URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Martie 2022, 14:50

Școală... risipită: Acuzații grave într-o școală din Bihor, unde sume uriașe de bani s-au „scurs” pe facturi suspecte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Schimbarea directorilor de şcoli, în urma concursurilor organizate de Ministerul Educaţiei, scoate la iveală şi situaţii incredibile de risipă, pe bani publici. La Şcoala Gimnazială "Nestor Porumb" din Tulca a fost comandat un audit, după ce noua directoare, Denisa Huple-Moldovan, a depistat mai multe plăţi uriaşe de bani, nejustificate sau care nu sunt susţinute cu acte.

Directoarea a prezentat situaţia într-o şedinţă a Consiliului Local Tulca, când a fost nevoită şi să ceară aleşilor bani pentru şcoală. Mai cu seamă că cei peste 300 de elevi învaţă în condiţii vitrege: fără încălzire, cu bănci şi catedre deteriorate, iar de echipamente IT nici nu poate fi vorba. La orele de informatică, elevii doar privesc spre calculatoarele din laboratorul de profil, deoarece aparatele nu funcţionează...

Lecţii de informatică fără calculatoare

Denisa Huple-Moldovan a preluat în luna ianuarie conducerea şcolii din Tulca, unde în total învaţă 311 elevi, după ce a câştigat concursul anume organizat. Fosta directoare, Laura Herdean, care ani la rând a fost numită la conducerea unităţii de învăţământ, n-a promovat proba scrisă a examenului, aşa că a fost nevoită să facă un pas în spate, rămânând doar cadru didactic al şcolii.

În şedinţa din 28 februarie a Consiliului Local Tulca, noua directoare a mers în faţa aleşilor comunei, pentru a prezenta starea unităţii de învăţământ şi ce dotări sunt necesare. "Şcolile (n.r. din comună) sunt într-o situaţie foarte proastă. Nu sunt slab dotate, ele nu sunt dotate sub nicio formă. Pentru ca aceşti copii ai dumneavoastră să desfăşoare un proces instructiv de calitate, şi după aceea să solicităm şi rezultate, au nevoie de un minim de condiţii", a spus Huple-Moldovan.

Directoarea a precizat că fiecare clasă are nevoie de table şcolare, de catedre, pentru că actualele "arată inuman", de bănci care să le înlocuiască pe cele în care stau copiii acum, rupte şi distruse. Şcoala mai cere şase proiectoare şi ecrane pentru proiecţii, câte un laptop pentru fiecare clasă, în condiţiile în care în ultimii ani nu s-a făcut nicio achiziţie de echipamente IT, chiar dacă lecţiile s-au desfăşurat mult timp online. "În laboratorul de informatică sunt calculatoare, dar am înţeles că funcţionale sunt doar două. Copiii au câte o oră de informatică pe săptămână, dar nu fac lecţii la calculatoare", a mai spus directoarea.

Mai mult, nici calculatoarele existente nu sunt meritul şcolii, ci al unor voluntari din proiectul "Laboratoare rurale", care, în 2020, au dotat unitatea de învăţământ cu 20 de asemenea aparate.

Contabila, bir cu fugiţii

Şcoala din centrul de comună mai are nevoie de reparaţii urgente la gardul care o înconjoară, dar şi la uşile de acces. "Uşile de intrare în şcoală sunt legate cu lanţ", a precizat Huple-Moldovan, ca să sublinieze cât de "răblăgită" este unitatea de învăţământ pe care o conduce.

Asta în condiţiile în care, a mai spus ea, în documentele şcolii a găsit dovada unei plăţi deloc simbolice pentru reparaţii uşi: "S-au reparat uşile de la şcoală cu 23.000 lei, şi noi avem lanţuri pe uşi". Ce fel de reparaţii s-au făcut, nu e clar, căci acte în şcoală nu s-au găsit. Dar, după cum au concluzionat şi consilierii comunei, banii ar fi fost destui şi pentru achiziţia de uşi noi pentru cele 19 săli de clasă, câte sunt în total.

La solicitarea primarului PSD Daniel Avrămuţ, directoarea a detaliat şi alte plăţi dubioase pe care le-a găsit, pregătind bugetul pentru anul 2022. A precizat, însă, că "săpăturile" le-a făcut de una singură, după ce contabila şcolii a demisionat subit!

De pildă, anul trecut, Şcoala "Nestor Porumb" a plătit 22.000 lei pentru deplasări, "o sumă enormă, ţinând cont că a fost pandemie şi foarte multe activităţi s-au desfăşurat online". "M-am uitat unde s-au făcut aceste deplasări, dar nu am putut să constat, pentru că s-au făcut pe baza unui tabel, fără ordin de deplasare, bon de carburant, ştampile, să vedem de unde s-a plecat", a precizat profesoara. Mii de litri de carburanţi plătiţi, aşadar, fără nicio justificare!

Pe semnătura directoarei

Şcoala din Tulca a mai achitat anul trecut 11.000 lei pentru abonamente de telefonie mobilă, în condiţiile în care nu are asemenea servicii contractate. De fapt, banii s-au plătit unor angajaţi ai şcolii, fără dovezi privind aceste costuri.

"Am regăsit acelaşi tabel cu 3 persoane, cărora li se decontau 700 lei pe lună pentru telefonie. Chiar mi se pare că s-au irosit bani", a spus directoarea, fără a nominaliza persoanele care au beneficiat de sume atât de mari pentru telefonie. E greu de explicat de ce o factură lunară de telefonie costă 700 lei, ţinând cont că preţurile tuturor operatorilor de pe piaţă sunt acum mult mai mici, iar abonamentele includ, de regulă, minute nelimitate de convorbiri.

În actele şcolii, s-au mai găsit dovezi de retrageri bani în numerar în valoare totală de 82.717 lei, din care 39.677 s-au plătit în baza unor referate de necesitate semnate de fosta directoare, care a cerut bani pentru materiale de curăţenie, reparaţii cazane, servicii de tăiat lemne ori de curăţenie. Asta, deşi şcoala are trei femei de serviciu, dar şi un angajat cu jumătate de normă, a cărui sarcină este tocmai să taie lemne şi să facă focul! Mai mult, lemnele şcolii au fost tăiate anul trecut de angajaţii Primăriei Tulca, după cum a precizat primarul, aşa că nu este clar unde au ajuns cei 5.450 lei plătiţi de şcoală pentru acelaşi serviciu.

Totodată, numai pentru reparatul cazanelor, şcoala a plătit anul trecut 5.300 lei. "Dar copiii stau în frig! A adus domnul primar meşteri la cazane şi ne-au spus că în acestea niciodată nu s-au făcut reparaţii", a mai zis directoarea.

"Şcoală vai ş-amar!"

Pe lângă deplasările şi decontările de motorină, şcoala a mai cumpărat anul trecut şi carduri de carburant, de la o altă benzinărie decât cea la care este alimentat microbuzul şcolii. Unde au ajuns acestea, din nou, mister!

De asemenea, noua directoare a depistat că şcoala a plătit 968 lei către o asociaţie care, conform actelor existente în unitatea de învăţământ, a donat câteva aparate de joacă. "Nu am găsit explicaţia de ce s-au ridicat banii din şcoală, în numerar, dacă a fost o sponsorizare, şi nici unde au plecat. E ceva ce pe mine mă depăşeşte, dar nici nu vreau să emit judecăţi", a continuat directoarea.

Şi, de parcă risipa nu era destulă, pe 27 decembrie 2021 unitatea de învăţământ a plătit 15.000 lei pentru nişte jaluzele "pe care nici nu le găsim". "Este o sumă enormă. Din suma asta de bani, copiii ar fi avut un proiector în fiecare clasă", a mai spus Huple-Moldovan.

"Şcoală vai ş-amar, învăţământ vai ş-amar!", a concluzionat un consilier local, la finalul intervenţiei ei.

Un mare semn de întrebare

Daniel Avrămuț, primar TulcaContactat de BIHOREANUL, primarul Daniel Avrămuţ (foto) spune că aşteaptă cu interes rezultatul auditului comandat, care a început pe 7 martie. "Din ceea ce eu văd, cel puţin există un mare semn de întrebare privind aceste cheltuieli", a declarat, joi, edilul.

Atât el, cât şi directoarea şcolii s-au ferit să spună că banul public a fost jefuit, deşi aparent asta s-a întâmplat. "Sper ca auditul să descopere tot ce e de descoperit", a mai spus Avrămuţ.

BIHOREANUL a încercat să obţină şi explicaţii din partea fostei directoare, însă Laura Herdean nu a răspuns apelului telefonic al reporterului. O fi știind ea de ce...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON