URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Martie 2022, 12:29

13 copii din Ucraina au fost înscriși până acum în școlile din Oradea

13 copii din Ucraina au fost înscriși până acum în școlile din Oradea foto generic, sursa www.cotidianul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul Școlar al Județului Bihor a instituit o comisie care să coordoneze repartizarea preșcolarilor și elevilor din Ucraina ajunși în Bihor în unitățile de învățământ de toate felurile, a anunțat marți, într-o conferință de presă, inspectorul școlar general Horea Abrudan.

Până în prezent, potrivit acestuia, au fost înscriși 13 copii, inclusiv un preșcolar și unul cu nevoi speciale, în unități de învățământ din Oradea: Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, Liceul Baptist Emanuel, Liceul de Arte, Grădinița cu program prelungit nr. 53, Școala Gimnazială Avram Iancu, Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Orizont.

„Am înființat de lunea trecută (n.r. - 21 martie) la nivelul Inspectoratului o comisie de coordonare și repartizare a copiilor în unitățile de învățământ, ca audienți. Comisia primește cererile din partea părinților sau reprezentanților legali ai acestor copii, dacă sunt însoțiți, sau a DGASPC, dacă sunt singuri. Comisia repartizează copiii nu doar în unitățile școlare de masă, ci și în școli speciale sau pentru activități la Palatul Copiilor”, a explicat șeful IȘJ Bihor, care a adăugat că membrii comisiei – inspectori și profesori – monitorizează inclusiv felul în care copiii se integrează în școli, iar repartizarea propriu-zisă se face în termen de 24 ore.

Horea Abrudan a spus că un model de formular-cerere pentru înscrierea copiilor a fost postat inclusiv pe site-ul IȘJ, în limbile română, ucraineană și engleză, dar, „pentru că este puțin probabil ca refugiații să acceseze site-ul instituției noastre”, Inspectoratul a pregătit și pliante informative care au fost predate Centrului pentru Refugiați din incinta Oradea Shopping City, pentru ca părinții din Ucraina să fie înștiințați că au posibilitatea să-și înscrie copiii în școlile și grădinițele din Bihor, în cazul în care ei rămân aici și nu își continuă deplasarea spre alte țări, din Vestul Europei.

Abrudan a precizat și ce înseamnă elev audient: copiii asistă la lecțiile desfășurate în limba română și au posibilitatea traducerii instantanee a conținutului în limba lor maternă cu ajutorul unei aplicații puse la dispoziție de Google.

De asemenea, profesorul a adăugat că sistemul școlar din Bihor are capacitatea de a mai școlariza și alți copii ucraineni ajunși în județ, dacă părinții sau alți reprezentanți ai lor solicită acest lucru.

„Am încercat să identificăm și cadrele didactice din județ care vorbesc limba ucraineană, se pare că sunt doi sau trei”, a mai spus șeful IȘJ, astfel că probabilitatea alocării lor pentru copiii proveniți din această țară este, practic, nulă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON