Ministerul Educației a finalizat selecția proiectelor din prima rundă a Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), iar toate cele 66 de unități de învățământ din Bihor care au solicitat finanțări au primit răspuns favorabil.
Potrivit informațiilor comunicate de Minister, din cele 66 de școli, 57 sunt din mediul rural, iar 9 din orașe. Sumele atrase de fiecare unitate de învățământ în parte diferă. De exemplu, Școala Gimnazială „Lucreția Suciu” Oradea a câștigat o finanțare de 983.000 de lei, Școala Gimnazială „Bocskay Istvan” Cherechiu – 900.000 lei, iar Școala Gimnazială nr. 1 Pietroasa - 692.460 lei.
În total, după cum a precizat șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, într-o conferință de presă susținută săptămâna trecută, când a anunțat depunerea acestor proiecte, valoarea lor totală se ridică la 9,35 milioane euro.
Banii vor putea fi cheltuiți, în următorii 3 ani, pentru o paletă largă de activități menite să reducă abandonul școlar. Școlile vor putea deopotrivă să deconteze cheltuieli de natură salarială pentru cadrele didactice implicate în activități cu elevii, pentru formarea cadrelor didactice sau pentru dotări cu echipamente, mobilier. De asemenea, banii vor putea acoperi costurile organizării unor evenimente sau pentru amenajarea de spații școlare.
Altfel spus, cu aceste finanțări, directorii vor trebui să facă școlile mai atractive elevilor, ca să le reducă dorința acestora de a abandona lecțiile.
În total, la nivel național, au atras finanțări prin PNRAS un număr de 1.391 de unități de învățământ. PNRAS este cuprins în cadrul Proiectului Național de Reformă „România Educată” și a fost aprobat de Comisia Europeană pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență cu o valoare de 543 milioane euro.
„PNRAS este cel mai mare program de sprijinire a participării la educație din istoria recentă a României și primul program coerent la nivel național care urmărește scalarea unor măsuri dovedite eficiente la nivel local, individual, în scopul atingerii unui important obiectiv de țară: creșterea gradului de echitate a sistemului de învățământ”, a transmis Ministerul Educației.
Lista școlilor din Bihor care au câștigat finanțare:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.