URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Martie 2022, 14:53

Față în față: USR cere o dezbatere reală pentru spațiile verzi din Oradea

Față în față: USR cere o dezbatere reală pentru spațiile verzi din Oradea Noul cadastru verde al Oradiei arată că aproape 30.000 de arbori au dispărut din oraș în ultimul deceniu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce toate restricţiile Covid s-au ridicat, Primăria Oradea nu mai are scuze să nu se consulte direct cu cetăţenii. Printr-un comunicat de presă transmis joi, USR Bihor cere municipalităţii să organizeze o dezbatere publică pe tema cadastrului verde al oraşului, supus consultării pe site-ul Primăriei.

"USR Bihor condamnă lipsa de profesionalism şi de transparenţă practicată de Primăria Oradea, precum şi evitarea organizării dezbaterilor publice. Solicităm de urgenţă primarului Florin Birta organizarea unei dezbateri fizice privind Cadastrul Verde al Municipiului Oradea", a transmis organizaţia politică.

Solicitarea USR vine după ce, aşa cum BIHOREANUL a scris, Primăria a supus dezbaterii publice noul cadastru verde al oraşului, dar într-o formă greu de citit. Mai precis, măsurătorile din spaţiile verzi au fost transcrise în documente, pentru că harta electronică cu toată "zestrea" verde a urbei nu este încă finalizată.

Orădenii pot să transmită opinii privind registrul local al spaţiilor verzi până pe 14 martie, dar USR cere ca Primăria să se întâlnească faţă în faţă cu cetăţenii interesaţi de subiect şi să explice de ce în ultimul deceniu mii de arbori maturi au fost tăiaţi şi care e suprafaţa verde pe cap de locuitor.

"Primăria Oradea mai trebuie să clarifice şi situaţia suprafeţelor verzi. Dacă în anul 2011 suprafaţa totală a spatiilor verzi era de 663 ha (suprafaţă spaţiu verde amenajat = 510 ha, suprafeţele terenurilor degradate ce pot fi amenajate ca zone verzi = 66 ha şi cimitire = 87 ha), acum, în noul cadastru suprafaţa totală este de 603 ha (Parcuri si grădini = 49 ha, Scuaruri = 13 ha, Zone verzi locuinţe condominiu = 96 ha, Zone verzi specializate = 81 ha, Baze de agrement şi sportive = 11 ha, Protecţie ape = 173 ha şi Aliniamente infrastructură = 180 ha). Care este suprafaţa reală de spaţiu verde în Oradea? Ce suprafaţă a fost raportată în anul 2011 pentru a atinge standardul UE, de 26 mp/locuitor?", se întreabă politicienii.

USR critică Primăria pentru dezbaterea publică via e-mail, care nu este una participativă, "nu este un dialog, iar în cele mai multe cazuri Primăria nici nu răspunde solicitărilor şi nici nu motivează respingerea lor".

"Solicităm primarului Florin Birta organizarea de urgenţă a unei dezbateri publice care să îndeplinească următoarele condiţii: (1) anunţarea dezbaterii în timp util, publicitate pe toate canalele de comunicare relevante; (2) luarea de măsuri pentru invitarea/implicarea în dezbatere a actorilor relevanţi", au mai cerut politicienii din opoziţie.

Rămâne de văzut dacă Primăria va răspunde sau nu acestei solicitări...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
despre incalzirea pe lemne…
dovada ca primaria face o masura coercitiva prin taxa pe cosul de fum. https://www.digi24.ro/amphtml/stiri/actualitate/tanczos-barna-recomanda-montarea-centralelor-pe-lemne-nu-e-nicio-rusine-in-austria-ei-se-bazeaza-in-continuare-pe-lemn-1815531 asta in conditiile in care termoficarea da rateuri in pofida sutelor de milioane investiti. centrala subdimensionata, lipsa recircularii, contoare (inca) la pausal in curti comune…
Postat 10 Martie 2022, 19:54 de macese
CrisDumi aka KP
Nici acuma nu te credem cu toata propaganda ta, dar in schimb credem ca esti bolnava mintal. Foarte bine face , si sa hotărască mai repede INTERZICEREA incalzitului pe lemne, asta trebuia făcută mai demult , ce au facut pana acum cele 300 de case din Oradea?? Tot acele case nu au nici buda-n casa ( asa cum ai vazut din poaza cu fosta casa de pe slatinei ) . Daca tu CrisDumi aka KP te stergi la fund si acum cu frunze si ziare, asta e problema ta mintală, lumea evoluează, dar nu si tu .
Postat 10 Martie 2022, 19:29 de Sandu2100
Fix asta-i prioritatea acum.
De dezafectarea cazanelor pe cărbune de la CET și trimiterea lor la fier vechi, chiar dacă erau funcționale încă și puteau fi modernizate ... nimeni nu vrea să vorbească? Să se tragă la răspundere, măcar moral, tembelii care au decis trecerea CET-ului exclusiv pe gaz. Nici acum nu mă credeți că liberalii noștri nu gândesc în perspectivă? Că nu gândesc deloc, de fapt? Că sunt cei mai proști bipezi de pe planetă? Arborii tăiați pentru a face loc betonului aveau mai multă minte decât PNL-iștii bihoreni. Poate nu știați că liberalii ăștia tocmai vroiau să hotărască, ca în Oradea să se interzică începând cu 2023 utilizarea lemnului de foc.
Postat 10 Martie 2022, 16:49 de KP
ca fapt divers…
Ljubljana, ce a luat locul 1 la European Best Destinations (nu ca ar avea mare relevanta), are 542 m patrati de verde pe cap de locuitor! in 2016 a luat European Green Capital Award (asta are mare relevanta). inca o dovada ca minunatul nostru oras merge intr-o directie gresita, in pofida tuturor eforturilor propagandistice. pojghita nu tine in locuri selecte…
Postat 10 Martie 2022, 15:09 de macese
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON