URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 August 2024, 10:51

Bolojan, premierul care nu va fi

Bolojan, premierul care nu va fi foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a refuzat propunerea conducerii PNL de a face tandem cu Nicolae Ciucă la alegerile pentru Președinția României din toamnă, adică să fie „candidat” la funcția de premier, a scris săptămâna trecută o publicație din Capitală, citând surse liberale, și arătând că așa s-ar fi împușcat doi iepuri. Pe de o parte, fiindcă Bolojan are o percepție pozitivă în electorat (politicianul „care face”), s-ar fi transferat din imaginea lui și asupra lui Ciucă. Pe de alta, întrucât Bolojan s-a pronunțat categoric împotriva guvernării și a alianței cu PSD în alegerile din 9 iunie, liberalii le-ar fi arătat pisica social-democraților.

Bolojan a zis pas, așa cum a mai respins de-a lungul anilor și alte poziții în Guvern, dar de data asta a refuzat însăși conducerea Guvernului, în ipoteza că Ciucă ar fi ales președinte al țării. Câți alți politicieni ar rezista tentației de a fi premieri, fie și numai propuși? Unii ar zice că Bolojan face fițe, ca să sublinieze diferența față de politicienii din rândul cărora, totuși, face parte. Alții îl condamnă, căci refuză României șansa de a se dezvolta accelerat, așa cum s-a dezvoltat, sub conducerea lui, Oradea și Bihorul.

Drama e că României chiar îi trebuie (cel puțin) un Bolojan. Are nevoie ca de aer de un lider care să facă la nivelul întregii țări ceea ce el a făcut la nivel local și județean. Toți știm că România are prea mulți bugetari, or el a concediat un sfert din personalul Primăriei Oradea și l-a înjumătățit pe cel al CJ Bihor, și încă cu rezultate spectaculoase. Toți ne plângem că România are un deficit dramatic de infrastructură de toate felurile, de la cea de transport până la cea sanitară. Or Bolojan a croit drumuri și în oraș, și în județ, a modernizat spitalele, școlile, ba chiar și administrația însăși, punând-o sub criteriul eficienței. Lucrezi, ești apreciat! Tai frunze la câini, pa!

De ce, totuși, Bolojan se încăpățânează să nu facă pasul spre Guvern? Motivele sunt multe. În primul rând pentru că, așa cum a mai spus-o, nu își bate joc de voturile încredințate de bihoreni, care tocmai l-au reales în fruntea județului. Apoi, pentru că propunerea șefilor PNL e pur politicianistă: chiar și în cazul, improbabil, în care Ciucă ar ajunge președinte exploatându-i imaginea, liberalii nu pot impune un premier, din pricina procentelor. Să zicem totuși, de dragul scenariilor, că l-ar propune - credeți că i-ar vota Parlamentul un program de guvernare radical?

Prin urmare, Ilie Bolojan e condamnat să nici măcar nu vorbească despre astfel de ipoteze fantasmagorice și să rămână la munca de jos. Bolojan este soluția pe care, de fapt, o visează doar minoritatea celor care ar vrea ieșirea dintr-un cerc vicios în care majoritatea joacă precum într-o horă: se învârte, dar fără să înainteze.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Bolojan Bihorensis!!
Bolojan apartine Oradiei si Bihorului!! Va multumim, stimate DOMN ca ati ramas alaturi de noi!! Miticii vor sa va scoata din cursa si sa va marginalizeze!!
Postat 14 August 2024, 09:47 de AnaConda
Cum ați spus, motive ar fi multe
Dar eu am un alt vis umed, Bolojan la transporturi și lăsat 4 ani. O înțelegere între partide ca să îl lase acolo și să-i dea bugetul care are nevoie... Aia ar fi o înțelegere în interesul țării și beneficiul tuturor!
Postat 14 August 2024, 08:41 de Vio_427
Ce? Premier la ce?
Dar ce stie sa faca in afara sa ia bani de-a moaca europeni, sa ia credite de la banci si taxeze tot ce misca si aerul ce il respira oamenii, apoi sa faca centuri, ca in afara sa dea de lucru la firmele de partid nu stie nimic. Si da sa inchida scoli, echipe de fotbal, sport , cultura ca banii sa-i bage in centuri. Ce ar face ca premier, ar face foamea din Oradea , jdet si oras dus din top la coada clasamentului la salarii. E o performanta sa nu ai nici un liceu in top 100 din tara, asta de cand e ele mare si tare atotstiutor din 2008. Cum arata centru si orasul , totul e mort la spatii comerciale, cluburi, distractii.Aeroportul e mai zero decat pe vremea lui Pasztor, Ciuperca. Centrul e renovat pe banii proprietarilor, nu din banii primariei. Ce a facut cu OTL de cand si-a bagat nasul . Orice atinge oare . Si voi il vreti premier, ca sa ce? Sa aiba fiecare sat centura?
Postat 13 August 2024, 18:59 de Petre93
Un singur post i se potrivește lui Bolojan.
Cel de diriginte de șantier. În rest nu contează ce face și cum face, dacă-i chitit cu atribuții de serviciu ca să pună presiune pe organizările lucrărilor și supravegherea acestora cap-coadă. Important este doar să nu i se permită intrarea și băgatul în seamă în finanțări și în cheltuirea banilor, ca să nu extindă, vorba lui Isărescu, modelul investițiilor doar de dragul costurilor și să descurajeze consumul prin svoaterea de pe piață a micilor și marilor comercianți care duc greul taxelor și impozitelor. Dacă liberalii ar fi oameni serioși, nu cocălari de imagine numai, ar înființa la nivel național o Autoritate sau Agenție a diriginților de șantier care să acopere numeric întreaga țară.
Postat 13 August 2024, 18:08 de KP
Fraților,
chiar ne luați pe toți de proști? Păi n-a fost susnumitul secretar executiv al partidului? Păi n-a zis dânsul că nu se poate cu miticii? Păi n-a candidat altă eminență de origine locală,supranumit Buldogul,la primăria Bucale? Și n-au zis miticii,,Ce, mă,a venit ăsta cu milităria in CAPITALĂ"?
Postat 13 August 2024, 12:35 de nealiniat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON