URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 07 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 27 ianuarie 2025, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie foarte importantă cu privire la infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența stupefiantelor. Decizia a fost motivată și publicată în Monitorul Oficial, pe 28 ianuarie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Februarie 2025, 08:01

Ape tulburi: De ce nu taie Compania de Apă Oradea din facturile pentru apa murdară care curge la robinete (FOTO)

Ape tulburi: De ce nu taie Compania de Apă Oradea din facturile pentru apa murdară care curge la robinete (FOTO) M-AM SĂTURAT! Mulți consumatori spun că nu mai vor să achite apa „potabilă” plină de impurități care le curge periodic la robinet. „M-am săturat să plătesc pentru ceva ce nu consum”, reclamă o orădeancă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zile în şir, săptămâna trecută, apa de la robinetele orădenilor a fost improprie consumului. 

"Am ajuns să cumpăr apă la flacon din magazin, pentru că aia de la robinet este plină de particule sau de-a dreptul maro!", a reclamat BIHOREANULUI proprietara unui apartament din Bulevardul Dacia.

Situaţia e aceeaşi în mai multe zone ale oraşului şi pare fără rezolvare...

"Apa este foarte murdară!"

Primele reclamaţii au început să curgă prin aplicaţia Oradea City Report încă din 24 ianuarie. "Apa de la robinet de la o vreme este foarte murdară, se înfundă filtrele, se strică maşina de spălat, nu se poate folosi la nimic", scria un locuitor al străzii Gheorghe Doja. Vinerea trecută, sesizarea nu avea încă niciun răspuns.

Apoi, valul de plângeri ale locuitorilor străzilor Stelian Vasilescu şi Eugen Groza din cartierul Grigorescu, Nicolae Şova din cartierul Nufărul, Bihorului din cartierul Oncea ş.a. a inundat aplicaţia. 

"Vreau să sesizez calitatea deplorabilă a apei potabile de la robinet. Este plină de impurităţi vizibile, imposibil de consumat", a reclamat şi ziarului un locuitor din Bd. Dacia. Deranjul nici măcar nu e de dată recentă. "Situaţia durează cel puţin din primăvară. Am sunat atât eu cât şi alte persoane la CAO, ni s-a transmis că se vor schimba lucrurile, dar nu am văzut nicio îmbunătăţire".

"S-au antrenat unele depuneri" 

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Companiei de Apă Oradea pun situaţia pe seama unor lucrări de întreţinere iniţiate tocmai în scopul îmbunătăţirii serviciilor oferite. Pe 24 ianuarie, angajaţii CAO au golit unul dintre cele trei rezervoare de apă potabilă situate pe strada  Lucian Chindlea Piatra Craiului, pentru verificări. Operaţiunea, considerată de rutină, a fost făcută fără a fi anunţată orădenilor, cum se face înaintea lucrărilor ce presupun sistarea serviciilor. 

"Având în vedere că în această perioadă consumul de apă este mai redus, am golit un rezervor cu o capacitate de 10.000 metri cubi, pentru expertizarea stării tehnice a acestuia în vederea unor lucrări de mentenanţă. Probabil, cu ocazia acestor goliri s-au antrenat pe reţea unele depuneri care existau pe fundul bazinului", afirmă directorul general Lucian Chindlea (foto).

Potrivit acestuia, odată cu spălarea bazinului, CAO a deschis hidranţii stradali pentru a goli de pe reţea apa potabilă compromisă şi a evita ca ea să ajungă la robinete. "Am încercat ca disconfortul provocat populaţiei să fie redus la minimum", se scuză directorul.

 

Apa murdară CAO Oradea

"În condiţii de potabilitate"

Cristian PopaÎn ciuda spălărilor de reţele, apa potabilă ruginie a ajuns la consumatorii de pe malul drept al Crişului Repede. "Deşi am deschis hidranţii şi am curăţat filtrele tuturor staţiilor de hidrofor de până la consumator, unda cu apă de pe fundul de bazin a ajuns până în Bulevardul Dacia, în zona blocului ANL din Bulevardul Ştefan cel Mare şi spre cartierul Oncea", explică directorul tehnic al CAO, Cristian Popa (foto).

Reprezentanţii CAO au spălat reţelele zile în şir pentru ca apa murdară să fie scoasă prin hidranţi. "Problema este că nu avem hidranţi peste tot, aşa cum ne-am dori,", spune Popa. Iar efectele s-au văzut.

Probleme în lanţ... 

Apa murdară şi plină de suspensii a început să afecteze inclusiv echipamentele din locuinţe. "Maşina de spălat vase dă eroare şi nu mai trage apa, iar vecinii se plâng că nu le mai merge bine maşina de spălat pentru că s-au făcut depCălin Unguruneri pe filtre", spune o orădeancă din Bd. Dacia.

Inerent, e de aşteptat ca, în timp, numărul defecţiunilor să crească. "Depunerile de rugină şi nisip înfundă electrovalva. Aceasta se poate spăla sub un jet de apă curată, dar dacă nu faci nimic, în timp, se va strica", avertizează un depanator de maşini de spălat.

De altfel, săptămâna trecută, depunerile au colmatat inclusiv filtrele din punctele termice. "Apa rece murdară a înfundat filtrele din punctele termice şi a provocat scăderea presiunii la apa caldă. Dacă de obicei avem cam 2-3 intervenţii pentru curăţarea lor într-o săptămână, săptămâna aceasta am avut 30-40", spune directorul Termoficare Oradea, Călin Ungur (foto). Societatea nu a făcut niciun demers pentru recuperarea cheltuielii. "Filtrele nu s-au stricat, ca să trebuiască înlocuite. Atât că am avut mai mult de lucru...", spune împăciuitor Ungur.

Se spală pe mâini...

Nici reprezentanţii asociaţiilor de proprietari nu s-au gândit să refuze plata apei neconforme. "Oamenii nu au cerut niciodată reducerea facturii din acest motiv", spune Marius Mladin, directorul societăţii Imonova, care administrează 13 asociaţii de proprietari.

"Am chemat oamenii CAO sau Termoficare să spele filtrele, ca să vină din nou apă curată şi să crească presiunea, dar cam atât", spune şi Cristian Ile, administratorul a 20 de asociaţii de proprietari. "Să ceri reducerea consumului facturat cu 10 metri cubi ar însemna undeva la 130 lei, cu servicii de epurare cu tot. La o asociaţie cu sute de apartamente, asta ar însemna sub 1 leu pe locuinţă. Sunt puţini bani şi n-ar aproba nimeni asta...", apreciază el.

Dacă nu la robinet, la WC

CAO nu a redus niciodată facturile fiindcă pe timpul unor avarii sau spălări apa a ajuns cu impurităţi la robinete. Directorul Lucian Chindlea spune că nici nu ar avea cum face asemenea "reduceri" câtă vreme "contoarele de la limita de proprietate măsoară doar cantitatea de apă, nu şi calitatea ei". De aceeaşi părere este şi preşedintele Consiliului de Administraţie al CAO, Nadia Haş: "Nu avem cum aFlorin Birtaprecia ce cantitate de apă nu a fost folosită efectiv".

De altfel, primarul Florin Birta (foto) respinge ideea din start. "Întâi, nu ai cum şti despre ce cantitate de apă neconformă este vorba. Apoi, poate că apa nu a fost bună de bătut, că avea impurităţi, dar la vasul WC s-a folosit şi a trecut prin canalizare, serviciu care trebuie plătit", susţine Birta.

Edilul spune despre CAO că oricum are cheltuieli serioase pentru eliminarea din reţele a apei cu impurităţi ca să-şi mai permită şi reduceri de facturi. "În fiecare an, 10% din apa pompată în reţea este folosită de CAO la spălarea conductelor prin hidranţi. E o cheltuială pe care şi-o asumă CAO şi Primăria pentru a menţine calitatea serviciilor", susţine el. 

Altfel spus, decât să ajute orădenii să plătească atât cât consumă, edilii preferă să lase problema... baltă.


"FURAŢI" CU CONTORUL

Nici apa caldă nu-i tocmai caldă

Orădenii plătesc fără să consume nu doar apă rece, ci şi caldă. Reprezentanţii Termoficare evită să ceară CAO diminuarea facturilor de apă murdară cumpărată pentru obţinerea apei calde pentru că, la rândul lor, facturează clienţilor o apă pe care nu o consumă. Lunar, locuitorii etajelor superioare sunt nevoiţi să lase dimineaţa să curgă apă rece pe care o plătesc ca fiind caldă până când aceasta "se încălzeşte" ca să poată face baie sau duş.

Şi aceştia spun că nu au cum stabili cantitatea de apă neconformă. "Există o cantitate de apă rămasă pe coloană care peste noapte se răceşte. Dimineaţa, primii consumatori o lasă să curgă ca să poată face duş, dar nu avem cum măsura cantitatea exactă", spune directorul Termoficare, Călin Ungur.

Potrivit acestuia, singurele soluţii sunt repunerea în funcţiune a instalaţiilor de recirculare a apei calde dintre punctul termic şi blocuri sau montarea de module termice la nivel de scară, pentru ca traseul apei calde de la locul de preparare până la robinet să fie mai scurt. Şi să nu apuce să se răcească...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
usl2.0, covrigaru'&ţӑranul, a plătit din nou prețul intrării hungurilor la guvernare
29.12.2024 In agitatia provocata de sosirea Anului Nou, hungurii au jucat tare și profitând de poziția fragilă a noului guvern, (și-) au mai obținut niscaiva drepturi. Printre acestea se numără și dreptul de a folosi limba maternă în unitățile medicale din România, ceea ce înseamnă că medicii din ambulatoriu, din asistența medicală de urgență și din spitale, precum și restul personalului sanitar ar fi obligați să învețe ungureste. Dupa o luna a venit placinta, nu in fata birtinezului sau a covrigarului, acarul Paun a fost asistent medical din Cluj. https://foaiatransilvana.ro/medic-clujean-de-la-serviciul-de-ambulanta-acuzat-ca-nu-stie-ungureste-dupa-ce-a-salvat-viata-unei-femei-a-ajuns-sa-dea-cu-subsemnatul-ca-nu-stie-decat-limba-oficiala-a-tarii/
Postat 07 Februarie 2025, 12:29 de pinonel
fah
la romales n-ai recirculare nici pe apa calda , si te legi de apa de la robi , care e ''bei che..chei buna'', ce sa intrepi daca ape cache , fief a cuiva de cand este o auzit de recirculare apa rece si filtraj intermediar la clientr final ..daca nu isi cumpra el..se bei che bune fac e un pic cache moale , mai niste vermisorile ca si asa gras che porc bun bun , sau puii de ou lune , dar daca vegan estem ..sa ne ia mutele la trinte ..asha ghindeste furnizorul primarele si statul la voi
Postat 07 Februarie 2025, 11:50 de jinei
Banii vorbesc
"De ce nu taie Compania de Apă Oradea din facturile pentru apa murdară care curge la robinete " se intreaba poetul...raspuns: 2023 Cifra Afaceri=126 937 958 profit=14 501 952 lei.
Postat 07 Februarie 2025, 10:14 de excalibur
Chiar așa...
...de ce la case se facturează canalizarea exact câți m.c. de apă s-a consumat??? Nu toată apa (pe timp de vară) ajunge în canalizare, avem de udat gazon și pomi ... ar putea găsi un coeficient care să țină cont și de asta !
Postat 07 Februarie 2025, 09:55 de Taxi-driver
Greu la deal...
Acești președinți profesioniști la zeci de asociații ar trebui să înțeleagă cîteva lucruri elementare: că sînt angajații proprietarilor și că trebuie să le apere interesele, altfel oamenii vor spune că era mai bine cu președintele-milițian pensionar de dinainte. De asemenea președinții profesioniști ar trebui să înțelegă faptul că au obligația să respecte legea și să permită instalarea contorizării energiei termice, care e obligație legală pentru fiecare proprietar. Președinții profesioniști au uitat că sînt în slujba proprietarilor de apartamente și s-au concentrat pe imaginea lor de patroni care cumpără ascensoare mai mici și mai gălăgioase decît cele inițiale, iar ei sînt lingușiți de furnizori de parcă le-ar plăti din banii lor...
Postat 07 Februarie 2025, 09:23 de pupinjuristu
count display
Delgaz Grid
  • Sistare alimentare gaze naturale in localitatea Marghita, judetul Bihor
    Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Marghita, pe strazile: Ariesului, Primaverii, Rozelor, Dunarii, Oituz, Magurei, Campului, Danko Pista, Horvath Janos, in data de 7 februarie incepand cu ora 10:00, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale. Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 7 februarie, incepand cu ora 13:00, in functie de prezenta la domiciliu a  consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta. Reamintim consumatorilor nostri principalele masuri de siguranta ce trebuie luate în cazul în care simt miros de gaz în interiorul imobilelor: sa stinga toate focurile; sa deschida imediat toate usile si ferestrele; sa nu manevreze aparate electronice; sa nu aprinda lumina; sa nu verifice cu flacara instalatile cu gaze naturale; sa paraseasca încaperea si sa sune imediat la dispeceratul de urgenta Delgaz Grid, tel. 0265.200.928 (numar taxabil cu tarif local din reteaua Telekom si cu tariful operatorului pentru toate celelalte retele de telefonie) si 0800.800.928 (numar gratuit, apelabil din principalele retele de telefonie fixa si mobila).  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8032 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON