URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Iulie 2022, 15:43

Fața orașului: Parcul 1 Decembrie din Oradea, un loc frecventat de... bufnițe! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bu-hu-hu! Cu arbori mari, care asigură umbra atât de căutată în zilele de vară, Parcul 1 Decembrie este un loc frecventat nu doar de orădeni, ci mai nou și de... bufnițe.

Zilele trecute, printre frunzele unui copac stătea ascuns un frumos exemplar de ciuf de pădure, care privea mirat trecătorii. De parcă doar locul lui era acolo, nu și al oamenilor...

Specialiștii spun că ciufii de pădure, chiar dacă nu sunt o prezență obișnuită în orașe, se „mută” aici, dependenți fiind de cuiburile ciorilor. „Sunt prezenți cam în fiecare colonie de cioară de semănătură, cum e cea din Parcul 1 Decembrie, sau lângă noul Muzeu al Țării Crișurilor, în Piața București, pe malul Peței lângă podul din Cantemir, în cimitirul Rulikowski. Estimez că sunt 10-20 de perechi în tot orașul, poate chiar mai mulți”, a declarat ornitogolul Nagy Attila, specialistul în cadrul Grupului Milvus.

În 2019, Milvus a făcut, cu ajutorul voluntarilor, și un „inventar” al ciufilor de pădure din România, întocmind apoi și o hartă (foto jos)

Totodată, același ONG a dezvoltat o aplicație, „Determinatorul de păsări”, cu ajutorul căreia oricine primește ajutor pentru identificarea a speciilor de păsări din țara noastră. Aplicația este disponibilă în magazinul de aplicații Android. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON