URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 07 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 27 ianuarie 2025, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie foarte importantă cu privire la infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența stupefiantelor. Decizia a fost motivată și publicată în Monitorul Oficial, pe 28 ianuarie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Octombrie 2022, 10:01

Ajutorul de încălzire și suplimentul pentru energie: Când începe depunerea dosarelor în Oradea și care sunt condițiile 

Începe o nouă sesiune de depunere a dosarelor pentru primirea ajutorului de încălzire și suplimentului pentru energie. Sunt eligibile persoanele cu venituri mici, care trebuie să depună un dosar pentru obținerea banilor până pe 20 noiembrie.

„Începând cu data de 17 octombrie 2022, Direcția de Asistență Socială Oradea va asigura distribuirea formularelor tipărite (cerere - declarație pe proprie răspundere) precum și preluarea documentelor necesare acordării ajutorului pentru încălzirea locuinței, sezonul rece 2022 - 2023”, au transmis reprezentanții DASO. 

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă doar în perioada sezonului rece (1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023), beneficiari putând fi familiile și persoanele singure cu domiciliul în municipiul Oradea, care se încadrează într-o grilă de venituri nete mici. 

„Consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică, gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi și/sau petrolieri beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinţei, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 1.386 lei în cazul familiilor şi 2.053 lei în cazul persoanelor singure”, se arată în informarea DASO.

Suma alocată drept ajutor de încălzire depinde tocmai de venitul net pe membru de familie, precum și de prețul local de energie termică, facturat populației. 

De pildă, iarna trecută (2021-2022), pentru o familie ai cărei membri au venituri nete de până la 200 de lei / persoană, suma alocată a fost de circa 390 de lei. Pentru încălzirea cu gaze naturale, în aceleași condiții, ajutorul a fost în cuantum fix de 250 de lei, la încălzirea prin energie electrică 500 de lei, iar la combustibili solizi sau petrolieri, 320 de lei. Pe măsură ce veniturile cresc, cuantumul ajutorului scade. De exemplu, în sezonul trecut, în cazul unei familii cu venituri între 920 de lei și 1.040 de lei / pe persoană, ajutorul pentru energia termică a fost de circa 220 de lei. În cazul în care a fost asigurată cu gaze naturale, ajutorul a fost de 100 de lei. 

Persoanele cu venituri mici au dreptul să primească și așa numitul supliment pentru energie, care se acordă pe tot parcursul anului, nu doar în sezonul rece, pentru mai multe tipuri de cheltuieli, nu doar pentru încălzire. Acest supliment se acordă în sumă fixă, în felul următor: 30 lei / lună pentru consumul de energie electric; 10 lei / lună pentru consumul de gaze naturale; 10 lei / lună pentru consumul de energie termică; 20 lei / lună pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri. 

Direcția de Asistență Socială Oradea anunță că a publicat pe site-ul instituției, daso-oradea.ro, formularele pentru cererile necesare, dar și informații despre celelalte documente care trebuie să se regăsească în dosar. 

Pentru a veni în întâmpinarea posibililor beneficiari, DASO face distribuirea formularelor pentru ajutorul de încălzire nu doar la sediul de pe strada Primăriei nr. 42, ci și pentru centrele sociale din cartiere: Rogerius ll (str. Ep. Ioan Suciu nr.1, bl. ZP1), Ioșia II (Aleea Călinului, nr. 9) și Nufărul (str. Nufărului, nr. 47, bl. D111), de luni până vineri, în intervalul orar 09.00 – 17.00.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8032 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON