Mai mulți plopi care, de câteva decenii, străjuiau drumul județean 768A între satele bihorene Valea Mare de Codru și Miheleu, au fost doborâți la pământ, la cererea Primăriei Holod.
„Este un dezastru”
Decizia i-a nemulțumit pe localnici și pe bihorenii care cunosc bine zona și care acum acuză că arborii au fost tăiați inutil, deoarece nu reprezentau niciun pericol, dar în schimb, erau „vinovați” pentru un peisaj plăcut, asemănător celor din regiunea italiană Toscana.
„Este un dezastru, s-a distrus un patrimoniu unic din punct de vedere turistic. Era Toscana Bihorului”, a reclamat BIHOREANULUI un cunoscător al locului. „Trec des pe-acolo, în drum spre satul meu, și nu mi-a venit să cred ce am văzut”, a mai spus bărbatul.
Zeci de plopi au fost tăiați chiar zilele trecute, iar o parte din trunchiurile lor au rămas întinse pe câmp. De asemenea, cioatele cu diametru mare, de peste 100 cm, sunt mărturie că plopii erau viguroși.
Defrișarea arborilor este comentată și pe rețelele de socializare. „Cineva din Primărie să îmi spună dacă în locul acestor copaci vor fi plantați alții. Fără ei, drumul spre casă este gol”, a scris Lavinia Codoban în grupul de Facebook al comunei Holod.
„Cine a dat voie să se taie? Am participat la plantatul lor împreună cu mama mea. M-a apucat plânsul”, a mai scris și Viorica Galea. Și alți oameni acuză că dispariția plopilor este un masacru verde.
De dragul șoferilor...
În replică, Primăria Holod a postat, tot pe Facebook, un mesaj prin care anunță că a cerut Ocolului Silvic Dobrești și Gărzii Forestiere Oradea doborârea plopilor plantați în anii ’70 pentru că vârsta lor îi făcea periculoși pentru mașinile care trec prin zonă. În realitate, însă, la 50 de ani, un plop nu este bătrân, dat fiind că arborii din această specie trăiesc și 200 de ani.
Primăria mai pretinde că mai multe sesizări au fost înregistrate de la localnici pentru tăierea arborilor și că recent un accident rutier grav s-ar fi petrecut în zonă, după ce un autoturism s-a lovit de un copac. În această logică, însă, pe marginea niciunui drum n-ar trebui să existe copaci sau stâlpi de electricitate, pentru că pe șosele circulă și șoferi neatenți...
În final, Primăria condusă de edilul Sandu Săsăran mai arată că trunchiurile vor fi folosite la încălzirea școlilor, grădinițelor și centrului medical din comuna Holod. Nu în ultimul rând, primarul promite că 200 de puieți de plop euro-american au fost deja comandați și vor fi sădiți în locul celor doborâți.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.