Doi adolescenţi de 14 ani care învaţă la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Tărian, comuna Girişu de Criş, vor reprezenta, împreună cu echipa, România la Tuneul Internaţional de rugby-tag de la începutul lunii mai, din Italia.
Un sport pentru copii
Cei doi sunt membri de câţiva ani în echipa şcolii de rugby-tag şi au fost remarcaţi şi selectaţi în echipa Clubului Sportiv Warriors Timişoara în urmă cu câteva săptămâni.
"În anii 2016, 2017 şi 2018 am ajuns la etapa naţională a campionatului de rugby-tag şi mă bucur că cei doi elevi au fost remarcaţi de atunci, iar acum fac parte de echipa U15 a Warriors Timişoara. Aceasta e cea mai cunoscută echipă din România în acest sport şi participă des la competiţii internaţionale", a explicat, pentru BIHOREANUL, directoarea interimară a şcolii din Tărian, Delia Bondar, care este şi profesoară de sport în unitatea de învăţământ şi antrenează echipa de rugby-tag (foto).
Regulile în rugby-tag, sport dedicat copiilor, sunt asemănătoare jocului de rugby. Sportivii nu au voie însă să se lovească sau să aibă orice fel de contact fizic. Ei poartă în talie o centură, denumită şi tag, cu două fâşii pe care adversarii le pot smulge. Când un jucător îşi pierde o fâşie, este obligat să paseze mingea imediat unui coechipier. Pasele se pot da doar înapoi, exact ca la rugby.
Este un sport mixt, cu 7 jucători într-o echipă, dintre care cel puţin doi trebuie să fie fete.
"Rugby-tag e un fel de cârlig să atragem copii către sportul cu balonul oval. Nu se lovesc, nu se sperie, nu le mai este teamă şi unii pot ajunge rugbyşti adevăraţi", a mai sus directoarea.
Turneu în mai
Cei doi adolescenţi de 14 ani selectaţi se numesc Robert Lingurar şi Octavian Rostaş, ambii elevi în Tărian (foto principală).
Ei vor participa alături de echipa U15 a Warriors Timişoara între 7 şi 8 mai în Monza, Italia, la Turneul Internaţional de rugby-tag, unde vor concura mai multe echipe din alte ţări europene. La competiţie vor fi peste 2.000 de sportivi.
"Suntem foarte fericiţi pentru ei. Părinţii lor au fost de acord să-i lase. Sper că asta îi va ambiţiona să-şi continue studiile şi de ce nu chiar să viseze la o carieră în rugby" a mai spus Delia Bondar.
Integrarea romilor, o reuşită
Cei doi băieţi fac parte din programul centrului after school dedicat copiilor de etnie romă din comuna Girişu de Criş, înfiinţat în urmă cu un deceniu de Centrul Creştin Betania şi Dorcas Aid România.
În fiecare zi, după şcoală, merg la centru, unde primesc o masă caldă, sunt ajutaţi să-şi facă temele şi sprijiniţi să-şi continue studiile.
De când copii merg acolo rata abandonului şcolar în rândul elevilor romi a scăzut enorm.
"Sunt respectuoşi, cuminţi, unii au chiar şi burse de merit. În 2021 rata abandonului şcolar în ciclul primar a fost de 0%, iar la ciclul gimnazial de 0,98% pentru că un singur copil rom a decis să renunţe. Pentru noi aceste cifre arată cât de bine au reuşit să se integreze aceşti copii în școala noastră", a mai spus profesoara.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.