URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Martie 2024, 08:21

Elevii mai multor școli din Oradea au cântat împreună de Ora Pământului (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elevii mai multor școli din Oradea, sub coordonarea profesoarei Nicoleta Țâmpu, au susținut sâmbătă seara un concert în Parcul 1 Decembrie, unde luminile au fost stinse vreme de o oră, în cadrul manifestării internaționale numite Ora Pământului. 

Prin concertul de sâmbătă, elevii și profesorii lor au vrut să-și arate prețuirea față de natură.

Copiii și adolescenții s-au adunat lângă statuia Eroului Necunoscut și au cântat o serie de melodii adunate într-o broșură realizată și în acest an, anume pentru acest eveniment, de Corul Madrigal și reprezentanții programului național Cantus Mundi. 

Au participat copii de la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu" Oradea, Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna", Şcoala Gimnazială nr. 11, Liceul Sanitar "Vasile Voiculescu", Liceul Teoretic "Lucian Blaga", Colegiul National "Onisifor Ghibu", Şcoala Gimnazială "Dimitrie Cantemir", Liceul "Don Orione", Şcoala Gimnazială "Dacia", Colegiul Naţional "Iosif Vulcan" și Liceul Tehnologic "Felix" Sânmartin, aceștia din urmă aducându-și chitarele clasice cu ei. 

Cum luminile din parc erau stinse, micii cântăreți s-au folosit de lanternele telefoanelor mobile pentru a urmări versurilor pieselor incluse în program, printre care s-au numărat „Odă bucuriei”, „Dacă vesel se trăiește”, „Înfloresc grădinile”, „O portocală”, „O lume minunată”, „Floare de colț”, dar și melodii mai moderne, ca „Vals” și „Acasă”, ale lui Smiley, „Poem” de la The Motans ori „Creioane colorate”, cântată de Feli.

Spre finalul concertului, când au fost întrebați ce altă piesă mai vor să cânte, copiii au surprins alegând una lansată cu 20 de ani în urmă, „Gașca mea”, de la Hi-Q.

„Mi-a plăcut foarte mult. A fost prima oară când vin”, a spus, la finalul concertului, Lara Aylin, o fetiță de 9 ani, elevă la Oltea Doamna.

Micuții au fost urmăriți de părinți, colegi și prieteni, iar în public s-a aflat și episcopul greco-catolic, Virgil Bercea, venit să încurajeze manifestarea.

În timp ce unii dintre părinți s-au poziționat cât mai aproape pentru a-și încuraja și filma copiii în timpul spectacolului, alții, rămași ceva mai în spate, n-au arătat prea mare interes, preferând să vorbească între ei.

Ora Pământului (Earth Hour) este un eveniment organizat pentru prima dată în istorie de World Wildlife Fund Australia în Sydney, pe 31 martie 2007. De atunci, în fiecare an, în ultima sâmbătă a lunii martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, pentru a sublinia nevoia ca planeta să fie protejată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON