dar totuşi cred că şi orădenii ar trebui să se bucure mai mult de oraşul în care trăiesc, pentru că mulţi orădeni nu resimt aceste investiţii", a spus USR-istul înainte să motiveze de ce îşi doreşte să devină edil şef.
"Să facem mai mult pentru calitatea vieţii"
Căutând, parcă, o justificare a deciziei tocmai anunţate, Palaghianu - fost ofiţer în armată, apoi lansat în afaceri, deţinând o firmă de contabilitate şi un restaurant - a afirmat că obiectivul său ca primar va fi "să facem mai mult pentru calitatea vieţii orădenilor".
Concret, a explicat el, asta înseamnă "să ne ocupăm mai mult de spaţiile verzi, de cartierele aglomerate, culoarul verde-albastru malul Crişului", aşadar de îmbunătăţirea mediului local, dar şi "să încurajăm orădenii să creeze cultură locală", să stimuleze sportul, "mai ales sportul de masă şi sportul juvenil, foarte importante pentru sănătatea unei comunităţi", precum şi "să stopăm influenţa politică în actul de educaţie la nivel local".
Drulă, despre frăţietatea cu PSD-iştii: "Nu mă preocupă"
În condiţiile în care, la mijlocul lunii trecute, a dezvăluit că reprezentanţii locali ai USR şi cei ai PSD sunt "fraţi" în aceeaşi lojă masonică Varadinum, fără să-şi fi declarat public apartenenţa la organizaţia ocultă, BIHOREANUL a "profitat" la rându-i de prezenţa la Oradea a preşedintelui USR-ist pentru a afla opinia acestuia în legătură cu ambele aspecte.
Pe cât de tranşant s-a arătat cu privire la alte subiecte, privind tarele vechii clase politice, pe atât de îngăduitor s-a dovedit Drulă, însă, faţă de frăţietatea dintre "oamenii vechi" şi cei din "Ciuma Roşie". "Partea cu ce fac colegii mei în timpul lor liber nu mă preocupă", a spus, sec, preşedintele USR.
Drulă i-a luat totuşi apărarea liderului USR Bihor, Silviu Dehelean, aflat la al doilea mandat de deputat, afirmând că acesta nu poate fi bănuit de "pesedism". "Pot să vă spun că este anti-pesedist cu răni căpătate în luptă, deci nu cred că este o problemă", a zis Drulă despre faptul că deputatul userist este coleg de lojă cu adversarii politici, invocând în favoarea acestuia faptul că a combătut masacrarea legislaţiei penale în timpul guvernărilor Dragnea.
„Mergem în sus”
Contrar rezultatelor sondajelor de opinie, Drulă a afirmat, răspunzând unei alte întrebări a BIHOREANULUI, că USR este în creștere atât la nivel național, cât și în Bihor. „Chiar cred că mergem în sus, tot mai mulți oameni s-au convins de țeapa luată de la Iohannis și partidul său”, a spus președintele USR.
Chestionat cu privire la proporția la care a ajuns partidul după ruperea fostului PLUS, Drulă a afirmat, de asemenea, că ulterior acestui moment, consumat în primăvară, „parlamentarii cei mai valoroși au rămas” și „de atunci ne-am stabilizat în partid, demult nu mai avem discuții despre chestiuni interne, telenovelistice”, astfel că „pregătim 2024 (n.r. - următorul an electoral) cu o echipă solidă, singurul partid liberal, modern, proeuropean și care a făcut PNRR”.
La rându-i, deputatul Dehelean a spus că filiala Bihor, pe care o conduce, „este un organism viu, sunt oameni care pleacă, oameni care vin”, dar „suntem stabili, avem 500 - 600 membri și numărul va crește pe măsură ce ne apropiem de alegeri”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.