În ultimii trei ani, pompierii din Bihor au avut 877 de intervenții la inundații, fenomene meteorologice care nu mai produc doar primăvara și toamna, ci și în timpul verii, un anotimp mai secetos.
„Dacă în trecut aveam inundații primăvara și toamna, fenomenul nu mai este de actualitate. Un fenomen meteo periculos sau o inundație poate să se petreacă oricând într-un an de zile”, a declarat inspectorul șef al ISU Crișana, Sorin Caba, miercuri, în ședința Colegiului Prefectural.
O analiză făcută de ISU arată că, între 2019 și 2021, cele mai multe inundații s-au petrecut pe teritoriul următoarelor unități administrativ-teritoriale: Oradea (aproape 200 de intervenții), Aleșd (87), Criștioru de Jos (62), Lazuri de Beiuș (50), Beiuș (47), Săcueni (42).
Imagini cu intervențiile ISU la inundații din Bihor:
Bărci cadou
Viitorul este incert, din acest punct de vedere, iar pompierii trebuie să fie pregătiți pentru orice. Tocmai de aceea, și-au îmbunătățit dotările.
„Cu ajutorul unei sponsorizări semnificative, am completat dotarea tehnică cu opt bărci de patru persoane. Noi aveam bărci gonflabile de 10 persoane și aveam nevoie de acestea, pentru că sunt mai versatile, pot fi aduse ușor la mal și pot fi ușor folosite în ape mici”, a declarat Caba.
Cele opt bărci au fost distribuite Detașamentelor 1 și 2 de Pompieri Oradea, Detașamentului de Pompieri Marghita, Detașamentului de Pompieri Salonta, Secției de Pompieri Beiuș, Stației de Pompieri Ștei, Stației de Pompieri Aleșd și Gărzii de Pompieri Tinca.
„Noile bărci pneumatice intrate în dotare sunt construite pe un sistem cu trei camere gonflabile care conferă un plus de stabilitate, dispun de o podea compactă și rezistentă, au o lungime de 3 metri, lățimea de 155 centimetri și o greutate de 45 kilograme, iar șinele laterale sunt ranforsate pentru protecție ideală, dimensiunile și caracteristicile acestora facilitând manevrabilitatea și implicit, accesul mai rapid la victime. Acest tip de barcă poate transporta patru persoane și o greutate maximă de 416 kg”, a transmis și ISU Crișana, printr-un comunicat dat publicității miercuri.
Totodată, în acest an, pompierii bihoreni ar urma să participe la stagii de pregătire alături de colegii lor din Marea Britanie, pentru a-și perfecționa tehnicile de salvare din apă.
Construcții în pericol
Pe de altă parte, în aceeași ședință, prefectul Dumitru Țiplea a anunțat că în urma unui demers unic în țară, o comisie formată din specialiști ai mai multor instituții a identificat 763 de construcții amplasate în zone inundabile, adică în albia majoră a unor cursuri de apă.
În mod normal, primăriile nu ar fi trebuit să autorizeze asemenea construcții, așa că proprietarii au fost somați să semneze declarații pe proprie răspundere prin care dovedesc că știu că sunt într-o zonă în care ar putea fi luați de ape.
În plus, a precizat Țiplea, le-a cerut tuturor primarilor din Bihor să nu mai autorizeze construcții care nu au avizul ABA Crișuri.
Citește mai jos rapoartele ISU și ABA pe tema inundațiilor din Bihor:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.