URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Septembrie 2024, 13:55

Cazul Alfred Bulai: SNSPA, 40 de zile fără răspunsuri la întrebările presei

Cazul Alfred Bulai: SNSPA, 40 de zile fără răspunsuri la întrebările presei Inquam Photos / George Călin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

14 întrebări vizând cazuri de hărțuire a trimis redacția BIHOREANUL către SNSPA, pe data de 5 august. Deși termenul legal de răspuns este de 10 zile, conform Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, universitatea nu a oferit răspunsuri până în prezent și nici nu a anunțat o întârziere. Au trecut 40 zile de atunci.

La cinci dintre întrebările adresate, am aflat răspunsul SNSPA din comunicările publice. Universitatea evită însă să răspundă la restul întrebărilor. De exemplu, nu știm nici în prezent numărul plângerilor pentru hărțuire sau bullying din ultimii 20 de ani și măsurile luate, inclusiv în cazul unui abuz sexual din 2017. Nu știm care este statutul actual al profesorului implicat, Ștefan Stanciugelu.

Întrebările trimise universității fac parte dintr-un demers comun a 25 de redacții și jurnaliști, cărora li s-a alăturat și BIHOREANUL. Aceștia au solicitat aceleași informații de la SNSPA, în aceeași zi, după publicarea cazului Bulai. Instituția le-a ignorat pe toate, deși o informare corectă demonstrează că abaterile etice sunt luate în serios.

Chestiunile ridicate de jurnaliști vizau atitudinea și măsurile luate de SNSPA față de mai multe cazuri ale unor cadre didactice suspectate de hărțuire și bullying, cum ar fi Alfred Bulai, Ștefan Stanciugelu sau Marius Pieleanu, procedurile de sesizare și de consiliere în situații de abuz existente la nivelul instituției.

Redacțiile și jurnaliștii implicați sunt: Snoop, Recorder, Infosud-est, Ovidiu Vanghele, Emilia Șercan, PressOne, Buletin de București, Dela0, Hotnews, Defapt.ro, Spotmedia, Rise Project, Public Record, Context, Misreport, Vrancea 24, Actualitatea Vrânceană, Gazeta de dimineata, Libertatea, Scena9, Gen Știri, Factual, Veridica, Ziarul de Iași și BIHOREANUL.

După cum se știe, sociologul Alfred Bulai, fost profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), se află în centrul unui amplu scandal, generat de dezvălurile portalului Snoop.ro privind acuzații grave de hărțuire și agresiune sexuală la adresa mai multor studente. Bulai a fost arestat pe 5 septembrie, dar judecătorii au decis ca sociologul să fie plasat în arest la domiciliu după ce a făcut infarct în arestul Poliției. 

Fostul profesor de la SNSPA este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi agresiune sexuală. Una dintre victime a mărturisit în detaliu cum a fost agresată și hărțuită de Bulai în perioada iulie 2022 – mai 2024 în timpul stagiului de practică efectuat în comuna Sadova, județul Suceava.

Aflată în camera profesorului, pentru prezentarea raportului de activitate sau a fișei de evaluare, studentei i-a fost cerut de Bulai să se dezbrace de tricou. Hărțuirea a continuat și pe parcursul anului 2023. Între 29 iunie și 9 iulie 2023, în cadrul unui alt stagiu de practică, efectuat în comuna Albac din județul Alba, Bulai i-a cerut tinerei să se dezbrace atât de tricou, cât și de sutien, în fața sa.

De asemenea, în aceeași perioadă Bulai a îmbrățișat-o, fără voia ei, și a încercat-o să o sărute forțat, iar câteva luni mai târziu, în perioada decembrie 2023 – mai 2024, profesorul i-ar fi cerut studentei sale să întrețină relații sexuale cu el. „Profitând de poziția de autoritate asupra persoanei vătămate decurgând din relația cadru didactic – student, a pretins din partea acesteia, în mod indirect și repetat, prin sugestii sexuale conotative, favoruri de natură sexuală, respectiv să întrețină relații sexuale”, arată procurorii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@adevarat
Ca sa intervina justitia trebuie sa depui o plangere, sa vorbesti cu un avocat, sa vorbesti cu presa. Abia acum s-a intamplat asta. Existau zvonuri dar nu si plangeri.
Postat 13 Septembrie 2024, 14:49 de Riviera
Se stia la nivel înalt
Dar, se închid ochii.Nu se vrea ordine, nu se vrea respect.Totul s-a petrecut sub ochii atenți ai decanilor, rectorilor, profesorilor, colegilor, etc.Noroc cu presa că mai aflăm și noi realitatea.Felicit pe cei care au avut curaj să pună punctul pe I.Nu e singurul loc unde femeile sunt abuzate.Poate chiar și bărbați.Trebuie să ne răsculăm pentru că e prea mult ceea ce se întâmplă în țara asta.De la posturi măsluite, până la abuzuri de toate felurile.
Postat 13 Septembrie 2024, 14:07 de adevarat
Facultatea e complice, si merita inclusa in boxa acuzatilor
Se stia, nu s-a facut nimic, in afara de musamalizare
Postat 13 Septembrie 2024, 14:05 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON