URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 August 2024, 16:19

Alege (să îți fie) bine! Jurnalistul Dan Simai vă invită să votați proiectul propus de el pentru bugetarea participativă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Medicina modernă confirmă ceea ce știa pe propria piele orice iepure fugărit de ogar sau un soț pus la treburi casnice: capacitatea de efort este direct proporțională cu șansele de supraviețuire și calitatea vieții.

Tracțiunile la bară sunt un test simplu. Cu peste 9 repetări executate corect te califici pentru categoria trupe speciale, cu 6 repetări ești undeva între Tarzan și Wolverine, iar sub 3 tracțiuni te înscrii în publicul țintă pentru producătorii de medicamente.

Pentru că exercițiul fizic este cool, municipalitatea orădeană a dotat parcurile amenajate în ultimii ani cu bare pentru tracțiuni, funii pentru cățărat și piste pentru alergare. În loc să cheltuie cel puțin 150 lei pe lună pe un abonament la o sală de forță, pilates sau înot, orădenii pot folosi banii economisiți pe un echipament sportiv mai comod sau pe alimente mai sănătoase. Cei care se pot antrena!

Din cauza bolilor, obezității sau sedentarismului, majoritatea semenilor nu pot „duce” trei flotări, două tracțiuni sau o tură de parc. Populația cu burtică de bere, articulații „crocante” și respirația șuierătoare poate ieși în parc doar ca să stea pe bancă și să se holbeze la atleți. Într-o lume construită pe principiul „totul sau nimic”, parcurile sportive sunt amenajate pentru procentul cu o singură cifră al „campionilor”, ignorând majoritatea tăcută și jenată.

În aceste zile, municipalitatea supune votului orădenilor, pe site-ul activ.oradea.ro, proiectele de bugetare participativă pe care le va finanța cu 100.000 lei în cadrul campaniei din 2024.

Dacă ți-ai dorit vreodată să scapi de burtică, depresie sau rutina muncă - bere - somn, votează pentru dotarea parcului Olosig cu helcometre, înscris în cursa pentru finanțare la propunerea mea. Aparatele cu greutăți reglabile îți vor permite să faci mișcare pornind de la nivelul condiției fizice în care te afli. Votează să te poți antrena și tu gratuit!

Nu trebuie să îți propui din prima să intri în categoria campionilor. Pentru început, ajunge să reușești să evadezi din plutonul celor care pot fi ajunși ușor de mătura soției, de un agresor sau de o boală...

Dan Simai, jurnalist
inițiatorul proiectului

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
:))
Anunță-mă când se pune in practică. Baftă!
Postat 18 August 2024, 10:33 de joel
Exista mai multe proiecte in sectiunea sport sanatate
Asadar votati proiectul din cartierul vostru, conteaza sa votati ceva si sa se vada ca exista interes pt sport in aer liber in orasul asta. Doar asa se vor face mai multe parcuri in viitor.
Postat 16 August 2024, 18:41 de cristianteofil
Viestemiscare, miscarea este viata!!!!!
Sa nu fim negativisti!!!!!! Gânduri-va un pic, dacã aparatele acestea nu existau unde se antrenau sportuvii care au fost izgoniti din sali pe timpul asazisei pandemii???!!!! Altii atunci au inceput sa se miste, azi, cativa din ei fac exercitii pe care multi nu sunt capabili sa le execute!!!! conteaza doar sã vrei! Fiecare ar trebui sa vadã frumusetea, sã simtã Puterea de care este capabil corpul, si pentru asta trebuie doar sa te antrenezi!!! Fiecare cu ce are la dispozitie!
Postat 16 August 2024, 10:52 de iahim
Multe, si foarte slab calitative
Aparatele instalate in parcurile din Oradea sunt de cea mai proasta calitate. Nu cred ca poate fi instalat ceva mai prost de atat. Un caiet de sarcini probabil facut intro singura directie: cea mai ieftina varianta. Spun asta ca si un adept al sportului in aer liber. Apropo, pot sa fac in sala de sport 40 de tractiuni (cu siguranta NU m as califica la nicio trupa speciala) si pe bara din parcurile respective pot face maxim 15. Diametru barei este gresit, nu ai aderenta din cauza vopselei de pe bara(bara trebuie sa aiba striatii, sa fie nevopsita, din inox, sau altceva asemanator). Aparatele pt "flotari la paralele" au barele mult prea departate. Cel cu suport la spate, are barele mult, mult prea groase. Este tipic pt administratia locala: decat nimic mai bine ceva, sau multe si proaste. Va sugerez domnule Dan Simai, sa faci un research mai amanuntit. Oradea nu mai are nevoi de inca o zona cu aparate poloneze de cea mai proasta calitate, care nu au nimic in comun cu parcurile calisthenics pe care d voatra incerceti, cu buna credinta banuiesc, sa le promovati. Va repet ca si adept al sportului, aparatele respective nu folosesc nimanui.
Postat 16 August 2024, 09:12 de Dacia1300
no de la simai alese
"Dacă ți-ai dorit vreodată să scapi de burtică" pai in randul prim:daca ai burtica ,ceva in viata sigur faci bine,ding,ding!2-lea rand de ce sa cheltuim banii ptr indivizi care au probleme pe care nu vor sa le rezolve?hai sa facem piste de bicicleta,si asa poate si cei cu probleme vor vrea sa mai miste muschiu zic eu
Postat 15 August 2024, 19:49 de florea
Un proiect care nu servește decât unora ...
... nu are bază de susținere doar într-un singur loc.
Postat 15 August 2024, 17:26 de KP
Pozitiv
Felicitări Stixule! În cartier este nevoie de așa ceva! The West is the best! Susțin!
Postat 15 August 2024, 16:29 de gigi-duru
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON