Soții Tudor și Violeta Dragoș, patronii azilului „Decență pentru bătrâni” din Chișirid despre care BIHOREANUL a dezvăluit că s-au înstăpânit fără știrea moștenitorilor pe apartamentul unei octogenare lăsate în grija lor, au fost condamnați la închisoare cu suspendare, în dosarul de înșelăciune ajuns în dezbaterea Judecătoriei Oradea.
Acte dubioase
Cei doi au fost trimiși în judecată în vara anului 2023, acuzați de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor că au folosit acte false ca să preia ilegal apartamentul din Oradea al defunctei Lenche Cuc.
Femeia ajunsese în azil în decembrie 2019, când era văduvă și bolnavă de Alzheimer, iar câteva luni mai târziu a murit. Fără știrea rudelor care o vizitau periodic și care i-au plătit taxele pentru azil, ori a fratelui ei din Germania, căreia Cuc voia să-i lase apartamentul din Oradea, soții Dragoș s-au înstăpânit pe imobil, folosindu-se de un contract de întreținere pe care susțineau că femeia l-a semnat.
Familia defunctei a avut convingerea că actul era fals, arătând și că octogenara nu era capabilă să se deplaseze, așadar greu de crezut că a ajuns în fața notarului Ilie Drăgoiu, unde ar fi semnat documentele și ar fi confirmat că vrea să-și lase casa patronilor azilului.
Contractul de vânzare, anulat deja
Cazul a fost prezentat pe larg de BIHOREANUL încă din 2020, când rudele lui Cuc au făcut plângerea penală, dar au deschis și un proces civil prin care, în decembrie 2023, au și obținut definitiv anularea contractului prin care soții Dragoș au vândut apartamentul, la doar 6 zile după moartea lui Cuc și la un preț mai mic decât le-ar fi permis piața imobiliară, adică 38.000 euro pentru un apartament cu 2 camere de pe strada Sulfinei, din Oradea.
Acum, scandaloasa situație a ajuns la un verdict și pe latura penală. Judecătoria Oradea a decis, vineri, să îl condamne pe Tudor Dragoș pentru înșelăciune și participație improprie la fals intelectual la 2 ani de închisoare, pedeapsă suspendată pentru o perioadă de 3 ani, iar pe consoarta lui, Violeta Dragoș, pentru aceleași infracțiuni, la 2 ani și 2 luni de închisoare, cu suspendare tot pe 3 ani.
În plus, amândoi vor trebui să presteze 90 de zile muncă în folosul comunității, în cadrul Primăriei Nojorid sau DGASPC Bihor.
Motivarea instanței
Potrivit Judecătoriei Oradea, bătrâna Lenche Cuc, „cu o stare de sănătate extrem de precară, cu tulburări psihice şi cognitive”, a fost înșelată prin faptul că a fost pusă să semneze contractul de întreținere cu ei, „creându-i falsa reprezentare a realității că este singura posibilitate ca aceasta să poată beneficia în continuare de îngrijiri sociale şi medicale în cadrul azilului”, în ciuda faptului că sora ei plătise în avans taxa de azil de 2.500 lei pe lună.
Mai mult, arată instanța în sentința pronunțată vineri, Cuc nici n-a conștientizat consecința juridică a contractului, și anume că își pierde proprietatea apartamentului pe care voia să-l lase moștenire nepotului fratelui ei din Germania.
Cât despre cealaltă infracțiune, participația improprie la fals intelectual, Judecătoria Oradea arată că s-a comis prin faptul că soții Dragoș le-au indus în eroare pe angajatele din Primăria Nojorid care au făcut ancheta socială în cazul lui Cuc, convingându-le că femeia locuia în casa lor, când de fapt ea a rămas în azil.
Notarul s-a justificat
Despre actul semnat la notar, procurorii n-au găsit dovezi că ar fi fost comisă vreo infracțiune, iar Judecătoria Oradea a consemnat din declarația lui Drăgoiu că Lenche Cuc era lucidă când a semnat, iar notarul ar fi purtat o discuție cu femeia în autoturismul celor doi soți, în fața biroului său.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.