URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte mulți s-au întrebat cum e posibil ca, statistic, Bihorul să stea cu salariile la un nivel sub Sălaj, de exemplu, dar totuși la noi să fie pline localurile și prețurile să se apropie de cele din Cluj. Explicația e simplă: în statistici nu sunt cuprinse veniturile nefiscalizate, iar de acest lucru beneficiază din plin nu doar bihorenii, ci în general orice județ care are norocul să aibă o vamă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Să fie nici prea tânăr, nici prea în vârstă, dar și în putere, și carismatic, să aibă experiență, dar nu și cicatrici, moderat, dar și însuflețitor, să fie cunoscut, dar nu și cu schelete prin dulap, și mai ales să nu fie membru în niciun partid. Cam ăsta ar fi profilul creionat de popor pentru viitorul președinte.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În contextul deciziei Curții Constituționale prin care au fost anulate alegerile prezidențiale, cu consecința reluării întregului proces electoral, ridică problema exercitării demnității de președinte al României pe perioada de la expirarea mandatului actualului președinte și până la învestirea președintelui ce va fi ales în primăvară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Octombrie 2022, 11:26

„Zestrea minerală a României”, prezentată la Oradea (FOTO)

„Zestrea minerală a României”, prezentată la Oradea (FOTO) Pirită cu cuarț ametistizat
„Zestrea minerală a României”, prezentată la Oradea (FOTO) Rodocrozit caracteristic Minei Cavnic
„Zestrea minerală a României”, prezentată la Oradea (FOTO) Stibină cu baritină - caracteristică Minei Baia Sprie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt chemați joi la ora 12, la vernisajul unei noi expoziții la Muzeul orașului Oradea, parte din complexul Muzeul Țării Crișurilor. Este vorba despre „Zestrea minerală a României”, ce cuprinde peste 120 de eșantioane de minerale interesante.

Evenimentul va avea loc în corpul B al Cetății Oradea, la etajul 1. Potrivit organizatorilor, expoziția cuprinde „câteva dintre cele mai rare şi spectaculoase asociaţii minerale de pe teritoriul naţional”, eșantioanele fiind alese „pe criterii ştiinţifice - minerale descrise pentru prima oară în România -, dar şi muzeografice - eşantioane estetice care să încânte vizitatorii”. 

„Și mineralele sunt clasificate, așa cum se întâmplă de exemplu în cazul păsărilor sau animalelor. Astfel, se menționează când și unde în lume au fost descrise pentru prima oară. Avem bucuria ca pe teritoriul țării să punem în evidență 38 de minerale. Dintre acestea, în expoziția noastră se regăsesc 27”, a explicat Sorin Prisăcariu, de la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare, care va aduce expoziția la Oradea. 

Printre altele, în Cetate vor putea fi admirate minerale precum telurul, descoperit în secolul XVIII în Munții Apuseni, precum și un nou mineral, alburnitul, descoperit recent tot în Apuseni de prof. Tămaș de la Universitatea Babeș Bolyai. 

Totodată, potrivit organizatorilor, vor putea fi admirate și minerale sau asociații de minerale deosebite sau chiar unice în lume, care se găsesc în România. 

Expoziția este organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare, Academia Română – Secția de Științe Genomice, Universitatea din București – Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Facultatea de Geografie și Geologie, Institutul Geologic al României și Muzeul Național de Geologie din București, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea.

Expoziția va putea fi vizitată până în ianuarie 2023.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.779 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON