URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Octombrie 2024, 12:41

„De la viață la carte și înapoi”: Apreciata scriitoare Ioana Pârvulescu susține o conferință la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Revista de cultură Familia și Biblioteca Județeană „Gheorghe  Șincai” Bihor, în parteneriat cu Asociația Forumul Bihorean, Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Librăriile Humanitas vă invită să luați parte la conferința intitulată „De la viață la carte și înapoi”, pe care foarte cunoscuta și apreciata scriitoare Ioana Pârvulescu o va susține la Oradea, sub forma unui dialog cu scriitorul Dan-Liviu Boeriu.

Conferința-dialog va fi dublată de lansarea celui mai recent roman al autoarei, Aurul pisicii (Editura Humanitas, 2024).

Evenimentul va avea loc joi, 3 octombrie, începînd cu ora 17.00, în Sala Amfiteatru a Muzeului Țării Crișurilor.

IMPORTANT: Intrarea se va face exclusiv pe bază de bilete gratuite (în limita a 150 de persoane), pe care doritorii le pot lua de la sediul Muzeului în zilele de 1 și 2 octombrie.

Ioana Pârvulescu este considerată una dintre cei mai importante scriitoare române al contemporaneității. Predă literatură română modernă la Facultatea de Litere din București. A fost timp de 18 ani redactor la România literară, unde a scris săptămânal. La Editura Humanitas a inițiat și coordonat colecția „Cartea de pe noptieră“. În 2013 a obținut Premiul Uniunii Europene pentru literatură. Opera sa acoperă o zonă literară vastă, de la eseu, critică literară și roman la carte pentru copii. În același timp, a tradus și a îngrijit mai multe antologii tematice. Cărțile sale au fost traduse în străinătate, premiate și apreciate la superlativ de presa internațională.

Autoare prezentă în manualele școlare, este deosebit de îndrăgită de publicul tânăr, fapt care a contribuit fără îndoială la succesul romanului Inocenții, care a devenit un bestseller al editurii Humanitas, depășit 100.000 de exemplare vîndute.

Din opera sa amintim, selectiv: Lenevind într-un ochi (1990), Alfabetul doamnelor (1999), Prejudecăți literare (1999), Întoarcere în Bucureștiul interbelic (2003, reed. 2007, 2018), În intimitatea secolului 19 (2005, reed. 2007, 2013), În Țara Miticilor (2007, reed. 2008), Întoarcere în secolul 21 (2009, reed. 2018), Viața începe vineri (2009, reed. 2013, 2018), Cartea întrebărilor (2010), Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale (2011), Viitorul începe luni (2012), Cum continuă povestea (2014), Inocenții (2016), Prevestirea (2020), Alfabetul doamnelor (2021), Invizibilii (carte pentru copii, 2022), Aurul pisicii (2024).

Organizatorii anunță, în același timp, că în data de 4 octombrie, Ioana Pârvulescu va avea și o întîlnire destinată exclusiv tinerilor cititori, la care vor participa 150 de elevi de la școlile din Oradea și din județ.

Pagina evenimentului pe Facebook: https://www.facebook.com/events/1773919643015025

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Copiii nu ai dreptul la viata sociala
Doar cei "alesi"au avut privilegiul sa participe. In Oradea sunt scoli si profesori cu "stea in frunte" care au nevoie de adeverinte "grele"la dosar...cadre didactice de romana care nu au mai pus o carte in mana de ani de zile,dar au hartii multe-multe la dosar.
Postat 04 Octombrie 2024, 21:56 de onuta
Care elevi au fost anuntati?
De ce nu au fost anuntate toate scolile?cum promoveaza ISJ lectura?aceste evenimente sunt dupa ce criterii?
Postat 04 Octombrie 2024, 21:47 de omulet545
RUSINE ISJ
Care elevi? pe noi nu ne-a anuntat nimeni profesori de romana.Sau trebuie sa fim pila iSJ-ului? copiii au in subiectul de EV sau cel de bacalaureat chiar o intalnire cu un autor indragit.Cine ne-a anuntat?sau se face selectie la scoli?
Postat 04 Octombrie 2024, 21:44 de firtatraian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON