URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 01 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce destin frământat a avut terenul de lângă Aquapark. Când acolo s-a lansat proiectul Mecena, pastorul Tokes Laszlo a făcut scandal pentru că banii ungurimii au fost deturnați cu sprijin politic din Ungaria. Cum necum pe vremea mandatului lui Ilie Bolojan terenul a fost vândut cu 900.000 de euro magnatului Alexandru Mudura junior, care s-a angajat să facă acolo un hotel ba chiar și un centru de afaceri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
29 Iunie 2024, 18:58

Apa, un lux? De ce trebuie să avem grijă de această resursă vitală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Exerciţiu de imaginaţie: pentru câteva secunde, amintiţi-vă ultima oară când furnizorul de apă a sistat acest serviciu, din cauza unei avarii. Sunetul robinetului gol provoacă îngrijorare, pentru că, aşa cum ştie orice elev de şcoală primară, fără apă nu se poate trăi. 

Cum ar fi ca la robinete să nu mai curgă apă deloc, şi nu câteva ore, cât durează o reparaţie?  Un raport al ONU arată că 2 miliarde de oameni din întreaga lume, adică un sfert din populaţie, nu au acces la apă potabilă, iar IPCC (organismul ştiinţific însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale) a atras atenţia că jumătate dintre oamenii de pe glob se confruntă cu un deficit sever de apă cel puţin o lună pe an. 

La nivel global, cererea de apă s-a dublat din 1960 până în prezent, iar un raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale arată că, până în 2050, această cerere va mai spori cu 25%, din cauza schimbărilor climatice, a creşterii populaţiei şi a cerinţelor din agricultură şi industrie, coroborate cu politicile nedurabile de utilizare a apei.

Apa nu va dispărea brusc, însă calitatea ei va fi afectată. Poluarea cu sedimente, agenţi patogeni şi cu pesticide va obliga oamenii să caute surse de apă la distanţe tot mai mari.

În acest context global, apa ar trebui privită ca un lux, iar cei care trăiesc cu surse potabile de apă în apropiere pot să se considere privilegiaţi. 

Duşurile prelungite, irigarea excesivă a gazonului, poluarea surselor de apă sunt principalele "păcate" pe care oamenii le comit în gestionarea acestei resurse vitale. Poluarea nu se face doar prin aruncarea de gunoaie în râuri, ci şi prin aruncarea de substanţe periculoase (uleiuri, pesticide, vopsele, medicamente, substanţe de curăţenie etc.) direct pe sol, de unde ajung în pânza freatică. Nici deversarea lor în canalizare nu este o soluţie, pentru că apele uzate şi astfel contaminate cu greu mai pot fi curăţate.

Respectul pentru apă se mai arată şi prin gesturi mai mici: repararea robinetelor care picură, utilizarea maşinilor de spălat rufe sau vase cu funcţii "eco", adică un consum redus de apă, ori colectarea apei de ploaie, pentru a o utiliza apoi în grădină. Apa trebuie văzută ca o resursă importantă şi, mai ales, epuizabilă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Balivernele globaliste au inundat gazeta Bihoreanul.
România nu are probleme cu ... "ciruitul apei în natură". Spălat, băut, pișat, evacuat, reintrat în circuitul apei de alimentare a populației, plătit consumul și ... tot așa încă multe sute de ani, dacă nu vin descreierații de la UE să impună, prin tot felul de directive, ca țara cu multe izvoare și apă bună de băut, să crească prețul la metrul cub livrat și să pună restricții și baremuri de consum, pentru a putea da surplusul ... ba la ucraineni, ba la bruxellezi, ba să închidă robinetul astfel încât să nu se evapore surplusul. Așa că, huoooooo, neterminaților care aveți impresia că astfel de studii și analize se fac pentru binele oamenilor ... nu pentru profitul unor operatori.
Postat 30 Iunie 2024, 12:28 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6489 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON