URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Martie 2022, 14:37

Fermierii care dau foc terenurilor riscă amenzi. ISU și APIA colaborează pentru identificarea proprietarilor pământurilor incendiate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii obișnuiți să incendieze terenurile agricole, înainte de a pregăti noile culturi agricole riscă să scoată bani din buzunare.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana al județului Bihor a anunțat, miercuri, că există un protocol de colaborare între ISU Bihor, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Bihor și Garda de Mediu.

În baza acestuia, pompierii militari transmit coordonatele georeferențiale ale locului producerii incendiilor (localitatea, localizarea în teren, adresa etc.) către reprezentanții APIA Bihor, care, pe baza datelor transmise de pompieri și a celor furnizate de aplicațiile specifice, marchează cu acuratețe terenul și identifică fermierul pe al cărui teren s-a manifestat incendiul. Potrivit comunicatului, fermierul va fi apoi sancționat atât de APIA, cât și de ISU Bihor.

Amenzile pe care pompierii le pot da sunt între 1.000 și 2.500 de lei, potrivit HGR nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor. Actul normativ interzice arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cât și  amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

12 incendii într-o singură zi

ISU le reamintește bihorenilor că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obținerea acceptului de la Agenția pentru Protecția Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.  

„Subliniem faptul că incendiile de vegetație uscată se pot propaga la locuințe, anexe gospodărești, depozite de furaje, păduri, livezi etc., periclitând viața oamenilor și provocând daune materiale, așa cum s-a întâmplat în cursul zilei de duminică, 6 martie a.c., în județul Bihor, când, arderile de vegetație uscată scăpate de sub control amenințau să se propage la gospodării ale populației, iar în unele cazuri au provocat daune, distrugând mai mulți baloți de paie și peste 20 de pomi fructiferi dintr-o livadă”, a transmis ISU Bihor.

De altfel, duminică, pompierii bihoreni au stins nu mai puțin de 12 incendii provocate de cetățeni dornici să igienizeze terenuri. Din fericire, militarii au reușit să salveze gospodăriile aflate în proximitatea focarelor de incendiu. Suprafața totală afectată de arderea vegetației uscate, a lăstărișului și mărăcinișului a fost de circa 30 de hectare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON