URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Martie 2024, 11:57

Caravana „AUR pentru sănătate” în Bihor: peste 750 de bihoreni au beneficiat de consultații și analize (FOTO)

Caravana „AUR pentru sănătate” în Bihor: peste 750 de bihoreni au beneficiat de consultații și analize (FOTO) CU TRIAJ. Fiecare bihorean ajuns la „Caravana AUR pentru sănătate” a trecut printr-un triaj și apoi a fost îndrumat pentru consultații în cabinetele din camioane. Vârstnicii care nu au putut urca pe picioarele lor au avut la dispoziție inclusiv lifturi
Caravana „AUR pentru sănătate” în Bihor: peste 750 de bihoreni au beneficiat de consultații și analize (FOTO) ȘCOLITĂ ÎN FRANȚA. Tot personalul Caravanei este calificat, iar unul dintre cele mai căutate cabinete a fost cel de medicină generală, deservit de tânăra doctoriță Ioana Macarie (foto stânga), absolventă de Medicină în Franța. „Mă identific cu valorile AUR, cred în familia tradițională și mă bucur că pot fi de folos într-o acțiune în mediul rural, unde sunt cei mai necăjiți oameni”, a spus dr. Macarie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Membră UE de 17 ani, perioadă în care și-a modernizat sistemul medical, România continuă să aibă o problemă: accesul la servicii medicale al unei mari părți a populației, cea din mediul rural, este încă foarte mic. Pentru că spitalele teritoriale au dotări mai modeste și medicii preferă să lucreze în orașele mari, oamenii de la țară ajung rar să „se caute” de sănătate. Cu convingerea că sănătatea națiunii este una dintre cele mai importante avuții, AUR a venit în întâmpinarea acestora cu o caravană medicală.

„Caravana AUR pentru Sănătate” a fost și în Bihor, în perioada 10 - 16 martie fiind prezentă în Olcea, Popești și Șuncuiuș, unde voluntarii, medici și asistente, au consultat 754 de persoane. O alinare pentru mulți locuitori ai satelor...

Un dispensar pe roți

Formată din 7 vehicule, dintre care 4 camioane amenajate cu cabinete și dotate modernă, „Caravana AUR pentru sănătate” a pornit prin țară cu 8 luni în urmă. Până să poposească în Bihor, a ajuns în 90 localități din 29 județe și a oferit servicii medicale pentru 16.244 persoane: 6.309 ecografii, 8.720 investigații EKG, 1.247 consultații stomatologice, 11.703 seturi de analize de laborator.

„Practic, Caravana este ca un dispensar pe roți, cu cabinete de medicină generală, interne, oftalmologie și stomatologie, plus un mic laborator cu analizor automat”, a explicat coordonatorul Caravanei, Cristina Butura (foto), asistentă medicală de Terapie Intensivă, cu o experiență de 7 ani în Marea Britanie, dar care a decis să se întoarcă în țară.

Oamenii, anunțați din timp

Prima localitate din Bihor unde s-a oprit „Caravana AUR pentru sănătate”, deservită de 40 medici, asistente, șoferi și alți voluntari, a fost satul Ucuriș din comuna Olcea, unde timp de două zile a oferit servicii medicale pentru 253 persoane.

Localnicii au trecut printr-un punct de triaj, unde au fost înregistrați, au primit numere de ordine și au fost îndrumați spre cabinete după afecțiunile fiecăruia.

„Localnicii au fost anunțați din timp de simpatizanții noștri din zonă, dar și pe Facebook și Tik Tok”, a spus coordonatorul AUR Bihor, Diana Noane (foto).

Îndrumați pentru tratament

„Caravana merge în zone defavorizate, cu populație în vârstă și venituri modeste, care ajung mai rar la un medic”, spune și vicepreședintele AUR Bihor, Ciprian Blejan.

„După ce au fost consultați și li s-au făcut analize, de exemplu hemoleucogramă, colesterol, glicemie, probe renale și hepatice, au fost îndrumați spre medici specialiști, care să le prescrie tratamentul potrivit. Cei cu probleme de vedere au putut fi diagnosticați pe loc și mulți au primit și ochelari, gratuit”, a adăugat Blejan (foto).

În total, în cele 6 zile de prezență în Bihor, au fost consultate 756 persoane. „Pentru acești oameni este un câștig că nu a mai fost nevoie să plece la un spital și să plătească analize”, a constatat reprezentantul AUR.

„Am făcut economie”

„Am făcut analizele de sânge și consultație de oftalmologie. Dacă mergeam la Salonta trebuia să dăm bani pentru drum și la policlinică, deci am făcut economie”, a spus unul dintre pacienții consultați, Leontin Selejan (foto), care a fost la Caravană împreună cu soția.

„Am baiuri cu inima și cu ochii, și sunt foarte mulțumită de doctori și de asistentele care s-au ocupat de noi. S-au purtat frumos și ne-au scutit de drumuri, pentru noi a fost un câștig”, a mărturisit o altă săteancă, Mariana Todericiu.

Caravana AUR pentru sănătate continuă și în alte județe din România.


ȘCOLITĂ ÎN FRANȚA. Tot personalul Caravanei este calificat, iar unul dintre cele mai căutate cabinete a fost cel de medicină generală, deservit de tânăra doctoriță Ioana Macarie (foto stânga), absolventă de Medicină în Franța. „Mă identific cu valorile AUR, cred în familia tradițională și mă bucur că pot fi de folos într-o acțiune în mediul rural, unde sunt cei mai necăjiți oameni”, a spus dr. Macarie

(advertorial AUR)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON