URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Martie 2022, 19:51

„Era Toscana Bihorului”: Zeci de plopi care străjuiau un drum din județ au fost puși la pământ, spre nemulțumirea localnicilor (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mulți plopi care, de câteva decenii, străjuiau drumul județean 768A între satele bihorene Valea Mare de Codru și Miheleu, au fost doborâți la pământ, la cererea Primăriei Holod.

„Este un dezastru”

Decizia i-a nemulțumit pe localnici și pe bihorenii care cunosc bine zona și care acum acuză că arborii au fost tăiați inutil, deoarece nu reprezentau niciun pericol, dar în schimb, erau „vinovați” pentru un peisaj plăcut, asemănător celor din regiunea italiană Toscana.

„Este un dezastru, s-a distrus un patrimoniu unic din punct de vedere turistic. Era Toscana Bihorului”, a reclamat BIHOREANULUI un cunoscător al locului. „Trec des pe-acolo, în drum spre satul meu, și nu mi-a venit să cred ce am văzut”, a mai spus bărbatul.

Zeci de plopi au fost tăiați chiar zilele trecute, iar o parte din trunchiurile lor au rămas întinse pe câmp. De asemenea, cioatele cu diametru mare, de peste 100 cm, sunt mărturie că plopii erau viguroși.

Defrișarea arborilor este comentată și pe rețelele de socializare. „Cineva din Primărie să îmi spună dacă în locul acestor copaci vor fi plantați alții. Fără ei, drumul spre casă este gol”, a scris Lavinia Codoban în grupul de Facebook al comunei Holod.

„Cine a dat voie să se taie? Am participat la plantatul lor împreună cu mama mea. M-a apucat plânsul”, a mai scris și Viorica Galea. Și alți oameni acuză că dispariția plopilor este un masacru verde.

De dragul șoferilor...

În replică, Primăria Holod a postat, tot pe Facebook, un mesaj prin care anunță că a cerut Ocolului Silvic Dobrești și Gărzii Forestiere Oradea doborârea plopilor plantați în anii ’70 pentru că vârsta lor îi făcea periculoși pentru mașinile care trec prin zonă. În realitate, însă, la 50 de ani, un plop nu este bătrân, dat fiind că arborii din această specie trăiesc și 200 de ani.

Primăria mai pretinde că mai multe sesizări au fost înregistrate de la localnici pentru tăierea arborilor și că recent un accident rutier grav s-ar fi petrecut în zonă, după ce un autoturism s-a lovit de un copac. În această logică, însă, pe marginea niciunui drum n-ar trebui să existe copaci sau stâlpi de electricitate, pentru că pe șosele circulă și șoferi neatenți...

În final, Primăria condusă de edilul Sandu Săsăran mai arată că trunchiurile vor fi folosite la încălzirea școlilor, grădinițelor și centrului medical din comuna Holod. Nu în ultimul rând, primarul promite că 200 de puieți de plop euro-american au fost deja comandați și vor fi sădiți în locul celor doborâți. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@ excalibur
Lemnul nimanui e cel mai usor de furat
Postat 08 Martie 2022, 12:27 de oradeanbihor
Baiet fiind, paduri cutreieram
Nu era mai simplu sa faca primarul o sesizare catre administratorul drumului, sa monteze niste parapeti ?
Postat 08 Martie 2022, 12:23 de excalibur
Lemn de foc? Pentru cine?
La cum a crescut pretul lemnului si la cat de greu se poate taia legal din padure, e de asteptat ca astfel de abuzuri sa tot apara in numele "binelui" facut cetatenilor. Sunt curios daca plopii doborâți vor fi valorificati legal sau vor "disparea", tinand cont ca nu e un lemn considerat de calitate..
Postat 08 Martie 2022, 11:47 de oradeanbihor
Revoltãtor
Multi nici nu-si pot închipui ce usor este sã pari întelept!!! Doar te gândesti la o ineptie si te abtii a o spune!!! Sau a o pune în aplicare!!!!
Postat 08 Martie 2022, 10:18 de iahim
pacat!
nici macar problema sigurantei nu o rezolva. in locul plopilor va aparea probabil un sant cu taluz inalt ca forma de protectie impotriva intemperiilor. legat de arbori, pe vremuri ii gaseai pe marginea tuturor drumurilor, inclusiv Oradea-Cluj (varianta din placi de beton construita in anii ‘60), fiind eliminati ulterior pe motiv de siguranta. infrastructura a ramas aceeasi, asta nu pare o problema. la ce depasiri se fac, arborii sunt ultima problema. ca fapt divers, avem cativa plopi falnici prin oras, pe la 150 de ani, Silvas, Libertatii-lunca Crisului, Balcescu…
Postat 08 Martie 2022, 06:18 de macese
Toscana de BIHOR :::::))))))) ????????
Într-adevăr, nu am fost în TOSCANA, dar ma duc anul asta, totuși nu cred ca in TOSCANA există sunt plopi ( orice copac e binevenit ) dar totuși HOLOD, sa te compari cu TOSCANA, mai las-o în PLM de treabă . Un autoturism a lovit un copac, e clar șoferul e prost, bravo lui, problema e sa nu cada copacul pe șofer, ca PLOPII, nu au viata lungă, și nu sunt nici buni de foc nici de podele, aproape ca sunt buni de umbră, dar nu mai călărim CAI . Sper sa fie inlocuiti cu ceva mai bun pt generațiile următoare, și puțin mai departe de șosea. În schimb hai sa plantam.
Postat 07 Martie 2022, 23:46 de Sandu2100
Copaci pe marginea soselei
Daca pe vremea cand soselele erau folosite de caruțe trase de animale copacii de pe marginea soselei nu prezentau nici un dezavantaj, ba din contra, tineau umbra in zilele caniculare, acum este alta poveste. Copacii de pe marginea soselei sunt pericole evidente pentru situatia in care se pierde controlul volanului, cazuri, din pacate destul de frecvente. Multe vieti s-au pierdut din cauza lor.
Postat 07 Martie 2022, 22:10 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON