URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Octombrie 2022, 14:18

Boloș și Birta, vizită pe șantierul celor 5 pasaje din centrul Oradiei. Află când vor fi gata lucrările! (FOTO/VIDEO)

Cea mai complexă lucrare din Oradea, realizarea unei rețele de cinci pasaje subterane în Centrul Civic – Piața Gojdu, ar urma să fie gata la finalul anului 2023.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și primarul Oradiei, Florin Birta, au vizitat vineri dimineață șantierul celor 5 pasaje, ministrul interesându-se despre fronturile de lucru deschise în prezent.  

Cu 2.200 de piloți

„Este cel mai complex proiect pe care l-a avut în execuție (n.r. – vreodată) Primăria Oradea. Gândiți-vă că în proiect sunt 2.200 de piloți forați (n.r. – necesari) pentru implementarea acestui proiect”, a spus primarul Florin Birta. 

„În momentul de față avem 450 de piloți forați. În funcție de condițiile meteo, ar trebui să fie gata în luna ianuarie sau februarie”, a precizat, răspunând unei întrebări din partea presei, inginerul Vlad Moldovan, de la firma Freyrom, responsabil de lucrări pe șantierul celor 5 pasaje.

Managerul de proiect a declarat că lucrările avansează cu un ritm de circa 20 de piloți forați pe zi, stadiul de realizare a structurii de rezistență fiind de circa 25%.

Acesta i-a detaliat, totodată, ministrului Boloș că se lucrează în prezent pe patru fronturi pentru realizarea piloților forați. Tot inginerul a mai spus: „Sperăm, cu un efort foarte mare, să încercăm finalizarea lor până la sfârșitul anului viitor”. 

Finalizarea lucrărilor înainte de sfârșitul lunii decembrie 2023, când se încheie actualul ciclu de finanțare europeană 2014 - 2020, este de o importanță determinantă pentru municipalitatea orădeană. „Toate lucrările care nu vor fi finalizate la 31 decembrie vor trebui continuate și finanțate de către bugetul local”, a avertizat primarul Birta.

Începute în toamnă

Lucrarea, în valoare totală de aproximativ 20 milioane de euro, este executată de asocierea formată din Freyrom, Construcții Erbașu și Pro Cons Group.

Primarul Oradiei a amintit că asocierea constructorilor a amânat inițial, „pe bună dreptate”, semnarea contractului până la apariția unor reglementări legale potrivit cărora valorile inițiale ale lucrărilor publice finanțate din fonduri europene vor fi ajustate după creșterea prețurilor la materialele de construcții.

Birta i-a mulțumit ministrului Boloș, subliniind că acesta a reușit să obțină și banii necesari ajustărilor de contracte tot din fonduri europene. „La o lucrare ca aceasta, gândiți-vă ce ar fi însemnat ca Primăria Oradea să vină din bugetul local cu suplimentarea care să acopere diferența costurilor de materiale...”, a spus edilul. 

Lucrările la realizare a unui sistem de 5 pasaje subterane în zona Centrul Civic – Piața Gojdu, cu scopul de fluidizare a traficului în zonă, au demarat la începutul lunii septembrie. Pentru realizarea lor, circulația a fost oprită aproape în totalitate în zonă, spre nemulțumirea multor orădeni. 

Lucrările la cele 5 pasaje au fost atribuite prin licitaţie asocierii de firme formate din Freyrom - lider, Leko Construct SRL, Construcţii Erbașu SA, Metabet CF SA şi Procons Group pentru suma de 85,3 milioane lei fără TVA, echivalentul a 17,1 milioane euro.

Vezi mai jos cum vor arăta pasajele din Centrul Civic!

Vezi mai jos mai multe imagini din vizita de pe șantier. Video: Primăria Oradea!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Termenele de finalizare sunt pentru fraieri...
La pasajul de langa Piata Cetate termenul dupa panoul pus e 02.11.2022, as vrea sa vad firma sa termina intr-o saptamana pasajul, cand fix de aceea a fost mutata aglomenatia sa nu vada nimeni ca nu lucreaza aproape nimeni... cand se lucreaza, lucreaza 4-5 persoane, cu viteza melcului, in 2 luni au reusit sa toarna beton la rampa, nici macar nu a inceput cu un excavator sa sapa celalalt rampa... Iar tot a fost vorba ca primarul nostru a vorbit cu ei, sa urgenteze pasajul de langa blocul turn (cel de la Retro) ca sa poate deschide linia de tramvai pe Cantemir spre centru... da, vedem, nici vorba ca lucreaza acolo firma, tot la pasajele din fata catedralei misca ceva...
Postat 24 Octombrie 2022, 08:28 de cititor_
La ce prevede proiectul tehnic ...
... va fi cea mai poluantă lucrare a municipalității de la invazia turcească încoace, când s-a realizat prima rețea subterană de canalizare pluvială. Pasajele astea de acum nu sunt prevăzute cu filtre și recuperatoare de noxe, ceea ce va face aproape imposibilă parcurgerea acestora la pas, de către personalul tehnic de intervenții ocazionale, salubrizare și administrare.
Postat 23 Octombrie 2022, 09:40 de KP
?!
Nu stiu care e meritul raspopitului sau al birtasului in reabilitarea cetatii... unul care tinde spre zero! Felicitari firmei/firmelor care au reabilitat zidul dispre piata! S-a lucrat profesionist! Daca s-ar lucra asa la toate proiectele pastorite de primarie altfel ar arata Oradea!
Postat 22 Octombrie 2022, 09:34 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON