URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Mai 2023, 14:06

Din toamnă, Oradea va avea încă un bazin didactic de înot în Ioșia și o creșă în Nufărul. Ministrul Cseke a inspectat șantierele cu primarul Birta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tinerii din Oradea și din împrejurimi nu vor mai avea probleme în a găsi locuri la creșe pentru micuții lor, în Zona Metropolitană fiind în pregătire cinci noi astfel de unități.

Prima va fi gata în această toamnă în oraș, șantierul fiind inspectat, împreună cu primarul Florin Birta, de ministrul bihorean al Dezvoltării, Cseke Attila, în subordinea căruia funcționează Compania Națională de Investiții, ce derulează programul de construire a creșelor. Cei doi au vizitat și șantierul unui nou bazin de înot pentru copii, care va fi finalizat în Oradea tot în această toamnă, iar ministrul a verificat și alte obiective aflate în lucru în județ.

Bazin cu încălzire geotermală

Lucrările pentru construirea bazinului au început în luna iunie a anului trecut în cartierul Ioșia Nord, pe strada Alexandru Cazaban, zonă în apropierea căreia funcționează mai multe școli.

După ce a constatat că pentru programul local de stimulare a copiilor să învețe să înoate nu mai era suficient bazinul de lângă Aquparkul Nymphaea, Primăria a depus la Compania Națională de Investiții (CNI) un proiect care a fost aprobat, astfel că obiectivul de investiții este în derulare.

„Proiectul este puțin întârziat, deoarece beneficiarul a cerut modificarea soluției de termoficare”, a explicat pe șantier inginerul Daniel Morar, reprezentantul firmei desemnate de CNI să execute lucrarea, SC Da Vinci Construct & Proiect SRL.

Concret, stadiul de execuție este de circa 50%, pentru că proiectul inițial, tipizat, al CNI, prevedea încălzirea pe gaz, dar Primăria Oradea, care este beneficiarul bazinului și îl va administra după finalizare, a solicitat utilizarea pentru încălzire a apei geotermale.

„La toamnă venim să-l inaugurăm”, a spus Cseke, după ce reprezentantul firmei a promis că „oricum, până la sfârșitul lunii septembrie va fi gata pentru recepție”.

Bazinul e construit între vechea Arenă Antonio Alexe și Liceul Don Orione, pe un teren întins pe 2.600 metri pătrați, urmând să aibă și 10 locuri de parcare. La parter va fi bazinul propriu-zis, cu dimensiunea de 25 x 12,5 metri și o adâncime variabilă de 1,20-1,80 m, precum și vestiare, grupuri sanitare, dușuri, spații de depozitare, stație de filtrare a apei, centrală termică și un atelier, iar la etaj spații de depozitare, de prim ajutor și pentru public, precum și un oficiu.

Investiția are o valoare de 10,2 milioane lei, iar după finalizare bazinul va fi administrat de Primărie.

Creșă pentru 110 copii în Nufărul

Ministrul Dezvoltării și primarul Oradiei au vizitat luni dimineață și șantierul primei creșe mari ce va fi finalizată în România, tot în septembrie, în cadrul programului guvernamental Sfânta Ana, prin care CNI construiește în întreaga țară 260 de creșe mari (pentru 110 copii), medii (pentru 70 preșcolari) și mici (pentru 40 copii).

Este vorba despre o clădire modernă a cărei construire a început în luna septembrie a anului trecut în Nufărul, pe strada Ion Irimescu, în zona complexului Betel, valoarea investiției fiind de 17 milioane lei, iar stadiul execuției la 40% din volumul proiectat, antreprenor fiind aceeași firmă, Da Vinci Construct & Proiect SRL.

„Este primul program cap - coadă pentru construirea de creșe în România”, a subliniat Cseke Attila, subliniind că proiectele tipizate sunt pregătite de CNI și, mai ales, că datorită unei modificări legislative inițiate anul trecut, după finalizarea creșelor, acestea sunt administrate de primării, dar fondurile le asigură Ministerul Educației. „S-au mai făcut creșe în unele locuri pe PNDL, dar primarii nu erau încântați că trebuie să suporte cheltuielile de întreținere. Acum acestea sunt asigurate de Guvern”, a spus ministrul.

În ce privește acest aspect, primarul Florin Birta a explicat că în Oradea astfel de cheltuieli se ridicau anual la aproximativ 2 milioane euro.

Pe lângă creșa din Nufărul, care va fi dotată cu panouri fotovoltaice (ceea ce reduce cheltuielile cu 65%) și predată la cheie inclusiv cu dotări (spălătorie cu mașini de spălat, bucătărie cu echipamente de gătit și frigidere etc), în Zona Metropolitană Oradea CNI a mai aprobat construirea altor patru creșe, în Sântandrei, Nojorid, Oșorhei și Paleu. „Cu aceste creșe, eu cred că această problemă legată de înscrierea copiilor preșcolari la creșe va fi rezolvată în 2-3 ani”, a punctat Birta.

Tur în județ și întâlnire cu primarii

Cseke și Birta au mai fost, luni dimineață, și la Școala Gimnazială nr. 16 din Oradea, unde CNI începe construirea unei săli de sport cu 102 locuri, iar ministrul și-a continuat turul și în județ: la Ștei - pentru a vedea lucrările pentru modernizarea și extinderea centrului balneologic (aflate la 50%) și la o bază sportivă tip II (cu teren multifuncțional pentru minifotbal, handbal, volei și tenis), la Beiuș - pentru a inspecta șantierul noului stadion (cu teren de fotbal și teren multifuncțional, plus tribună pentru 500 spectatori) și cel al unei baze sportive tip II, la Uileacu cu Beiuș - unde se construiește o sală de sport cu 180 locuri, și la Remetea - unde se lucrează la o sală de sport de tip II, cu 102 locuri.

Cseke s-a întâlnit la Prefectura Bihor și cu primarii din județ, cărora le-a explicat proiectul viitorului Cod Urbanistic (cu șanse să fie legiferat în actuala sesiune a Parlamentului), discutând totodată și despre programele de finanțare derulate de Ministerul Dezvoltării atât din fonduri guvernamentale (PNDL I, PNDL II și Anghel Saligny - inclusiv pentru extinderea rețelelor de gaze), cât și din fonduri europene, de exemplu din PNRR, programele Valul Renovării și Fondul Local.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Picinele didactice sunt pentru UDMR ...
... ce erau sălile de sport în marginea satelor pentru PNL, pe vremea când se numea PDL.
Postat 09 Mai 2023, 07:55 de KP
:/
Pacat ca a fost distrus un parc in Iosia, ca sa fie ridicat bazinul.
Postat 08 Mai 2023, 18:34 de 1x1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON