Devoţiunea Calea Crucii a fost recreată, vineri, în curtea Palatului Baroc din Oradea, pe o vreme caldă şi însorită, la eveniment participând peste 400 de credincioşi romano-catolici.
Procesiunea reprezintă suferinţele îndurate de Iisus pe drumul Golgotei şi cuprinde 14 staţiuni, începând cu condamnarea la moarte, purtarea crucii, biciuirea şi terminând cu răstingnirea şi coborârea Lui în mormânt.
Patimile lui Iisus au fost prezentate, cum se întâmplă de obicei, cu ajutorul unor elevi. A fost vorba despre elevi de la Liceul Teologic Romano-Catolic "Szent László" Oradea. Rolurile lui Iisus, mamei sale Maria şi al lui Iosif au fost interpretate de adolescenți, iar Pilat din Pont, cel care l-a judecat şi osândit la moarte pe Mântuitor, a fost interpretat de un elev de școală primară (foto).
Prezentată doar în limba maghiară, procesiunea a debutat la intrarea în catedrală și a continuat în jurul platoului din faţa Palatului Baroc. Elevii care au interpretat rolurile principale au fost urmați pe „Calea Crucii” de episcopul romano-catolic Böcskei László, de preoţi şi de credincioşi.
Cei mai mulți dintre copii priveau curioşi evenimentul, iar adulţii se rugau cu ochii plecaţi. Momentul care a ridicat toate privirile a fost cel al staţiunii a zecea din Via Crucis, în care Hristos a fost pus pe cruce.
La ultima staţiune, punerea în mormânt a lui Iisus a fost simbolizată prin acoperirea trupului acestuia de alți elevi care au luat parte la procesiune.
"Anul acesta a fost mai diferit. După doi ani în care n-am mai putut organiza acest eveniment am ales să punem accentul mai mult pe imaginea şi simbolistica acestui moment, mai puţin pe textele din scenetă", a explicat, pentru BIHOREANUL, episcopul romano-catolic de Oradea, Böcskei László.
La final, unii dintre credincioşi au intrat în catedrală pentru rugăciuni. "În această perioadă ciudată pe care o trăim, cu un război care se petrece la câţiva kilometri de noi, cred că trebuie să ne rugăm şi reflectăm mai mult la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Mă rog pentru pace", a spus o credincioasă.
Înaintea Învierii, calendarul liturgic din Sâmbăta Mare (16 aprilie) cuprinde între orele 10 – 20 un program de veghe şi adoraţie a Sfântului Sacrament la Sfântul Mormânt, iar de la ora 21, sfinţirea focului în faţa Catedralei, urmată de o liturghie solemnă oficiată de episcopul Böcskei László și de Procesiunea de Înviere.
Duminica Învierii Domnului va începe cu liturghia de dimineaţă de la ora 8, precedată de binecuvântarea alimentelor, pentru ca de la ora 11 episcopul Böcskei să oficieze Liturghia solemnă arhierească a Sfintelor Paşti.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.