Fostul conducător al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, episcopul suspendat al Sălajului, PS Petroniu Florea, a fost retras joi din funcţie de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Retras din slujire
Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi de către chiriarhii ortodocşi în funcţie prezenţi la şedinţa desfăşurată la Palatul Patriarhiei sub coordonarea patriarhului Daniel Ciobotea.
"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat cu unanimitate de voturi hotărârea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului de retragere a Preasfinţitului Petroniu Florea din slujirea de Episcop al Sălajului, vacantarea scaunului de Episcop al Sălajului şi organizarea de alegeri pentru un nou chiriarh al acestei eparhii în următoarea şedinţă a Sântului Sinod", a anunţat joi seară, pe portalul propriu, agenţia de ştiri Basilica, instituţia media oficială a Patriarhiei Române.
„Retragerea din slujire” echivalează cu "degradarea" din sistemul militar, fiind similară unei pensionări anticipate. Astfel, începând de joi seară Petroniu nu mai are nicio funcție administrativă, a rămas fără dreptul de a mai hirotoni preoți, va trebui să se stabilească la o mănăstire sau o casă de retragere a episcopilor și va mai putea sluji doar cu acordul expres al episcopului locului.
Cel mai probabil, şedinţa de alegeri pentru ocuparea scaunului de chiriah al Sălajului va avea loc în vară, cu ocazia următoarei întruniri a Sfântului Sinod al BOR. "Până la alegerea unui nou Episcop al Sălajului, locotenenţa eparhială va fi asigurată statutar de Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului (n.r. ÎPS Andrei Andreicuţ)", a anunţat Basilica.
"Dojană sinodală" pentru campanie politică
Printre altele, lucru rar până acum, Sfântul Sinod a mai aplicat "dojană sinodală scrisă pentru cei care nu au respectat disciplina canonică şi statutară, precum şi hotărârile sinodale referitoare la poziţia Bisericii Ortodoxe Române faţă de viaţa politică şi campaniile electorale, reafirmând obligaţia tuturor ierarhilor, clericilor şi monahilor de a respecta aceste prevederi".
Numele ierarhilor sancţionaţi cu dojană sinodală scrisă nu a fost făcut public de către sinodul BOR. Cel mai probabil printre aceștia se numără Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, și episcopului Alexandiriei și Teleormanului, Galaction Stângă, care au fost în centrul unor astfel de scandaluri.
Pe de altă parte, conducerea BOR "a reafirmat obligaţia tuturor ierarhilor de a respecta disciplina eclezială, precum şi hotărârile sinodale referitoare la hirotonia la clerici şi numirea în posturile clericale şi didactice în eparhii". Măsura pare menită să reafirme numirea de preoţi pe bază de meritocraţie şi concurs pe post, în locul practicii existente încă în eparhii de numire de către episcopi a acestora pe baza unor criterii clientelare sau chiar contra-cost.
Cercetat pentru corupţie
După cum BIHOREANUL a mai scris, fostul episcop de Sălaj, Petroniu Florea, a fost suspendat din funcţie, la începutul lunii decembrie a anului trecut, de către Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului după ce a fost în centrul unui scandal penal.
Suspendarea, operată la cererea lui Petroniu, a intervenit după ce, în luna octombrie, procurorii au deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Conform presei, în acest dosar este anchetat fostul preot vicar al Episcopiei Sălajului, Ionuţ Pop, care a şi fost arestat preventiv, ilegalităţile ar fi fost comise la cerea episcopului. Potrivit procurorilor, vicarul şi-a însuşit ilegal, din conturile Episcopiei, în perioada 2020-2024, aproximativ 3.000.000 de lei.
Deşi a depus un jurământ de sărăcie, Petroniu Florea este acuzat că deţine o avere colosală, care cuprinde zeci de imobile. Acesta şi-ar fi făcut vacanţe de lux în destinaţii exotice precum Bahamas, Aruba, Seichelles, Dubai ş.a., unde a călătorit cu elicopterul, s-a întreţinut cu mâncăruri alese şi băuturi scumpe.
În plus, preoții din Episcopia Sălajului s-au plâns că Petroniu se comporta dictatorial, a încetăţenit printre preoţi obiceiul să îi dea bani când îi vizita în parohii, că îi obliga să îi cumpere cu bani grei cărţile pe care le-a editat şi c şi-a numit consilieri ca să îi poată instala, fără concurs, preoţi în oraş.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.