URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Martie 2022, 12:55

Dezlegare la... cârnați și toroș: Eliberarea de restricțiile pandemice, sărbătorită la Oradea cu festivalul „D’ale porcului” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În săptămâna în care s-au ridicat toate restricțiile cauzate de pandemie, la Oradea are loc o nouă ediție a concursului gastronomic „D’ale porcului”, dedicat comunelor și orașelor din județ.

Sâmbătă dimineață, în parcarea centrului comercial ERA Park, s-au adunat echipele înscrise în competiție și comercianții de produse tradiționale sau artizanale care n-au vrut să rateze primul eveniment „liber”, post pandemie.

Concurenți puțini, dar entuziaști

Anvergura celei de-a opta ediție a concursului „D’ale porcului” nu este însă amplă, atât numărul concurenților, cât și al comercianților fiind destul de restrâns. Mai precis, la start în întrecerea gastronomică s-au aliniat doar opt echipe, din Nojorid, Girișu de Criș, Sânnicolau Român, Valea lui Mihai, Pomezeu, Oșorhei, Avram Iancu și Tulca. Edilii însăși au venit, fie ca să-și încurajeze colegii, fie ca să gătească ei înșiși. Lângă porcul tranșat, fiecare a avut condimentele secrete, pentru a prepara cele mai gustoase mâncăruri.

Primul concurs al zilei a fost dedicat pălincii, iar juriul format din bucătari cu experiență a trecut pe la fiecare stand în parte, ca să guste licoarea și să o noteze. Pe timpul zilei mai sunt programate concursuri  cu degustări de toroş, cârnaţi, caltaboşi şi demonstraţii culinare.

„Am trăit ce nu ne-am fi dorit”

La primele ore, nici vizitatorii n-a fost prea mulți, pe la standuri trecând în mare măsură doar persoane vârstnice din Oradea, care au ieșit devreme la cumpărături. Cum însă soarele strălucește, iar temperaturile sunt în creștere, organizatorii și comercianții speră că în timpul zilei, numărul vizitatorilor va crește.

„Mă bucur că se poate organiza un eveniment fără restricții, mă bucur că revenim la viața normală. Îmi cer scuze că a trebuit doi ani să impunem restricții și să facem verificări. Mă gândesc că ați înțeles cu toții de ce. Am trăit ce nu ne-am fi dorit”, a spus prefectul Dumitru Țiplea, la deschiderea oficială a concursului.

Jurații au spus la rândul lor că nu vor avea o misiune ușoară și că, după primele observații, și-au dat seama că departajarea echipelor se va face cu dificultate. „Văd progres, văd tehnici noi de gătire, atenție la detalii, ingrediente noi, lucruri pe care le apreciem. Felicitări celor care țin de tradiții. Ne simțim ca la bunici de fiecare dată când suntem aici”, a spus Bogdan Vandici, un bucătar tânăr, dar apreciat, care a mai făcut parte din juriu și în edițiile anterioare.

Festivalul va continua şi duminică, tot în parcarea ERA Park, unde va avea loc un târg de produse locale numit "Fain din Bihor".

"D`ale porcului" este organizat de Asociaţia Culturală D’ART Oradea, cu sprijinul Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) – Filiala Judeţeană Bihor, sub patronajul Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT) România.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON