URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 August 2024, 17:21

Fără apă la robinete: Restricții la alimentarea cu apă în 15 sate din Bihor din cauza secetei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Seceta lasă pe „uscat” locuitorii din 15 sate din Bihor. Potrivit Administrației Naționale Apele Române (ANAR), în localitățile din comunele Remetea, Chișlaz și Curățele sunt restricții la alimentarea cu apă a populației, pe fondul scăderii nivelului de apă din subteran și a lipsei precipitațiilor.

În satele Remetea, Drăgoteni, Petreasa, Șoimuș și Meziad (comuna Remetea), furnizarea apei este întreruptă între orele 10 și 18, iar în satele Mișca, Chișlaz, Sânlazăr, Chiraleu, Poclușa de Barcău, Sărsig și Hăucești (comuna Chișlaz) între orele 9 și 18, după cum se arată într-un comunicat de presă al ANAR.

La Remetea, sursa de apă este valea Meziad, unde nivelul a scăzut acum sub pragul minim, iar în Chișlaz rețeaua este alimentată din trei foraje subterane, și ele afectate de temperaturile ridicate și lipsa ploilor.

În satele Beiușele, Curățele și Pocioveliște (comuna Curățele), situația este aparte: localnicii au apă la robinete o dată la două zile. Aici, sursa de alimentare cu apă este atât din foraje subterane, cât și din Valea Luta și Valea Drăgoiești.

Totodată, râurile Barcău și Bistra au debite scăzute, astfel că utilizarea apei pentru irigații a fost restricționată pentru cinci consumatori: o livadă, o cultură de cereale și o baltă piscicolă din Chișlaz, o cultură de cereale din Tăuteu și o stație de potabilizare a OMV Petrom din Suplacu de Barcău.

Potrivit ANAR, la nivel național sunt 421 de localități (inclusiv orașele Dorohoi, Târgu Neamț, Târgu Ocna, Roman, Pașcani și Hârlău și o parte din municipiul Iași) cu restricții în alimentarea cu apă a populației. Cele mai afectate sunt județele Botoșani, cu 120 de localități, și Iași, cu 90 de localități. Pe de altă parte, în 271 localități din România au fost raportate fântâni secate.

„Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populație privind utilizarea rațională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populației. Fiecare dintre noi poate adopta soluții individuale de economisire a apei. Este bine să apelăm, acolo unde avem această posibilitate, la alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar și în sectorul industrial sau agricol”, a transmis ANAR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cine este șeful de facto al operatorului regional pentru apă pe tot Bihorul?
Bolojan și tribul lui de habarniști, într-un județ cu multe cursuri de apă și izvoare de nu se mai știe numărul, nu asigură finalizarea proiectului APAREGIO, de alimentare cu apă a tuturor localităților într-un sistem integrat care să compenseze plusurile cu minusurile pentru toți. Cheltuie 10 milioane de euro ca să-și facă sediu nou monumental, dar alimentări cu apă nu face pentru că-l doare fix în fund de setea oamenilor pe care îi prostește de atâția ani și pământului care-l suportă.
Postat 06 August 2024, 16:27 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4737 RON
  • 1 EUR = 4.9743 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON