URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Aprilie 2022, 14:23

După ce a devoalat plagiatul premierului Ciucă, jurnalista Emilia Șercan a fost vizată de o „operațiune de kompromat”, cu amenințări și intimidări, apoi mușamalizări

După ce a devoalat plagiatul premierului Ciucă, jurnalista Emilia Șercan a fost vizată de o „operațiune de kompromat”, cu amenințări și intimidări, apoi mușamalizări (foto: Facebook / Emilia Sercan)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una dintre cele mai importante jurnaliste de investigație din România, Emilia Șercan, a dezvăluit luni ce „operațiune de kompromat” a declanșat prin publicarea, pe 18 ianuarie, a articolului despre plagiatul comis de premierul Nicolae Ciucă.

Ca-n filmele cu mafioți

Într-un articol publicat luni de Press One, Șercan a arătat că pe 19 ianuarie a primit primul mesaj de amenințare, cu un conținut legat direct de articolul despre prim-ministru, reclamat Poliției Municipiului București. Pe 2 februarie, a primit o nouă amenințare, pentru care a depus a doua plângere penală, pentru ca pe 16 februarie să primească pe Facebook, de la un utilizator pe care nu îl cunoaște, poze cu ea făcute în urmă cu 20 de ani, cu logodnicul de la acea vreme. „Fotografiile mă înfățișează într-un restaurant de la munte sau în ipostaze obișnuite, ce țin de rutina zilnică a fiecărui om care e la el acasă, în camera de baie, după duș, într-o ținută sumară”, a scris Șercan.

Pe lângă șocul de a descoperi că un străin are aceste fotografii cu ea, jurnalista a aflat că imaginile i-au fost furate dintr-un dispozitiv electronic și au fost postate pe site-uri pentru adulți.

Captura de ecran cu mesajul primit pe Facebook a dus-o apoi la Poliție, la subcomisara care deja ancheta cele două plângeri penale făcute de jurnalistă. Imaginea a devenit probă la dosar, dar a doua zi a apărut pe un site din Republica Moldova, iar, după ce și-a verificat telefonul și s-a asigurat că nu a fost spionat, jurnalista a aflat că respectiva captură s-a „scurs”, de fapt, din dosarul ei de la Poliție. „Metadatele textului apărut pe site-ul din Republica Moldova indică faptul că acea captură de ecran a fost publicată la 17 februarie 2022, ora 14:51, la aproximativ 40 minute după ce am părăsit sediul Serviciului de Investigații Criminale”, a scris Șercan.

Jurnalista a mai relatat și cum Poliția a încercat să mușamalizeze scurgerea de informații, prezentând un nou site ca fiind „sursa” publicării informațiilor și unde, aparent, acea captură de ecran a fost publicată mai devreme, în ziua de 17 februarie. Numai că, după cum a descoperit tot Șercan, site-ul respectiv mai avea articole antedatate, despre evenimente care nici măcar nu au avut loc la momentul la care au fost publicate! Așadar, pare clar că site-ul a fost anume creat pentru a da aparența că este sursa informației.

Anchetă tărăgănată

Emilia Șercan relatează și că a avut o întâlnire cu ministrul de Interne, Lucian Bode, și cu șeful Poliției Române, Benone Matei, acesta din urmă fiind, de altfel, cel care i-a arătat presupusul site sursă. Totuși, ancheta n-a evoluat defel.

„Deși ministrul de Interne și șeful Poliției Române mi-au dat asigurări că vor dispune o anchetă internă la nivelul Serviciului de Investigații Criminale pentru a descoperi cine a scurs în presă respectiva captură de ecran, dar și informația că pozele mele se află încărcate pe mai multe site-uri pentru adulți, cu evidentul scop de a mă compromite, până în prezent nu am niciun indiciu că o astfel de anchetă a avut loc într-adevăr. Timp de aproape trei săptămâni, autoritățile statului român - Poliția și Parchetul - au refuzat să îmi comunice până și numărul de înregistrare al dosarului deschis ca urmare a plângerii prin care am reclamat o scurgere de informații dintr-un dosar penal. În prezent, la 45 de zile după depunerea plângerii, nu am primit nici acces la dosar și nici nu am fost chemată la Parchet pentru audieri”, a scris Șercan.

Jurnalista a mai precizat că a alertat organizațiile media locale și internaționale, oficialitățile europene, precum și ambasadele străine din România privind situația în care se află.

Îngrijorată, îngrozită, revoltată...

„Personal, sunt foarte îngrijorată și am suspiciuni legitime, susținute de multiple probe, că autoritățile statului îngroapă cazul referitor la scurgerea de informații dintr-un dosar penal care vizează o jurnalistă de investigație, amenințată cu moartea în 2019, devenită ținta unei noi campanii de intimidare și denigrare imediat după publicarea unei investigații de plagiat care-l viza pe prim-ministrul României. 

Sunt îngrozită de faptul că o probă-cheie dintr-o plângere penală, pe care am depus-o la Poliția Română cu scopul de a solicita protecție, a fost scursă de anchetatori, fiind publicată în aceeași zi pe un site din afara României.

Sunt revoltată de perspectiva că autoritățile române mai întâi orchestrează și apoi camuflează o operațiune de discreditare a unui jurnalist care, în ultimii șapte ani, a scris despre corupția academică generalizată, despre politicieni, magistrați, polițiști sau ofițeri de informații care și-au dobândit titlurile academice prin fraudă”, a mai scris Șercan.

Amenințată de polițiști!

Nu este pentru prima oară când Emilia Șercan este „vânată” de oamenii legii.

În 2019, jurnalista a primit amenințări cu moartea, pe telefonul mobil, expeditorul fiind chiar un ofițer de poliție, care a acționat la comanda șefilor Academiei de Poliție, rectorul Adrian Iacob și prorectorul Mihail Marcoci.

Ofițerul avea să mărturisească tot în fața anchetatorilor, după ce Șercan a depus plângere.

În primă instanță, Iacob și Marcoci au fost condamnați la câte 3 ani de închisoare cu suspendare și câte 120 de zile de muncă în folosul comunității. Procesul se judecă acum la Înalta Curte de Casație.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
adi13
Romania lucreaza la asta , de când a venit Iohannis si oana acum avem armată mai calificata, cumpărăm armament si producem armament
Postat 04 Aprilie 2022, 22:58 de Sandu2100
PNL prostii satului
In loc sa se ocupe de tradraea Sosoacei si a lui Laasca care ii ling pe rusi. Simion face jocul rusilor, urca in sondaje. Dar ei din PNL, Ciuca, Klaus , Bolovanu sunt interesati doar de ciolan, de banul partidului, de betoane. Ei nu vad nimic ce se intampla in jur, le e frica sa se ocupe de AUR, pe ei doar interesele personale sunt primordiale.
Postat 04 Aprilie 2022, 20:06 de adi13
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON