URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Martie 2022, 19:10

Elevii maghiari de la Școala „Nicolae Bălcescu” din Oradea se mută într-o clădire pusă la dispoziție de Eparhia Reformată (FOTO)

Elevii maghiari de la Școala „Nicolae Bălcescu” din Oradea se mută într-o clădire pusă la dispoziție de Eparhia Reformată (FOTO) foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De săptămâna viitoare, elevii din clasele cu predare în limba maghiară ale Școlii Gimnaziale Nicolae Bălcescu din Oradea vor învăța într-o clădire recent renovată și dotată cu toate cele necesare.

Noile săli de clase, aflate pe strada Cuza Vodă, au fost amenajate și puse gratuit la dispoziția Primăriei de Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului.

De la evrei, la reformați

Până la finalul anului trecut, pe lângă sediul de pe strada Eroul Mircea Cosma, Școala Nicolae Bălcescu a folosit o clădire de pe strada Mihai Viteazul, aparținând Fundației „Caritatea” a Comunității Evreiești din Oradea.

„Aici au funcționat clasele cu predare în limba maghiară, de la pregătitoare până la a șaptea, pentru că acum nu avem clasă de-a VIII-a cu predare în maghiară”, a explicat marți, pentru BIHOREANUL, directoarea școlii, Monica Elisabeta Costa.

Imobilul, aflat în vecinătate Sinagogii ortodoxe, a fost luat în chirie de ani buni de către Primărie, dar anul trecut, când contractul a expirat, municipalitatea a decis să nu-l mai prelungească, primind o altă ofertă, vădit mai avantajoasă: un spațiu nou, în vecinătate, fără niciun cost de închiriere.

Clădirea a fost oferită de Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului, care a cumpărat anume casa de pe strada Cuza Vodă nr. 4A (foto). În primăvara anului trecut, Consiliul Local Oradea a și aprobat această înțelegere.

Cadou cu condiții

Pentru că amenajarea imobilului a durat mai mult decât era estimat, elevii au mai fost păsuiți în clădirea de pe Mihai Viteazul până în decembrie 2021. Atunci, însă, au trebuit să evacueze spațiile, așa că cele 8 clase, cu un total de 142 de elevi, s-au mutat în sediul central al școlii, unde toate încăperile disponibile au fost transformate în spații de predare, inclusiv sala profesorală și un depozit.

Chiar și așa, sălile au fost insuficiente, iar elevii de la „Nicolae Bălcescu” învață, prin rotație, în sistem online. „Nu am vrut să aducem elevii după-masa, așa că am făcut, prin rotație, predare online”, a mai spus directoarea.

Situația se va schimba acum, pentru că, potrivit unui comunicat transmis marți de Primărie, începând din 14 martie, cele opt clase se vor muta în școala de pe strada Cuza Vodă nr. 4A.

Clădirea are toate dotările necesare elevilor: mobilier școlar, echipamente IT, cabinet medical, alarmă, sistem de supraveghere video, modul termic. „Toate sunt noi în clădire, inclusiv pereții, pentru că a fost dată jos tencuiala până la cărămidă și refăcută”, a mai spus directoarea.

Mai mult, Eparhia Reformată a oferit clădirea Primăriei în mod gratuit, singura condiție pusă fiind ca aici să învețe elevii de la secția maghiară. Municipalitatea a acceptat această segregare, dat fiind că târgul pentru oraș este bun: elevii au spații bune în care să învețe, iar Primăria nu scoate un leu din bugetul local.

„Contractul a fost încheiat pe o perioadă de  31 de luni, începând cu data de 1 martie 2022, cu posibilitate de prelungire”, a transmis Primăria Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
........
,,Eparhia Reformată a oferit clădirea Primăriei singura condiție pusă fiind ca aici să învețe elevii de la secția maghiară. Municipalitatea a acceptat această segregare, dat fiind că târgul pentru oraș este bun: elevii au spații bune în care să învețe, iar Primăria nu scoate un leu din bugetul local." Poate citeste stirea asztalos de la cncd, sau si mai bine un parchetar, dac-o mai fi vreunul cu cojones!
Postat 09 Martie 2022, 12:15 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON