De săptămâna viitoare, elevii din clasele cu predare în limba maghiară ale Școlii Gimnaziale Nicolae Bălcescu din Oradea vor învăța într-o clădire recent renovată și dotată cu toate cele necesare.
Noile săli de clase, aflate pe strada Cuza Vodă, au fost amenajate și puse gratuit la dispoziția Primăriei de Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului.
De la evrei, la reformați
Până la finalul anului trecut, pe lângă sediul de pe strada Eroul Mircea Cosma, Școala Nicolae Bălcescu a folosit o clădire de pe strada Mihai Viteazul, aparținând Fundației „Caritatea” a Comunității Evreiești din Oradea.
„Aici au funcționat clasele cu predare în limba maghiară, de la pregătitoare până la a șaptea, pentru că acum nu avem clasă de-a VIII-a cu predare în maghiară”, a explicat marți, pentru BIHOREANUL, directoarea școlii, Monica Elisabeta Costa.
Imobilul, aflat în vecinătate Sinagogii ortodoxe, a fost luat în chirie de ani buni de către Primărie, dar anul trecut, când contractul a expirat, municipalitatea a decis să nu-l mai prelungească, primind o altă ofertă, vădit mai avantajoasă: un spațiu nou, în vecinătate, fără niciun cost de închiriere.
Clădirea a fost oferită de Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului, care a cumpărat anume casa de pe strada Cuza Vodă nr. 4A (foto). În primăvara anului trecut, Consiliul Local Oradea a și aprobat această înțelegere.
Cadou cu condiții
Pentru că amenajarea imobilului a durat mai mult decât era estimat, elevii au mai fost păsuiți în clădirea de pe Mihai Viteazul până în decembrie 2021. Atunci, însă, au trebuit să evacueze spațiile, așa că cele 8 clase, cu un total de 142 de elevi, s-au mutat în sediul central al școlii, unde toate încăperile disponibile au fost transformate în spații de predare, inclusiv sala profesorală și un depozit.
Chiar și așa, sălile au fost insuficiente, iar elevii de la „Nicolae Bălcescu” învață, prin rotație, în sistem online. „Nu am vrut să aducem elevii după-masa, așa că am făcut, prin rotație, predare online”, a mai spus directoarea.
Situația se va schimba acum, pentru că, potrivit unui comunicat transmis marți de Primărie, începând din 14 martie, cele opt clase se vor muta în școala de pe strada Cuza Vodă nr. 4A.
Clădirea are toate dotările necesare elevilor: mobilier școlar, echipamente IT, cabinet medical, alarmă, sistem de supraveghere video, modul termic. „Toate sunt noi în clădire, inclusiv pereții, pentru că a fost dată jos tencuiala până la cărămidă și refăcută”, a mai spus directoarea.
Mai mult, Eparhia Reformată a oferit clădirea Primăriei în mod gratuit, singura condiție pusă fiind ca aici să învețe elevii de la secția maghiară. Municipalitatea a acceptat această segregare, dat fiind că târgul pentru oraș este bun: elevii au spații bune în care să învețe, iar Primăria nu scoate un leu din bugetul local.
„Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 31 de luni, începând cu data de 1 martie 2022, cu posibilitate de prelungire”, a transmis Primăria Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.