URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Ianuarie 2024, 12:43

De ce să reciclăm? RER Vest oferă câteva motive pentru care orădenii să respecte colectarea separată a deșeurilor

De ce să reciclăm? RER Vest oferă câteva motive pentru care orădenii să respecte colectarea separată a deșeurilor SEPARAT. RER Vest colectează deșeurile de la toți clienții din Oradea în cinci fracții, cu utilaje diferite și în zile diferite. Calendarele de colectare pentru 2024 pot fi decupate din paginile acestui ziar și așezate într-un loc accesibil, de pildă pe frigider, pentru a fi la îndemână
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un oraş curat şi responsabil cu mediul înconjurător este unul în care deșeurile sunt corect gestionate. De aceea, colectarea separată este o obligație pentru toţi orădenii, iar RER Vest le recomandă tuturor să respecte această datorie. Iar pentru cei care nu și-au găsit încă motivația, le oferă și câteva argumente pro-sortare.

Condiție pentru reciclare

Prin lege, națională și locală, toți cetățenii sunt obligați să încheie un contract de salubritate cu operatorul licențiat de pe raza localității unde domiciliază, pentru colectarea tuturor fracțiilor reglementate la nivel local. În Oradea, este vorba despre sticlă, hârtie-carton, plastic-metal, deșeuri biodegradabile și deșeuri reziduale.

Respectarea colectării separate este necesară pentru că aproape 80% din totalul deșeurilor generate ar putea fi reciclate, dacă cei care au contracte ar face un mic efort de a fi atenți în ce recipiente depozitează deșeurile generate.

Un alt motiv pentru contractarea serviciilor de salubritate și respectarea regulilor de salubritate este chiar susținerea producătorilor locali. Pe piața globală există o lipsă acută de diferite resurse, de la sticle la metale ori alte materii prime, așa că reciclarea poate constitui un răspuns la această criză.

Reducem poluarea

Foarte important este și că respectarea serviciului de salubritate reduce sursele de poluare. Deșeurile colectate de RER Vest de la clienții săi sunt transportate la stația de sortare, tratare mecano-biologică sau compostare și apoi, dacă e cazul, ajung la reciclare ori valorificare.

Un alt motiv este acela că salubritatea bine gestionată reduce efectele schimbărilor climatice: depozitând corect deșeurile în pubele sau containere, nu mai poluăm natura.

Orădenii locuiesc în unul dintre puținele orașe din România unde deșeurile se colectează în 5 fracții, iar apoi sunt valorificate. Datorită acestei infrastructuri, cu cât mai multe deșeuri vor fi sortate și reciclate, cu atât va plăti și Oradea mai puțin la Fondul de Mediu, pentru țintele de reciclare.

Și mai separat!

Prea des, orădenii spun că nu vor să colecteze separat, pentru că este sarcina muncitorilor din salubritate să sorteze deșeurile. Ce nu înțeleg cei care cred asta este că separarea deșeurilor din casele cetățenilor este doar un mic pas!

La stația de sortare administrată de firma Eco Bihor, deșeurile reciclabile colectate de RER Vest de la orădeni trec printr-o sortare manuală. Înainte de a fi reciclate, toate deșeurile trebuie împărțite mai riguros, pe categorii, iar în loc de trei fracții, din stația de sortare „ies” nu mai puțin de 12 fracții!

De pildă, din fracția de plastic și metal, sunt extrase, printre altele, foliile, care sunt împărțite pe culori, tetrapak-urile - adică cutiile de lapte sau de suc natural, ambalajele de plastic ale produselor de curățenie sau igienă, dozele de metal, iar cartoanele și hârtiile sunt, de asemenea, despărțite. La fel și sticlele, criteriul care le diferențiază fiind culoarea.

Așadar, nu se poate spune că orădenii fac munca angajaților din salubritate, ci doar o înlesnesc puțin...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON