Chiar dacă prețul energiei electrice e în creștere, un pensionar din Oradea a scăpat de emoțiile facturilor. „Luna trecută am plătit 6 lei”, spune Laci bácsi.
Nu pentru că ar sta pe întuneric sau cu electrocasnicele scoase din prize, ci pentru că își încălzește locuința cu un aparat de condiționare a aerului, mare consumator de energie electrică, obținută însă autonom!
Secretul lui Tóth Ladislau stă în cele două balcoane, unde a pus opt panouri fotovoltaice care transformă lumina solară în energie electrică. Autodidact, orădeanul a montat sistemul de unul singur.
Încălzire... cu energie solară
La etajul IV, ultimul al blocului F9 din strada Transilvaniei, balconul domnului Tóth are o „fațadă” aparte. Șase panouri solare au fost așezate strategic, în plan înclinat, astfel încât să capteze cât mai multă lumină. După colț, în balconul închis, bărbatul de 72 de ani mai are încă două. „Astea o să le schimb, că nu sunt suficient de puternice. Dar atât mi-am permis când le-am pus”, spune omul, arătând spre panourile cu dimensiuni mai mici.
Acum, „micro-ferma” de panouri solare produce cam 1.200 de wați. Suficient cât să-i alimenteze cafetiera, televizorul și chiar aparatul de aer condiționat cu care iarna își încălzește dormitorul. „Doar cu energie fotovoltaică îl pornesc, că e mare consumator”, spune pensionarul.
Autodidact
Ideea montării de panouri solare în balcon i-a venit anul trecut, când a fost cu un prieten la București, să-l ajute să facă aprovizionarea pentru un depozit din Oradea, și a văzut de vânzare două asemenea panouri. „Le-am cumpărat cu 700 lei. Apoi, pe rând, am cumpărat și altele”, povestește pensionarul.
Fost lăcătuș, Laci bácsi locuiește singur și are o pensie de puțin peste 2.000 lei, care îi ajunge să se întrețină fără să ceară ajutor fiului mutat în Ungaria în urmă cu mulți ani. Și, după cum se vede, chiar reușește să pună bani deoparte, pentru investiții...
Deși n-a practicat niciodată meseria de electrician, recunoaște că l-a pasionat tot ce ține de electrotehnică. „Pe ăsta eu l-am făcut, din lămpi solare de grădină!”, spune el mândru despre un mic panou fotovoltaic (foto), cu laturi de circa 40 centimetri. Întrebat cum a învățat să-l facă, explică modest: „În școală. Tot ce știu, acolo am învățat. Poate că pe vremuri se făcea mai multă școală...”.
Factură minusculă
Noțiunile învățate pe când era elev le-a folosit și pentru instalarea panourilor. Pensionarul le-a montat singur, într-un suport metalic anume sudat în balcon, și tot singur le-a conectat între ele. Folosind un invertor, a „expediat” energia solară captată în mai mulți acumulatori auto, pe care îi ține în dormitor. La baterii are și un stabilizator, pentru ca intensitatea energiei electrice să nu oscileze, și le-a conectat prize în care poate băga ce aparate vrea.
Toate cele necesare pentru sistem le-a cumpărat pe rând, ba din magazine, ba de la piața de vechituri. N-a calculat cât au costat în total. „Nici nu vreau să știu”, spune el, râzând.
Cantitatea de curent produsă într-o zi depinde, în funcție de strălucirea soarelui. În zilele noroase, evident, energia obținută e mai puțină, dar vara, când și lumina e mai persistentă, cea captată îi este mai mult decât suficientă.
Chiar și așa, inclusiv pe timp de iarnă, Laci bácsi plătește facturi din ce în ce mai mici. „Luna asta mi-a venit de plată 6 lei. Și au citit contorul cei de la Electrica, așa că este consumul real”, spune bărbatul. Ce-i drept, suma mică datorată pentru cei 38 kwh consumați se datorează, în parte, și plafonării aplicate de Guvern...
Fără întreruperi
Domnul Tóth spune că nu și-a montat panourile de grija costurilor, ci mai degrabă din dorința de a-și asigura electricitate oricând. „Știți, pe vremea comunismului se lua des curentul. Și acum mai sunt defecțiuni. Eu am zis că nu mai vreau, dacă mă uit la televizor, să mă întrerup pentru că s-a luat curentul. Am oricând energie electrică”, explică el.
Întrucât costurile energiei electrice sunt tot mai mari, nu e însă exclus ca exemplul lui Laci bácsi să-l urmeze tot mai mulți orădeni care stau la bloc, mai ales că, în urma unor modificări făcute în 2020 la Legea calității în construcții, montarea de panouri solare nu necesită niciun fel de autorizație, ci doar ca proprietarii să notifice Primăria despre această investiție. Altfel spus, să anunțe când vor să-și câștige independența...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.