Festivalul „Bach pentru toți”, fondat în 2015 pentru promovarea muzicii lui Johann Sebastian Bach, revine cu o nouă ediție, după doi ani de pauză forțată.
Pianistul orădean Zoltán Thurzó va concerta, alături de tineri talentați, în Tămășeu, Oradea și Biharia, intrarea la evenimente fiind liberă. Doritorii vor putea face donații, însă, pentru viitorul Muzeu al Muzicii, pe care Thurzó vrea să îl înființeze la Oradea.
Alături de tineri
Primul concert, „Integrala sonatelor pentru flaut și pian I” este programat duminică, 20 martie, la ora 16, în Biserica Reformată din Tămășeu. Apoi, pe 25 martie, de la ora 18, va avea loc un concert instrumental la Oradea, în sala festivă a Liceului de Arte (clădirea de lângă parcul Petőfi), iar pe 27 martie, de la ora 18, în salonul de muzică al casei Kócza-Thurzó din Biharia va avea loc al treilea concert, „Integrala sonatelor pentru flaut și pian II”.
„Coloana vertebrală a concertelor va fi o piatră de hotar muzicală majoră: vor fi interpretate în două concerte integrala sonatelor pentru flaut ale lui J.S.Bach. Thurzó va interpreta alături de un tânăr flautist foarte talentat, Dávid Borzási (foto)”, se arată într-un comunicat al organizatorilor, Festivalul Bach pentru Toți și Asociația Culturală Classic Arts.
De asemenea, tot pentru că își dorește să sprijine tinerii, la concertul din Oradea, pianistul va fi acompaniat de elevi ai Liceului de Arte, Niculas Paul, Róza Herman, Dávid Pál, Imre Balázs Ghitea (profesor pregătitor: Mónika Benczédi), precum și de propriul elev, Tarpai Csaba. Invitata specială la acest concert va fi flautista Georgiana Mircescu.
Muzeu pentru muzică
Spectatorii vor avea acces liber la concerte, dar, dacă vor dori, vor putea face donații pentru înființarea Muzeului Muzicii din Oradea, un megaproiect al lui Zoltán Thurzó.
Nepot al reputatului violonist şi istoric muzicolog Thurzó Sándor (1920-2009), pianistul vrea să ducă mai departe visul bunicului și să expună instrumente și documente colecționate de el. „A identificat 238 de clădiri cu destinaţie culturală muzicală în oraş, a cumpărat instrumente şi documente, ori de câte ori a găsit ceva relevant. Familia noastră are în total peste 18.000 de piese care ar putea fi expuse", a explicat Zoltán Thurzó, în trecut, pentru BIHOREANUL.
Tot pentru a putea înființa muzeul în Oradea, artistul a încercat anul trecut să doboare un record mondial pentru cel mai lung concert, dar din motive medicale n-a reușit. El a garantat însă că nu renunță la planul său, pentru că își dorește ca muzeul să devină realitate.
„Implicarea fiecăruia dintre noi poate face diferența atunci când vine vorba despre un viitor mai bun. În viitorul Muzeu al Muzicii la Oradea va exista un monitor mare, pe care va rula neîntrerupt numele celor care au participat cu donații la înființarea muzeului, indiferent de suma cu care a contribuit. Orice donație, indiferent de cuantumul ei (atât cât ne permite bugetul fiecăruia, persoane fizice sau firme), este binevenită și contează pentru viitorul Muzeu al Muzicii la Oradea”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, donații se pot face și în conturile asociației:
Cont în lei:
RO64 OTPV 2200 0030 9377 RO01
OTP BANK, Sucursala Oradea
Asociația Culturală Classic Arts
Cont în euro:
RO91 OTPV 2200 0030 9377 EU02
SWIFT code: OTPVROBU
OTP BANK, Sucursala Oradea
Asociația Culturală Classic Arts
Cont în dolari:
RO51 OTPV 2200 0030 9377 US02
WIFT code: OTPVROBU
OTP BANK, Sucursala Oradea
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.