URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Martie 2022, 11:11

Amenzi de aproape 300.000 lei aplicate de Garda de Mediu Bihor unor firme și persoane prinse că au incendiat deșeuri (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au emis în nici trei luni, de la începutul acestui an și până săptămâna trecută, amenzi totalizând aproape 300.000 lei unor firme și persoane depistate că au incendiat deșeuri, fapt care a generat poluări ale aerului. Firmele au fost sancționate cu câte 50.000 lei, iar persoanele fizice au fost „arse” și ele usturător, cu câte 20.000 lei.

Potrivit unui comunicat dat publicității luni de către Consiliul Județean Bihor, cu care Comisariatul Județean Bihor al Gărzii de Mediu are un protocol ce vizează inclusiv prevenirea acumulării depozitelor clandestine de deșeuri și sancţionarea celor care scapă de gunoaie dându-le foc, comisarii de mediu au identificat patru firme și tot atâtea persoane fizice care au aprins deșeuri din plastic, textile, componente auto și anvelope.

„Firmele au fost sancționate de către Garda de Mediu cu amenzi de câte 50.000 lei, în timp ce persoanele fizice au primit sancțiuni de 20.000 lei fiecare”, precizează comunicatul CJ Bihor, valoarea totală a amenzilor date fiind de 280.000 lei.

Pe de altă parte, CJ Bihor arată că de la începutul anului, comisarii de mediu au identificat, cu ajutorul înregistrărilor surprinse de camerele de supraveghere achiziționate de această instituție și amplasate în diverse locuri din județ, și șase persoane pe care le-au amendat cu câte 10.000 lei pentru depozitarea ilegală de deşeuri, în timp ce alte patru persoane, care au abandonat deșeuri lângă pubele, au primit avertismente.

„Aceste acțiuni reprezintă un efort comun pentru a face din Bihor un județ mai curat. Amintim că la finalul anului trecut Consiliul Județean Bihor a încheiat un protocol de colaborare cu Instituția Prefectului, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECOLECT. CJ Bihor și instituțiile partenere acționează în mai multe direcții, pentru stabilirea unor standarde de curățenie, penalități explicite și responsabilități clare pentru cei implicați, operaționalizarea sistemului de colectare a deșeurilor, accesarea fondurilor europene pentru salubritate și mediu, înființarea unor platforme de colectare separată a deșeurilor în orașele din județ, gestionarea câinilor fără stăpân, curățenia în zonele turistice, elaborarea de proiecte pentru conservarea mediului și desfășurarea unor acțiuni de educare și voluntariat”, transmite CJ Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
CrisDumi aka KP
Pai exact ca la Sintesti gândești, nu ai vrea sa vina Bolojan sa-ti colecteze gunoiul , iti trebuie ție invitații speciale. În Rusia e pe gratis Medvedev le colectează cu Kamazu, iti da și ruble numa sa te muti la ei
Postat 21 Martie 2022, 18:31 de Sandu2100
si coca-cola face doar suc, nu si sticle PET
(chit ca sucul e o ortrava cu zahar si acid fosforic...) PETurile alea le cumpara de la alt furnizor. Una e halda, alta e colectarea.
Postat 21 Martie 2022, 17:52 de unu
Bihorul e plin de gunoaie pentru dă e pe mintea unora precum "Sandu" ori "unu".
Operatorul haldei, Keviep SA, nu se obosește să colecteze deșeurile pe care nu le ridică RER sau Ave, când nu sunt considerate în regim selectiv. Dar văd că mai sunt câțiva cretini care bat câmpii fără să știe acest aspect, care nu e prevăzut în SMID. Dacă ai firma sau domiciliul în Sintești, spre exemplu, nimeni nu are cum prelucra sau colecta deșeurile neselective din construcții. Trebuie să te descurci singur, local, prin îngropare sau incinerare, pentru că Ecolect Bihor și Bolojan, ca responsabil legal, nu vor să facă nimic din ce nu aduce profit direct în buzunar.
Postat 21 Martie 2022, 16:56 de KP
Halda deserveste tot judetul de cand cu SMID
Nu doar deseurile de la Oradea, ci din tot judetul.
Postat 21 Martie 2022, 15:12 de unu
daca tot le ard sa puna mai putine gunoaie la halda
atunci macar sa le arda in centrala de la holcim, sau sa isi faca EcoBihor propria mica centrala termo-electrica pe deseuri, cu sisteme de filtrare a fumurilor.
Postat 21 Martie 2022, 15:10 de unu
S-o ardem degeaba
Aceasta colectie post-Dancila, denumita generic "Guvernul Meu" e to(n)ti unul si unul. Desurile ridica o problema serioasa. Unei tari ca romania, care are un ungur ministru. China , mare colector mondial de desuri , a inzecit pretul. Toata europa civilizata s-a gindit atunci la o provincie indepartata,din est... Asa ca garda de mediu ar trebui sa-si mute birourile pe granita, in vami. Mai intra legal tiruri cu gunoaie, pentru fabricile de ciment Holcim,Lafarge,Heidelberger, care ard un anumit procent de desuri in cuptoare, prin piroliza, teoretic ne-poluant. Asa ca, acesti specialisti au gasit iarba fiarelor, cheia cu care rezolva toate problemele tarii: AMENZI PENTRU TOTI ROMANII
Postat 21 Martie 2022, 14:47 de excalibur
CrisDumi aka KP PROPAGANDĂ RUSKI
Nu ai unde sa le duci , sau nu vrei sa le duci și apoi apare propaganda ta. Contra unei sume bineînțeles le arunci ordonat, dar propagandistii a tine vor totul pe gratis ca voi sunteți miezul din dodoasca . Asta e cultura ta de slugă
Postat 21 Martie 2022, 14:46 de Sandu2100
Felicitări Garda de Mediu
Cat mai multe amenzil și cat se poate de usturătoare
Postat 21 Martie 2022, 14:42 de Sandu2100
Tupeu de liberali care nu știu nici măcar cum zice legea.
Așadar, firme sau persoane fizice vor să scape de niște deșeuri. Unde să le ducă? Hai că, în Oradea, ai halda care preia deșeuri de orice fel, contra unor tarife firești. Dar în restul județului, unde să se scape oamenii de deșeuri? Legea e clară, dar Garda se duce la cei ce ard deșeurile, nu la cei care au obligația asigurării salubrizării localităților. Adică la Consiliul județean Bihor și la cele 101 unități administrativ-teritoriale, care sunt obligate să asigure colectarea de#eurilor de la firme și persoane fizice. Vezi prin orașe și comune platforme pentru gunoi și containere mari, puse de operatori tocmai pentru deșeurile voluminoase? Nici vorbă, pentru că autoritățile publice fac economii la salubrizare. Și ticăloși dar și nesimțiți, cu al lor Bolohan care, după lege, este responsabilul suprem al sistemului integrat de gestionare a deșeurilor în Bihor. Garda de Mediu abuzează de nesimțirea aleșilor, care nu fac nimic pe partea de protecția mediului, amendând pe cel care nu are cum se scăpa de deșeuri decât incinerându-le la locul în care le adună. Cei de la gardă, primarii și președintele consiliului județean, sunt "gunoaiele" României pentru că sunt niște "neterminați" la toate capitolele atribuțiunilor lor.
Postat 21 Martie 2022, 12:15 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON