URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Februarie 2022, 16:21

Bărci noi pentru pompierii din Bihor, pentru intervențiile la inundații ori salvare de la înec (VIDEO)

Bărci noi pentru pompierii din Bihor, pentru intervențiile la inundații ori salvare de la înec (VIDEO) sursa foto: ISU Crişana

 

În ultimii trei ani, pompierii din Bihor au avut 877 de intervenții la inundații, fenomene meteorologice care nu mai produc doar primăvara și toamna, ci și în timpul verii, un anotimp mai secetos.

„Dacă în trecut aveam inundații primăvara și toamna, fenomenul nu mai este de actualitate. Un fenomen meteo periculos sau o inundație poate să se petreacă oricând într-un an de zile”, a declarat inspectorul șef al ISU Crișana, Sorin Caba, miercuri, în ședința Colegiului Prefectural.

O analiză făcută de ISU arată că, între 2019 și 2021, cele mai multe inundații s-au petrecut pe teritoriul următoarelor unități administrativ-teritoriale: Oradea (aproape 200 de intervenții), Aleșd (87), Criștioru de Jos (62), Lazuri de Beiuș (50), Beiuș (47), Săcueni (42).

Imagini cu intervențiile ISU la inundații din Bihor:

Bărci cadou

Viitorul este incert, din acest punct de vedere, iar pompierii trebuie să fie pregătiți pentru orice. Tocmai de aceea, și-au îmbunătățit dotările.

„Cu ajutorul unei sponsorizări semnificative, am completat dotarea tehnică cu opt bărci de patru persoane. Noi aveam bărci gonflabile de 10 persoane și aveam nevoie de acestea, pentru că sunt mai versatile, pot fi aduse ușor la mal și pot fi ușor folosite în ape mici”, a declarat Caba.

Cele opt bărci au fost distribuite Detașamentelor 1 și 2 de Pompieri Oradea, Detașamentului de Pompieri Marghita, Detașamentului de Pompieri Salonta, Secției de Pompieri Beiuș, Stației de Pompieri Ștei, Stației de Pompieri Aleșd și Gărzii de Pompieri Tinca.

„Noile bărci pneumatice intrate în dotare sunt construite pe un sistem cu trei camere gonflabile care conferă un plus de stabilitate, dispun de o podea compactă și rezistentă, au o lungime de 3 metri, lățimea de 155 centimetri și o greutate de 45 kilograme, iar șinele laterale sunt ranforsate pentru protecție ideală, dimensiunile și caracteristicile acestora facilitând manevrabilitatea și implicit, accesul mai rapid la victime. Acest tip de barcă poate transporta  patru persoane și o greutate maximă de 416 kg”, a transmis și ISU Crișana, printr-un comunicat dat publicității miercuri.  

Totodată, în acest an, pompierii bihoreni ar urma să participe la stagii de pregătire alături de colegii lor din Marea Britanie, pentru a-și perfecționa tehnicile de salvare din apă.

Construcții în pericol

Pe de altă parte, în aceeași ședință, prefectul Dumitru Țiplea a anunțat că în urma unui demers unic în țară, o comisie formată din specialiști ai mai multor instituții a identificat 763 de construcții amplasate în zone inundabile, adică în albia majoră a unor cursuri de apă.

În mod normal, primăriile nu ar fi trebuit să autorizeze asemenea construcții, așa că proprietarii au fost somați să semneze declarații pe proprie răspundere prin care dovedesc că știu că sunt într-o zonă în care ar putea fi luați de ape.

În plus, a precizat Țiplea, le-a cerut tuturor primarilor din Bihor să nu mai autorizeze construcții care nu au avizul ABA Crișuri.

Citește mai jos rapoartele ISU și ABA pe tema inundațiilor din Bihor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON