Exerciţiu de imaginaţie: pentru câteva secunde, amintiţi-vă ultima oară când furnizorul de apă a sistat acest serviciu, din cauza unei avarii. Sunetul robinetului gol provoacă îngrijorare, pentru că, aşa cum ştie orice elev de şcoală primară, fără apă nu se poate trăi.
Cum ar fi ca la robinete să nu mai curgă apă deloc, şi nu câteva ore, cât durează o reparaţie? Un raport al ONU arată că 2 miliarde de oameni din întreaga lume, adică un sfert din populaţie, nu au acces la apă potabilă, iar IPCC (organismul ştiinţific însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale) a atras atenţia că jumătate dintre oamenii de pe glob se confruntă cu un deficit sever de apă cel puţin o lună pe an.
La nivel global, cererea de apă s-a dublat din 1960 până în prezent, iar un raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale arată că, până în 2050, această cerere va mai spori cu 25%, din cauza schimbărilor climatice, a creşterii populaţiei şi a cerinţelor din agricultură şi industrie, coroborate cu politicile nedurabile de utilizare a apei.
Apa nu va dispărea brusc, însă calitatea ei va fi afectată. Poluarea cu sedimente, agenţi patogeni şi cu pesticide va obliga oamenii să caute surse de apă la distanţe tot mai mari.
În acest context global, apa ar trebui privită ca un lux, iar cei care trăiesc cu surse potabile de apă în apropiere pot să se considere privilegiaţi.
Duşurile prelungite, irigarea excesivă a gazonului, poluarea surselor de apă sunt principalele "păcate" pe care oamenii le comit în gestionarea acestei resurse vitale. Poluarea nu se face doar prin aruncarea de gunoaie în râuri, ci şi prin aruncarea de substanţe periculoase (uleiuri, pesticide, vopsele, medicamente, substanţe de curăţenie etc.) direct pe sol, de unde ajung în pânza freatică. Nici deversarea lor în canalizare nu este o soluţie, pentru că apele uzate şi astfel contaminate cu greu mai pot fi curăţate.
Respectul pentru apă se mai arată şi prin gesturi mai mici: repararea robinetelor care picură, utilizarea maşinilor de spălat rufe sau vase cu funcţii "eco", adică un consum redus de apă, ori colectarea apei de ploaie, pentru a o utiliza apoi în grădină. Apa trebuie văzută ca o resursă importantă şi, mai ales, epuizabilă...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.