URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Noiembrie 2022, 16:05

Arhivarii din România şi Ungaria au lansat la Oradea ghiduri cu documente din zona Transilvaniei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Arhivarii din România şi Ungaria au lansat în premieră, joi, la Oradea, ghidurile cu documentele pe care le deţin din zona Transilvaniei.

Ghidul documentelor

Documentele vor uşura mult activitatea cercetătorilor din cele două ţari care, pe viitor, vor şti de unde să le ceară.

„Ghidurile conţin toate documentele aflate în arhive începând din perioada medievală până în anul 1918. Un cercetător care are nevoie de un anumit act din arhivele de la Budapesta, de exemplu, consultă ghidul, vede unde se găseşte acesta, după care îl poate solicita, printr-un email, uşurându-şi mult munca", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Arhivelor Naţionale ale României, Cristian Aniţa (foto sus).

Desfăşurată în sala Traian Moşoiu a palatului administrativ al oraşului, întâlnirea de joi a reunit specialişti de top din cele două ţări.

Printre participanți s-au mai numărat episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, adjunctul șefului IPJ Bihor, Adrian Bucur, șeful Serviciului Arhivele Naționale Bihor, Mihai Goergiță și alții.

Viceprimarul Marcel Dragoş, gazda evenimentului, a lăudat, în luarea sa de cuvânt, colaborarea specialiştilor în arhive din cele două ţări în folosul istoricilor, sociologilor, dar şi al beneficiarilor de rând care caută anumite documente.

„Eu sunt de profesie inginer geodez. De multe ori i-au îndemnat pe cetăţeni să facă drumul la Debreţin sau Budapesta unde, în arhivele colegilor şi colaboratorilor noştri, se puteau găsi informaţiile pe care le căutau", a spus Dragoş.

„Rolul nostru nu este de a interpreta istoria"

Prezent la lansarea ghidurilor, directorul Arhivelor Naţionale Maghiare, Szabó Csaba, a afirmat că acestea sunt instrumente utile. "Lumea va afla informaţii despre ce se găseşte în arhivă în Ungaria, iar documentariştii din Ungaria vor afla ce pot să consulte în arhivele din România", a spus Szabó.

În acest sens, liderul delegaţiei din Ungaria a mai afirmat că "chiar dacă colaborarea noastră s-a mai împotmolit uneori, rolul nostru nu este de a interpreta istoria, ci de a spune lucrurile aşa cum au fost scrise în istorie".

Szabó Csaba a mai spus că "este important să căutăm în arhivă şi să aducem la lumină ceea ce ne uneşte, nu ceea ce ne desparte".

Primele afişe ale teatrului orădean

De precizat că volumul referitor la fondurile şi colecţiile referitoare la Transilvania din Ungaria a văzut lumina tiparului anul trecut.

Joi, la Oradea, au fost lansate ultimele patru din cele şapte volume cu inventarul documentelor despre Transilvania aflate în Arhivele Naţionale Române.

Cu ocazia evenimentului, în sala mare a Primăriei a fost vernisată expoziţia "Aspecte din viaţa culturală a Oradiei (1750 – 1950)".

Aceasta cuprinde, în original, de la afişe ale unor spectacole, la manuscrise muzicale şi dramaturgice, documente privind activitatea teatrală din Oradea ultimelor două secole, aflate în colecţiile Serviciului Judeţean Bihor al Arhivelor Naţionale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sa mai scoata, dar repede!
Să mai scoată şi altele, dar repede, că în ţara plagiatorilor cu şi pentru epoleţi imediat te trezeşti că şi astfel de informaţii vor fi secretizate, în încercările de ascundere a urmelor maro de pe diplôme ! https://www.dw.com/ro/de-ce-vrea-ministrul-bode-s%C4%83-aresteze-arhivele-istorice/a-63782627?maca=rum-rss-rom-rom-3295-xml-mrss
Postat 17 Noiembrie 2022, 19:18 de CatalinPopa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON