URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Octombrie 2024, 17:10

Aflare-n treabă: Șefi din București au venit la Oradea să „conștientizeze” proprietarii de locuințe privind asigurarea obligatorie, dar... fără orădeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câți bani au plătit instituțiile lor pentru transport, cazare, masă și diurne nu se știe, dar 5 reprezentanți ai Autorității de Supraveghere Financiară, Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale și Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare din România au venit la Oradea ca să „conștientizeze” orădenii despre importanța asigurării obligatorii a locuinței.

„Caravana PAD”, însă, a rămas între patru pereți, iar oficialii au vorbit pentru doar circa 20 de persoane, căci au omis să invite orădeni de rând, asociații de proprietari și brokeri de asigurări. Ca și cum ar fi venit să facă, mai degrabă, turism.

O oră și jumătate

Doi reprezentanți ai ASF responsabili cu educația financiară, doi ai PAID - entitatea ce reunește firmele de profil ce vând asigurări obligatorii pentru locuințe, așa numitele PAD - și încă una a UNSR, plus doi „asistenți” ai acestora s-au întâlnit luni dimineața cu aproximativ 20 de persoane pentru a le vorbi despre importanța asigurării obligatorie a locuinței, într-o „acțiune” care a durat circa o oră și jumătate și a cărei menire a fost, după cum au spus aceștia, „conștientizarea” proprietarilor de locuințe să-și facă asigurări obligatorii care să acopere plata daunelor în caz de inundații naturale, cutremur și alunecări de teren.

În Sala Mare a Primăriei Oradea, unde gazdele le-au pus la dispoziție inclusiv echipamente audio-video, cei 5 au luat locul la „prezidiu”, iar pe un monitor a fost proiectată o singură imagine, cea a antetelor instituțiilor implicate: ASF, PAID, UNSAR și respectiv Primăriei și APTOR, fără nicio altă informație care să fi fost prezentată într-o formă mai atractivă ori convingătoare, astfel că toate au fost transmise strict „pe gură”.

Subiect de interes

„Asigurarea obligatorie a locuinței este un subiect de mare interes, am venit nu pentru a ține lecții, ci pentru a găsi împreună soluții”, a spus unul dintre reprezentanții ASF, Vlad Nicolescu, prezentat ca „responsabil educație financiară”.

Acesta a arătat că ponderea românilor care își fac polițe pentru asigurarea obligatorie a locuinței este extrem de scăzută, chit că aceasta costă între 50 și 130 lei pe an și acoperă daune de 50.000 lei, respectiv 100.000 lei, în funcție de materialul din care sunt acestea construite (de exemplu chirpici, cărămidă, beton).

Potrivit Eugeniei Zaharia, manager PAID, la nivel național doar 24% din locuințele din România au asigurare PAD, iar în Bihor și mai puțin, doar 19,99%. Între comunele din județ, cea mai mare acoperire cu asigurări PAD o are Sântandrei (43%), la nivel de orașe în frunte este Nucetul (22,17%), iar între municipii Oradea (26,89%).

Angajatul ASF și ceilalți colegi au evidențiat că asigurarea PAD este importantă pentru că daunele se obțin ușor, iar riscurile asigurate se concretizează tot mai frecvent din cauza schimbărilor climatice, anul acesta fiind inundații în Galați, iar anul trecut cutremur în Gorj.

Birta: nu primarii să dea amenzi

În condițiile în care primarii sunt cei care, pe lege, pot da amenzi proprietarilor de locuințe fără PAD, primarul Florin Birta, invitat să „deschidă” discuțiile, a arătat că acest lucru este neproductiv. „Niciun primar nu va amenda 80% din locuitorii unei unități administrativ-teritoriale”, a spus el, motivele fiind lesne de înțeles: pe de o parte, banii nu îi adună și nu îi folosesc primăriile, iar pe de altă parte niciun primar nu vrea să-și ridice în cap alegătorii cu amenzi.

Un reprezentant ASF, Vlad Nicolăescu, a confirmat că „e complicat pentru o administrație locală să-și amendeze locuitorii”, dar a adăugat că pe viitor „se va ajunge la o soluție mai eficientă”. El a exemplificat că în urma unei modificări a legii operate anul trecut nu se mai fac înscrisuri în Cartea Funciară pentru locuințe dacă proprietarii nu fac dovada că au încheiat o poliță PAD.

Pe de altă parte, Irinel Dumitru, responsabil Daune în cadrul PAID, a explicat procedurile de încheiere a unei polițe de asigurare și de obținere a despăgubirilor, informații de altfel disponibile pe site-ul paidromania.ro, subliniind că procedurile sunt simple și rapide.

Cât a costat? „Dificil de spus”

Întrucât membrii „Caravanei PAID” nici nu au ieșit în stradă pentru a discuta subiectul, nici nu au mediatizat evenimentul, nici nu au invitat la Primărie orădeni de rând ori asociații de proprietari, iar PAID și ASF nu desfășoară nicio campanie serioasă și susținută pentru a convinge cetățenii să-și facă asigurări obligatorii pentru locuințe, BIHOREANUL a întrebat cât a costat deplasarea delegației din București la Oradea și care va fi eficiența „acțiunii” formale din Sala Mare a Primăriei.

„Este destul de dificil să spun care a fost bugetul. N-aș vrea să intrăm într-o discuție din aceasta, dar vă asigurăm că funcționăm în niște normative...”, a ocolit răspunsul Dan Chitic de la ASF. Iar, pentru că reporterul a insistat, a fost invitat să trimită ASF o cerere scrisă, pe e-mail.

De notat că și o orădeancă, broker de asigurări, Gabriela Popa, s-a arătat nemulțumită că nici colegii ei nu au fost invitați, ea însăși ajungând la Primărie pentru că a aflat întâmplător despre venirea reprezentanților ASF, PAID și UNSR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
O noua haita care ne vrea banii
Statul palma-barba-cot naste permanent tagme de aristocrati conectat la izvorul tamaduirii. Polita obligatorie acopera daune provocate de inundații naturale, cutremur și alunecări de teren. Zona seismica e cca 20% din teritoriul tarii. Zone inundabile or fi si ele vreo 10%. Alunecari de teren nici atit. Deci, daca de ani de zile, PAID-ul functioneaza si face fata despagubirilor cu 1:5 case asigurate, inseamna ca fondurile sunt suficiente. Pe scurt, o taxa de 130:5=25 lei aplicate fiecarui proprietar , ar rezolva problema. Adaugata taxa la impozit. Primariile string banii intr-un cont special, pentru caz de calamitate. Sau il varsa intr-un cont national. Al PAD-ului. Doar ca, in acest caz, nu ar mai fi nevoie de Caravana PAD, brokeri, ASF, PAID, UNSAR. Astia s-ar putea angaja la kaufland sau celestica, pentru dezvoltare.
Postat 14 Octombrie 2024, 18:13 de excalibur
Criș, este bine că te preocupă eficiența cheltuirii banului public.
Dar că Bolojan, cu mașina și fotoghinul instituției prefectului în 2007 și apoi în intervalul 2008-2012 ca primar, făcea naveta zilnică Oradea--Aleșd ... nu te-a marcat atunci în niciun fel?
Postat 14 Octombrie 2024, 18:02 de KP
Subiect de interes
Tratat cu dezinteres de catre cei direct interesati. Cand vin catastrofele naturale, cei neasiguarti incep sa se planga, sa le dea statul bani pt reparatii.
Postat 14 Octombrie 2024, 17:57 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON