URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Mai 2022, 15:46

Vot la minut. Oradea va cofinanţa 5% din viitorul spital de Boli Infecţioase în valoare de 135,9 milioane de euro (FOTO / VIDEO)

Consiliul Local Oradea s-a întrunit joi în şedinţă extraordinară organizată de îndată în mediul online cu un singur punct pe ordinea de zi, care a fost votat în doar un minut.

"Un material important"

Consilierii locali au aprobat cu unanimitate de voturi depunerea proiectului viitorului spital de boli infecţioase din Oradea pentru finanţare, prin Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă, pentru ca documentaţia să poată fi transmisă încă din această săptămână.

Potrivit hotărârii, consilierii locali şi-au asumat în numele oraşului o cofinanţare de 6,8 milioane euro, reprezentând 5% din investiţia totală în viitorul spital, estimată la 135,9 milioane euro.

"Vă mulţumim pentru că aţi participat astăzi la o şedinţă. Era un material destul de important. Aveam nevoie de această hotărâre de Consiliu Local (n.r. pentru a depune proiectul spre finanţare prin PNRR)", a declarat la încheierea şedinţei desfăşurate prin Zoom, viceprimarul Marcel Dragoş.

Edilul a mai adăugat doar că, la fel ca până acum, şedinţa ordinară aferentă lunii mai va fi organizată în ultima joi din lună.

Cu minimum 218 paturi

După cum BIHOREANUL a mai scris, viitorul spital va avea o amprentă la sol de 10.000 metri pătraţi şi va fi ridicat într-un perimetru delimitat de strada Vlădeasa şi strada Traian Blajovici.

Viitorul spital al Oradiei va fi unul modern, care va răspunde standardelor secolului XXI. Construcţia va avea patru etaje şi două circuite diferite, astfel încât să poată fi adaptată pentru epidemii sau pandemii.

Instituţia spitalicească avea minimum 218 paturi pentru spitalizare continuă, care vor putea fi suplimentate până la 295 de paturi, plus 20 de paturi pentru spitalizare de zi şi 11 de terapie intensivă. Spitalul va avea şi un compartiment pentru primiri urgenţe, un ambulator integrat şi un bloc operator de dimensiuni reduse.

Unitatea medicală va fi deservită de 175 de locuri de parcare, în subteran şi la nivelul solului (dintre care 6 pentru persoane cu dizabilităţi). De asemenea, va avea 139 de locuri pentru biciclete.

Potrivit studiului de fezabilitate, unitatea spitalicească va include spaţii adecvate pentru învăţământ şi cercetare clinică (amfiteatru, săli de cursuri), farmacie, bucătărie de lapte (pentru alimentele necesare sugarilor), laborator TBC şi de biologie moleculară, morgă.

În perioada următoare, municipalitatea va lansa licitaţia pentru proiectarea şi execuţia investiţiei, trecând, cel mai probabil, în documentaţie şi o clauză care să specifice că realizarea investiţiei depinde de accesarea finanţării prin PNRR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Un fleac.
Ce sunt 6.8 milioane? Bine ca e gata dupa pandemie, o sa aiba un grad de ocupare…
Postat 13 Mai 2022, 12:21 de CalinWn
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
Se pare ca mori de ciudă ::::)))) in 1993 nu existau bani de preaderare pt România
Postat 12 Mai 2022, 20:00 de Sandu2100
E mort subiectul dar ei tot vor să-l resusiteze.
Online. Prin PNRR se va finanța 95% din acest spital ... fix la Paștele Cailor pe care îi țin edilii în fostele grajduri de pe amplasamentul vizat. Calcul elementar: 5% CL Oradea + 42% PNRR nerambursabil + 43% PNRR credit bancar. Numai un ministru precum Boloș devla Fonduri Europene ar putea promite edililor orădeni asemenea trăznaie. România e membră UE din 2007, utilizând în fapt bani europeni de prin 1993 încoace (prin programe de aliniere, preaderare, pregătire, aderare și postaderare). Iar după atâta amar de vreme, edilii nu a învățat nimic din mecanismele reale ale absorbției acestor bani, pentru că ei nu au capacitatea de a traduce corect termenii utilizați. Ar trebui puși, cu criteriile lor de habarniști cu tot, să scrie în fiecare zi la tablă patru cuvinte ... plan, național, redresare, reziliență. Apoi lăsați să le combine între ele, până li se acrește. Poate că atunci, în sfârșit, vor conștientiza ce se finanțează și cum, atunci când e vorba de sincronizarea fondurilor provenite în regim mixt ... respectiv nerambursabile de la UE, rambursabile de la bănci, acordate de la bugetul statului și alocate din bugete locale. Abia atunci vor pricepe că 95% din PNRR este o iluzie. Abia atunci vor pricepe și liberalii bihoreni, cu cine trebuie să se spele Oradea pe cap în domeniul mai sus descris.
Postat 12 Mai 2022, 18:15 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON