URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 August 2024, 20:28

Aeroportul Oradea vrea să-și extindă capacitatea fotovoltaică pentru a câștiga peste o jumătate de milion de euro în fiecare an

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aeroportul din Oradea, care deja deja își obține energia electrică necesară noului terminal dintr-un parc fotovoltaic realizat pe acoperișul clădirii, vrea să-și mai facă încă unul, întins pe 5 hectare, pentru a-și acoperi consumul integral.

Depunerea unei cereri de finanțare cu fonduri nerambursabile în valoare de 2,5 milioane euro în acest scop a fost aprobată de aleșii bihorenilor cu unanimitate de voturi într-o reuniune extraordinară a Consiliului Județean Bihor.

Spre independența energetică

Întruniți marți în ședință de îndată, aleșii bihorenilor au aprobat prin vot unanim două proiecte de hotărâri care în esență vizează același scop: pe de o parte modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Aeroportului din Oradea prin includerea între activitățile economice pe care le poate desfășura și gestionarea de parcuri fotovoltaice, iar de pe altă parte aprobarea depunerii unei cereri de finanțare pentru un proiect de realizare a unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 5 MW.

Potrivit documentației aferente celor două proiecte, Aeroportul din Oradea vizează realizarea acestui parc fotovoltaic așa încât să obțină „o producție medie anuală de 6.173 MWh/an, din care va rezulta un venit anual de aproximativ 2,777 milioane lei, echivalentul a 555.570 euro”, amortizarea investiției urmând să se facă în patru ani.

Documentația mai arată, de asemenea, că noul parc fotovoltaic „ar reprezenta un pas important spre independența energetică totală a Aeroportului și spre generarea de venituri suplimentare din surse non-aeronautice”, fiind invocate ca modele aeroporturile din Viena și din Iași, care au propriile parcuri fotovoltaice.

Pe 8 hectare

Directorul general al Aeroportului din Oradea, Răzvan Horga, a declarat BIHOREANULUI că aprobarea celor două proiecte de hotărâre de către aleșii din CJ Bihor în ședință extraordinară de îndată a fost motivată de faptul că Aeroportul va depune proiectul pentru parcul fotovoltaic de 5 MW în cursul dimineții de miercuri, 21 august, pentru obținerea unei finanțări nerambursabile de 2,5 milioane euro din Fondul de Modernizare, gestionat prin Ministerul Energiei.

„Noul parc fotovoltaic ar urma să-l completeze pe cel de 1,3 MW pe care deja îl avem implementat prin proiectul de modernizare, extindere și eficientizare energetică a terminalului de pasageri, și care ne acoperă necesarul de energie electrică pentru terminal. Noul parc vrem să-l realizăm pe o suprafață de 8 hectare spre complexul ERA Shopping Park și va acoperi necesarul de energie electrică inclusiv pentru sistemul de balizaj al pistei și pentru alte sisteme și echipamente”, a declarat Horga.

Fondul pentru modernizare este constituit din veniturile obținute prin licitarea pe piața europeană a 2% din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră la nivelul UE, pentru perioada 2021-2030, prin acest fond România având disponibile fonduri de 216 milioane euro pentru capacitățile fotovoltaice de până la 5 MW, inclusiv, cu producție destinată autoconsumului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Go green, go electric
Probabil au in vedere transportul aerian electric, al viitorului.
Postat 21 August 2024, 09:37 de excalibur
Bravo.
Nici un nenorocit de gard nu sunt in stare sa faca,sau macar sa-l repare in doua luni de zile.Nu mai stiu hotii astia pe sa cheltuie banii europeni.
Postat 20 August 2024, 22:08 de Citizen
green
Aeroportul din Oradea nu are foarte mult teren. Ar fi bine sa-l utilizeze pt activitati aeroportuare, parcari pt avioane, service, puncte de alimentare etc. Dar in ritmul evolutiei numarului de calatori si curse, probabil va deveni rentabil cand vor pune panouri fotovoltaice si pe pista ...
Postat 20 August 2024, 22:01 de oradea_mea_si_a_ta
Chiar si daca nu esti fan..
..ca produce curent ziua si vara, dar becurile de balizaj se aprind noaptea, sau altele, daca e finantare nerambursabila (bani gratis adica), si daca iti amortizezi partea proprie in 4 ani, atunci investitia chiar se merita! Bravo administratiei aeroportuare ca da din coate sa faca treaba.
Postat 20 August 2024, 21:28 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON