URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 August 2024, 11:05

15 august, Adormirea Maicii Domnului sau Sfântă Măria Mare. Ce semnifică această zi și cum prăznuiesc credincioșii

15 august, Adormirea Maicii Domnului sau Sfântă Măria Mare. Ce semnifică această zi și cum prăznuiesc credincioșii foto: Alba24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua de 15 august, în care creștinii ortodocși prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, cunoscută tradițional și ca Sfântă Măria Mare, este una dintre cele mai importante sărbători închinate Sfintei Fecioare Maria.

Portrivit Bisericii, în această zi, Maica Domnului a fost înștiințată printr-un înger despre mutarea ei din această viață.

„Sărbătoarea a fost celebrată încă din secolul al VI-lea. Din anul 600 a fost fixată la 15 august. Praznicul este format din două moment: moartea și îngroparea Maicii Domnului și, în al doilea rând, înălțarea ei la cer. În Occident, sărbătoarea este cunoscută sub numele de Înălțarea Maicii Domnului”, scrie Alba24.ro.

În această zi, bisericile și multe mănăstiri din țară reunesc mii de pelerini care, încă de miercuri, petrec în rugăciune, cântare și priveghere.

De altfel, inclusiv în Bihor, lăcașurile de cult au un program special.

La fel ca în fiecare an, la Mănăstirea Izbuc sunt așteptați mii de oameni. Mănăstirea își sărbătorește și hramul principal, invitându-i pe credincioși să se alăture în cântarea pricesnei „La tine vin, Măicuță, la tine vin cu dor”.

Pe 15 august, în România se celebrează și Ziua Marinei, la Constanța având loc o ceremonie specială, cu momente spectaculoase oferite de marinari pe tot parcursul zilei. Libertatea.ro scrie că mii de turişti şi constănţeni participă, joi, la aceste manifestări, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei. La eveniment a fost prezent și preşedintele Klaus Iohannis, alături de membri ai guvernului. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a lipsit, liderul PSD fiind la Mănăstirea Văratec, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

Sărbătorile dedicate Sfintei Marii

Alba24 mai precizează că „Maria”, în limba ebraică vine de la cuvântul ”Miriam” și se traduce „ca doamnă, „cea plăcută, „alteță”, „împărăteasă”.

Sursa citată amintește și că Maica Domnului este cinstită în Biserica Ortodoxă, prin mai multe sărbători:

8 septembrie: Nașterea Maicii Domnului

1 octombrie: Acoperământul Maicii Domnului

21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana

26 decembrie: Soborul Maicii Domnului

25 martie: Buna Vestire

Vinerea din Săptămâna Luminată: Izvorul Tămăduirii

2 iulie: Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica Vlaherne

15 august: Adormirea Maicii Domnului

31 august: Așezarea cinstitului brâu al Maicii Domnului în raclă.

Mai multe despre sărbătoarea Sfintei Marii Mari sunt disponibile aici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Giordano Bruno, un martir al stiintei
Unul din capetele de acuzare impotriva lui Giordano Bruno, a fost faptul ca a demonstrat cum se invarte Pamantul in jurul axei sale (alternanta zi-noapte), si ca in acelasi timp se invarte in jurulu soarelui. Teoriile dogmei religioase hrestine, pretindeau ca Pamantul este centrul Universului, si ca intreg Universul se roteste in jurul planetei noastre. Unii mistici inca mai sustin si azi acesta aberatie. In conceptia misticilor, alternanta ziua/noapte, era realizata de catre un zeu transcedental (Dumnezeul dogmaticilor hrestini). La fel si in cazul schimbarii anotimpurilor, Giordano Bruno a sustinut ca aceasta se intampla datorita miscarii de rotatie a Pamantului in jurul Soarelui si nu invers. De asemenea, G. Bruno a sustinut ca stelele precum Soarele isi produc propria lumina si caldura, ceea ce astazi este confirmat de stiinta. Sursa luminii si caldurii provine de la procesul de fuziune nucleara solara. Fuzioneaza aprox 600 de milioane tone de hidrogen in heliu in fiecare secunda. De asemenea a sustinut ca stelele precum Soarele nostru au planete care orbiteaza in jurul lor. A mai sustinut si ca Universul este infinit. Conform astro-fizicianului Steven Soter, G. Bruno a fost primul om care a sustinut ca stelele sunt la fel ca si Soarele, si au propriile lor planete. Astazi aceste afirmatii ale lui Giordano Bruno sunt unanim recunoscute de catre stiinta. Ei bine, pt adevarurile afirmate, sarlatanii mistici l-au ucis in uralele idiotilor ignoranti prezenti in Campo de Fiori, Roma. Cartile acestui genial liber cugetator (free-thinker) au fost interzise de catre autoritatile religioase ale vremii.
Postat 16 August 2024, 06:00 de TheSolarConnection
Fii qatent azi pentru maine, ia atitudine!!!
Citind comentariile denaturatilor poti vedea ce te asteapta si pe tine, da pe tine cel ce stai deoparte si crezi ca ai sa fii ocolit de ei daca taci! Nu nu vei scapa de atingerea lor deraconica nici tu nici familia ta, nici copii tai! O simpla privire in trecut ai sa ii vezi in Sodoma cum atacau, spargeau zidurile caselor ca sa-i silueasca pe cei care nu le practiacu obiceiurile scarboase si cei ce pazeau cetatea nu luau atitudine, nu-i pazeau pe ce au tacut si nu au luat atitudine la timpul potrivit! Asa are sa fie daca azi taci,daca zi ii ignori sperand ca pe tine te vor lasa in pace! Nu nu te vor lasa in pace daca nu vei savarsi faradelegi impreuna cu ei, te vor urmari, te vor agresa, te vor silui pe tine si casa ta, pe tine si pe copii tai! Ia atitudine! Nu mai sta nepasator! Nu lasa nefirescu sa acopere adevarul, realitatea, firecuul!
Postat 15 August 2024, 22:33 de scortosul
daca se vrea se poate! hai sa vrem!
https://www.stiripesurse.ro/bulgaria-nu-a-cedat-presiunilor-externe-legea-impotriva-propagandei-lgbt-a-fost-promulgata-de-seful-statului_3407423.html
Postat 15 August 2024, 22:25 de scortosul
intrebare rotorica:
daca aceasta femeie era virgina cum pretind indodctrinatorii, cine a fost prezent sa analieze ,ca nu se precizeaza in :"sfanta scriptura"?cine a fost prezent 9 luni alaturi pana au venit "maggi"(poate ciineva de la knorr?) sa ai aduca ceva parfumuuri la nou nascutu gijas,cine a fost prezent *** pui care se intitula mai tarziu in istorie Dumnezeu sa spuna ca animalele suflau caldura in staul(in nazarea sunt 20 de grade si in ianuarie,deci nici de unde nevoie de caldura).GOIMII au nevoie de idoli,ptr ca ei urasc dreptatea,adevarul,fericirea,pacea.
Postat 15 August 2024, 19:29 de florea
!!!!!
No, adoptati-l pe Naiba, tanarul asta nelinistit si convertiti-va si voi la progresismul lgbtaxyzabcd care va promite o viata feerica dosnica plina de satisfactii anale, bucale,..... lasati bunul simt, moralitate si adoptati porcareala animalica la indemnul ideologului nelinistit tinerel dar viril la dosnicie! Pereas, inquietas tua tatam cum omnibus!
Postat 15 August 2024, 17:08 de scortosul
Lasati naibii religia!!!!
Bihoreanul, nu va transformati in ziarul patriarhiei...!! lasati i pe cei saraci cu duhul sa se bucure de decesul maicii si ramaneti la jurnalism!! va rugam!
Postat 15 August 2024, 11:38 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON