URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Aprilie 2022, 13:31

Au început înscrierile pentru două școli de vară la Universitatea din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea a anunțat că a deschis înscrierile pentru două școli de vară dedicate liceenilor, ambele programate pentru luna iulie.

Una dintre școli, EduSmart, este organizată de facultățile cu profil ingineresc. „Elevii de liceu, cu vocație în domeniul inginerie au ocazia de a deveni studenți ai Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, Facultatea de Inginerie Energetică și Management Industrial, Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică, Protecția Mediului sau la cea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, făcând astfel primii pași în tainele carierei pe care doresc să o urmeze”, a transmis Universitatea din Oradea.

Cea de-a doua școală de vară, Polis, este destinată liceenilor care visează să devină oameni politici, funcționari în administrația de stat, istorici, specialiști în relații internaționale sau jurnaliști, fiind organizată de Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.

Ambele tabere se vor desfășura între 18 și 31 iulie și au disponibile 130 de locuri (EduSmart), respectiv 90 (Polis).

Viață de student

Liceenii vor fi cazați în campus, vor avea mesele asigurate și vor participa la cursuri, aplicații practice, demonstrații de laborator, vizite la companii de profil, consiliere în carieră, activități sportive și recreative. În cazul elevilor care vor participa la Polis, agenda cuprinde și o vizită la Centrul de Excelență NATO din Oradea și la publicații și posturi radio-tv, la instituții ale administrației locale și centrale. De asemenea, toți elevii vor trece printr-un program de consiliere în carieră.

Participarea este gratuită la ambele școli de vară. În plus, elevii vor primi un kit educațional, care, spun organizatorii, va conține, foarte probabil și un smartwatch. „Părinții nu trebuie să își facă niciun fel de griji, deoarece va fi o tabără în adevăratul sens al cuvântului. Copiii vor avea tot ce le trebuie, vor fi supravegheați permanent de cadre didactice din facultăți, licee și studenți voluntari”, a declarat Adriana Borza, directorul Centrului de Consiliere și Servicii privind Cariera al Universității din Oradea, una dintre entitățile implicate în organizarea evenimentelor.

Cum se fac înscrierile

Prioritate la participare au elevii care provin din familii cu venituri mici, cei care sunt discriminați pe bază etnică, provin din zona rurală, au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate sau prezintă cerințe educaționale speciale.

Pentru înscrierea la școala EduSmart, formularul și acordul parental pentru participare pot fi descărcate de la adresa: https://imt.uoradea.ro/web/edusmart/inscriere.php.

La școala de vară Polis, documentele necesare înscrierii sunt disponibile aici: https://polis.uoradea.ro/documente.

Pe lângă aceste două școli de vară, Universitatea din Oradea va organiza un program similar și pentru elevii interesați de Facultatea de Științe Economice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON