URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 August 2022, 11:55

Zâmbiți și nu murdăriți! Poliția Locală combate mizeria din Oradea cu camere video mobile, montate în locuri-problemă (FOTO)

Zâmbiți și nu murdăriți! Poliția Locală combate mizeria din Oradea cu camere video mobile, montate în locuri-problemă (FOTO) CU TRADIȚIE. Intersecția străzilor Spitalului și Louis Pasteur, unde sunt mai multe blocuri vechi cu un singur etaj, e o zonă unde mulți locatari s-au obișnuit să abandoneze saci cu gunoaie, știind că muncitorii de la RER nu îi vor lăsa în drum. Acum, cei care au această „tradiție” riscă amenzi, pentru că Poliția Locală îi pândește... de sus
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii ar face bine să se dezvețe de obiceiul de a lăsa gunoi pe stradă. De o lună, polițiștii locali au trei camere mobile pe care le „plimbă” prin tot orașul, în căutarea celor care aruncă mizerii clandestin. 

„Sunt o bună soluție pentru menținerea curățeniei. Mulți oameni le observă și se abțin să mai arunce gunoaie”, spune șeful Poliției Locale Oradea, Samuel Milian.

Pe modelul CJ 

Prima instituție din Bihor care a cumpărat camere mobile pentru combaterea murdăriei a fost Consiliul Județean. La începutul acestui an, CJ Bihor a predat patru asemenea echipamente către Poliție și Garda de Mediu, ca să le monteze în parcările de pe drumurile naționale și să depisteze șoferii care aruncă gunoaie. Măsura s-a dovedit eficientă: cea mai recentă raportare arată că, numai în luna iunie, 8 asemenea șoferi au fost surprinși de camere, identificați și amendați.

Observând modelul de succes, Primăria Oradea a călcat pe urmele CJ Bihor și a cumpărat trei camere mobile, pe care le-a dat în gestiunea Poliției Locale. Orașul are câteva sute de alte camere de filmat statice, amplasate de regulă în intersecții și care transmit imagini în dispeceratul Poliției Municipiului, fiind folosite cel mai adesea la prinderea hoților ori a șoferilor care provoacă accidente. „Aceste trei camere mobile le montăm și le urmărim noi, pentru a-i prinde pe cei care nu păstrează curățenia”, explică Samuel Milian (foto).

Puncte „fierbinți” 

Polițiștii au început să folosească cele trei camere mobile la începutul lunii iulie și deja investiția de câteva mii de lei și-a dovedit eficiența. Amplasate pe stâlpi de electricitate sau care susțin alte rețele, camerele au, fiecare, un panou solar care le alimentează cu energie electrică și cartele de internet, așa că transmit imagini în timp real în dispeceratul Poliției Locale. „Pentru început, le-am montat în locuri în care colegii mei de la Poliția Ecologică știu că sunt probleme, unde oamenii s-au obișnuit să arunce gunoaie”, zice Milian.

De pildă, pe strada Navigatorilor din Velența, unde localnicii obișnuiau să arunce gunoaie în speranța că le va „spăla” Crișul Repede, ori la ieșirea din cvartalul de blocuri cu un etaj de pe strada Louis Pasteur, unde locatarii și-au făcut prostul obicei de a lăsa resturile vegetale rămase în urma curățeniei prin curți la colțul trotuarului (foto)

„Oamenii sunt bine intenționați și fac curățenie pe domeniul public. Însă greșesc când lasă gunoaiele în stradă. Un sac de gunoi va atrage alte mizerii, pentru că vor veni și alții să arunce”, explică Milian. 

Video-disciplinare

Poliția Locală nu are suficienți angajați astfel încât să poată să urmărească non-stop înregistrările camerelor mobile, însă de fiecare dată când agenții găsesc în aria de supraveghere un sac cu gunoaie, „derulează” imaginile care au fost stocate și caută vinovații. „De regulă, sunt oameni care locuiesc în zonă”, spune șeful polițiștilor. 

După ce au prins câțiva și i-au amendat, polițiștii au constatat că zona rămâne curată. Din vorbă în vorbă, au aflat și alți vecini că riscă să fie înregistrați când comit ilegalități. În plus, camerele au dimensiuni destul de mari, așa că sunt ușor de observat de cei care se gândesc că ar putea fi filmați. De frica amenzilor, se abțin...

Între blocuri

În perioada următoare, camerele vor fi montate și în jurul țarcurilor de gunoaie de la blocuri, pentru a-i prinde pe orădenii care lasă sacii cu mizerii pe lângă containere. De altfel, primarul Florin Birta a promis încă de anul trecut că toate incintele din oraș vor fi supravegheate video, o investiție care este destul de costisitoare, iar oportunitatea finanțării ei din bani europeni încă n-a apărut. „Vom testa aceste camere, să vedem dacă ne ajută să menținem curățenia în jurul țarcurilor”, zice Milian.

Firește, șeful Poliției nu vrea să deconspire locurile unde va monta echipamentele în zilele care vin. Dacă nu sunt preocupați de curățenia orașului lor și nici vigilenți, vinovații merită puși la plată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sugestie pt politia locala
Va rog sa treceti si pe strada Pietrisului care este o groapa de gunoi inspre malul Crisului. Daca va intrebati de unde vin gunoie pe Cris - aveti raspunsul. Nu se poate sa avem in spatele caselor o groapa de gunoi intr-o zona protejata.
Postat 03 August 2022, 14:14 de alexcuce
Closca colt cu Ion Vidu
Foarte bine! Unii platesc taxa de gunoi de prosti ce is.. ca is altii mai destepti care arunca pe strada. La fel e si strada Closca colt cu Ion Vidu, unde ar fi bine sa se monteze o camera si acolo. Sunt persoane care fac economie la rer de ani de zile (sau defapt nici nu cred ca au contract). Un alt loc mereu plin cu gunoaie este strada Fagarasului colt cu Beiusului.
Postat 03 August 2022, 12:45 de cristianteofil
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON