Orădenii sunt chemați joi la ora 12, la vernisajul unei noi expoziții la Muzeul orașului Oradea, parte din complexul Muzeul Țării Crișurilor. Este vorba despre „Zestrea minerală a României”, ce cuprinde peste 120 de eșantioane de minerale interesante.
Evenimentul va avea loc în corpul B al Cetății Oradea, la etajul 1. Potrivit organizatorilor, expoziția cuprinde „câteva dintre cele mai rare şi spectaculoase asociaţii minerale de pe teritoriul naţional”, eșantioanele fiind alese „pe criterii ştiinţifice - minerale descrise pentru prima oară în România -, dar şi muzeografice - eşantioane estetice care să încânte vizitatorii”.
„Și mineralele sunt clasificate, așa cum se întâmplă de exemplu în cazul păsărilor sau animalelor. Astfel, se menționează când și unde în lume au fost descrise pentru prima oară. Avem bucuria ca pe teritoriul țării să punem în evidență 38 de minerale. Dintre acestea, în expoziția noastră se regăsesc 27”, a explicat Sorin Prisăcariu, de la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare, care va aduce expoziția la Oradea.
Printre altele, în Cetate vor putea fi admirate minerale precum telurul, descoperit în secolul XVIII în Munții Apuseni, precum și un nou mineral, alburnitul, descoperit recent tot în Apuseni de prof. Tămaș de la Universitatea Babeș Bolyai.
Totodată, potrivit organizatorilor, vor putea fi admirate și minerale sau asociații de minerale deosebite sau chiar unice în lume, care se găsesc în România.
Expoziția este organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare, Academia Română – Secția de Științe Genomice, Universitatea din București – Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Facultatea de Geografie și Geologie, Institutul Geologic al României și Muzeul Național de Geologie din București, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea.
Expoziția va putea fi vizitată până în ianuarie 2023.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.