URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iulie 2024, 18:05

„Bestia de zahăr”: Lansare de carte Olga Ștefan, la Librăria Cărturești Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Librăria Cărturești Oradea, în parteneriat cu Revista de cultură „Familia”, vă invită miercuri, 3 iulie, ora 18.00, la evenimentul de lansare a cărții Bestia de zahăr, antologia de autor a poetei Olga Ștefan, apărută recent la Editura OMG.

Alături de autoare vor lua cuvântul criticul literar Radu Bejan și poetul Mihók Tamás.

„Faptul că stilul ireverențios al Olgăi Ștefan, tonul conversațional și imaginarul extravagant al textelor sale transformă această carte într-o mitologie languroasă și deopotrivă sardonică (Bestia de zahăr) care ne vorbește despre modul în care, printr-o exaltantă ușurătate verbală, poezia însăși ar putea deveni o formă experimentală de reflecție morală va fi imediat observat de către toată lumea. Mai greu însă de surprins va fi, cu siguranță, aceea că, în ansamblul scenografic al liricii postumane de azi, broderiile și volutele expresive magistral practicate în acest volum trasează un veritabil spectru existențial care se extinde de la morbiditate la artificialitate, autoarea reușind, printr-o serie de jertfe formale, să proiecteze ceea ce aș numi o mântuitoare aureolă a grandorii literare.” (Alex Ciorogar)

„Olga Ștefan este poetă și profesoară de limba și literatura română. A publicat volumele Toate ceasurile (Vinea, 2006), Saturn, zeul (Charmides, 2016), Charles Dickens (frACTalia, 2017), Civilizații (Paralela 45, 2020) și Resursa (Casa de Editură Max Blecher, 2022). În 2019 a obținut titlul de Doctor în Filologie. În 2021, Olga Ștefan a câștigat Premiul „Tânărul Poet al Anului”, precum și rezidența Cărturești pentru manuscrisul volumului Resursa.

„Marea realizare a poeziei Olgăi Ștefan este felul aproape neverosimil în care reușește să se plieze, ca o piele inteligentă, pe afectele și aspirațiile cititorului. Nu o reprezentare a lumii, fie ea interioară sau exterioară, oferă în primul rând țesătura indeterminată a acestor versuri, ci o cutie de rezonanțe oraculare, un cloud de semnificații potențiale grație căruia propriul nostru viitor devine lizibil.” (Andrei Doboș)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON