URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Martie 2024, 10:31

Baiurile noastre și problemele UE

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În mod ironic, după ce în România s-a decis comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare pe 9 iunie, ceea ce a prilejuit opoziţiei acuza că puterea face un talmeş-balmeş amestecând temele de interes local cu cele de importanţă europeană, tocmai Parlamentul European a livrat un subiect pe cât de fierbinte, pe atât de dătător de frisoane, căci priveşte cât se poate de direct o chestiune de interes vital pentru orice comunitate locală.

PE a adoptat săptămâna trecută o Directivă pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi a consumurilor de energie, ce impune închiderea centralelor termice pe combustibili fosili (gaze, cărbuni, păcură) până în 2040 şi eliminarea completă din 2025 - de anul viitor! - a subvenţiilor pe care autorităţile le acordă populaţiei. Noua legislaţie ar urma să devină obligatorie după ce va fi adoptată şi de Consiliul Uniunii, format din reprezentanţii guvernelor. În ipoteza în care acest lucru - Doamne, fereşte! - s-ar întâmpla, România ar deveni una dintre victimele cel mai crunt lovite. 

În ce ne priveşte, Oradea ar fi cea mai puţin afectată de eliminarea subvenţiei, deoarece la noi aceasta este cea mai mică: doar 68 lei pe gigacalorie, care este produsă cu 465 lei şi vândută populaţiei cu 397 lei. Dar în tot restul ţării, unde nici centralele termice, fie că-s pe gaz, fie că ard cărbuni, şi nici reţelele de distribuţie nu au fost reabilitate, ar fi prăpăd.

Iată câteva cifre, care, apropo, demontează minciuna că Oradea are cea mai scumpă termoficare: în Bucureşti, o gigacalorie e produsă cu 949 lei şi se vinde cu 347 lei, subvenţia fiind de 602 lei. În Cluj, subvenţia este de 311 lei, pentru producerea unei gigacalorii cheltuindu-se 759 lei, în timp ce preţul pentru populaţie este de 448 lei (iar pentru firme, în funcţie de distanţa de CET-ul local, între 516 şi 802 lei plus TVA). În Timişoara, pentru a produce o gigacalorie se "ard" 873 lei şi ea e vândută cu 438 lei, deci subvenţia este de 435 lei. În Constanţa, preţul de producţie este de 1.020 lei, iar de vânzare de 450 lei, deci subvenţia e mai mult decât dublă. Iar exemplele pot continua. 

Dincolo de observaţia că subvenţia înseamnă, de fapt, mutarea unor bani dintr-un buzunar (bugetul local) în altul (conturile CET-urilor), deci tot cetăţeanul plăteşte integral termoficarea, doar că o mare parte indirect, concluzia este că fără subvenţie românii din toată ţara fie ar îngheţa de frig în locuinţe, fie ar plăti şi mai mult, căci ar achita amenzi pentru poluare.

Problema termoficării şi a energiei în general, aşadar, este o temă cât se poate de locală înainte de a fi europeană, iar a ceda presiunilor eco aberante ar însemna, pur şi simplu, sinucidere. Sunt curios dacă în campania ce urmează, cu alegeri simultane locale şi europene, va vorbi vreun politician despre ea. Indiferent că aspiră la o primărie sau la deputăţie în Bruxelles, au datoria să spună de pe acum alegătorilor dacă se vor supune sau se vor împotrivi acestei absurdităţi, sau altora la fel de periculoase. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON