URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Septembrie 2024, 07:59

Este de lucru! Primăria Oradea pune la bătaie 40 milioane lei pentru îngrijirea parcurilor și a spațiilor verzi din oraș

Este de lucru! Primăria Oradea pune la bătaie 40 milioane lei pentru îngrijirea parcurilor și a spațiilor verzi din oraș GRĂDINĂ CU PAJIȘTE. Pe Dealul Ciuperca, firma responsabilă de întreținerea spațiilor verzi va trebui să amenajeze și pajiști urbane, cu flori de câmp perene
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a lansat o „avalanșă” de licitații prin care caută firme dornice să întrețină verdele orașului, mai precis parcuri vechi sau nou înființate în ultimii ani. Municipalitatea pune la bătaie 40 milioane de lei pentru contracte de trei ani, însă găsește greu muncitori dispuși să aibă grijă de zonele verzi.

Curățenie și întreținere

Toate coridoarele verzi înființate în ultimii ani, grădinile reamenajate recent și parcurile mari din centrul Oradiei sunt scoase la mezat de Primărie. Prin mai multe licitații lansate în ultimele luni, municipalitatea caută firme dispuse să asigure întreținerea și curățenia zonelor verzi pentru o perioadă de trei ani de la semnarea contractului.

Unele dintre proceduri s-au încheiat recent, iar Primăria urmează să semneze contractele. Grădina publică Dealul Ciuperca, de pildă, se numără printre ele, cu o suprafață de 37.600 mp, dată în grija firmei Dumigardener SRL, pentru suma de 2,6 milioane lei, maximumul pe care municipalitatea orădeană este dispusă să-l cheltuie în următorii trei ani. Muncitorii vor trebui să asigure curățenia zonei, inclusiv a mobilierului urban și a zidurilor de sprijin de pe deal, să întrețină spațiile verzi prin cositul gazonului, plivitul buruienilor, udarea gazonului, a arborilor, arbuștilor și plantelor perene, toaletarea copacilor, dar și să administreze tratamentele fitosanitare și îngrășămintele necesare.

În plus, Dumigardener va trebui să refacă zonele deteriorate de gazon, să planteze noi arbori sau flori, dar și să înființeze pajiști urbane, un concept nou pe care Primăria îl preferă în Oradea, fiind mult mai prietenos cu mediul înconjurător și adesea mai aspectuos decât banalele zone înierbate.

Cu ochii pe „coridoare”

Tot firma Dumigardener a câștigat, la licitație, îngrijirea parcului din jurul Cetății Oradea (81.374 mp), pentru suma de 2,7 milioane lei în următorii 3 ani. Și aici, muncitorii vor trebui să facă munci similare celor de pe Dealul Ciuperca, dar fără componenta de amenajare de pajiști urbane.

O altă firmă, Greeneric SRL, a câștigat licitațiile pentru Parcul Nicolae Bălcescu (1,2 milioane lei, suprafață de 24.644 mp) și Parcul Salca (2,4 milioane lei, suprafață de 60.809 mp), unde de asemenea va trebui să asigure curățenia și îngrijirea zonelor verzi. În plus, în Salca, muncitorii vor trebui să curețe periodic iazul și să hrănească peștii care viețuiesc în el.

Coridorul verde de pe strada Coriolan Pop (8.656 mp) a fost adjudecat firmei Adidem Gardener SRL, pentru următorii trei ani și la suma de 1,1 milioane lei. Pe lângă întreținere, muncitorii vor trebui să și supravegheze parcul și să anunțe rapid orice vandalizare sau furt de pe amplasament. La fel vor trebui să facă și în coridorul verde de pe strada Aurel Covaci (31.217 mp), adjudecat pentru 1,6 milioane lei.

Coridorul verde de pe Barcăului (39.490 mp), grav afectat vara aceasta de secetă, a fost contractat de aceeași firmă Greeneric, pentru suma de 1,1 milioane lei, pentru următorii trei ani.

Fără doritori

Alte 9 parcuri din Oradea își așteaptă încă îngrijitorii. Pentru a doua oară, Primăria a scos la licitație Parcul Onisifor Ghibu, de lângă școala cu același nume, parcul din zona Pieței Ghioceilor și piațeta Magnoliei, nedorite de nicio firmă la prima strigare. Pentru toate trei, în următorii trei ani, municipalitatea este dispusă să plătească maximum 1,9 milioane lei, bani care să acopere întreținerea zonelor verzi și a locurilor de joacă, curățenia pe întreaga suprafață și plantarea de arbori, arbuști și flori.

Pentru întreținerea coridorului verde de pe strada Ion Bogdan, Primăria pune la bătaie 570.000 lei pe trei ani, pentru Parcul Petőfi, încă în șantier, oferă 1,1 milioane lei, iar pentru Parcul Rectorului, din Episcopia, 117.000 lei.

Primăria a mai scos la licitație îngrijirea Parcurilor Brătianu (834.000 lei), Libertății (326.000 lei) și 1 Decembrie (813.000 lei). Merită menționat însă că, deoarece n-a găsit firme doritoare la prima strigare, municipalitatea ia în calcul să amâne aceste contracte, dat fiind că speră să și reabiliteze parcurile, cu bani europeni, cât mai curând.

În plus, recent, Primăria a adjudecat și un alt contract firmei RER Vest, care în următorii trei ani va fi responsabilă de întreținerea și curățenia tuturor zonelor verzi din Oradea care nu fac obiectul altor contracte, pentru suma de 18,7 milioane lei.

Vom avea o strategie

Pe de altă parte, pe 30 august Primăria a lansat și licitația așteptată pentru elaborarea unei strategii de conservare și dezvoltare a fondului arboricol urban. Promis de anul trecut, acest masterplan ar urma să ghideze autoritatea publică locală în tăierile și plantările de arbori din Oradea, astfel încât să fie cât mai eficiente, pe termen lung.

Firma care va câștiga acest contract - pentru care municipalitatea pune la bătaie 420.000 lei - va trebui să evalueze starea de sănătate a arborilor din oraș și să facă recomandări de management al lor, adică să îi spună Primăriei cum trebuie întreținuți. De asemenea, va trebui să recomande speciile potrivite de arbori pentru străzile Oradiei.

Într-o primă etapă, strategia se va referi doar la aliniamentele stradale, scuarurile aflate la intersecția unor căi de circulație sau în fronturile stradale ale cvartalelor de locuit și la culoarele de protecție, adică plantațiile realizate expres pentru ameliorarea calității mediului. Un prim pas promițător...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ciumperca?
Se baga iarasi bani intr-un proiect nascut mort? sau se directioneaza iarsi niste bani spre firme de casa?... afaceri imobiliare!!!!
Postat 12 Septembrie 2024, 16:59 de scortosul
40 de milioane?! Nu va e rusine?
Era si poate mai este suficient sa fi udat pomii plantati! Eu cu 25 de lei pe luna am salvat un trei si trei platani, i-am udat zilnic, cate o galeata de apa. Cu 40 de milioane salvam pomi cati pt o padure! Una mare. P.S. Ceilalti pomi, plantati in zona la aceeasi data cu cei patru, s-au uscat toti, nu i-a udat nimeni.
Postat 12 Septembrie 2024, 12:33 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4737 RON
  • 1 EUR = 4.9743 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON