Parcurile 1 Decembrie, I.C. Brătianu, Libertății, 22 Decembrie și Șanțul Cetății vor fi reabilitate în acest an, lucrările necesare având o valoare totală estimată de 115 milioane lei.
Pe lângă acestea, Primăria mai are pe listă și alte investiții în zonele verzi, însă rămâne de văzut câte dintre ele își va permite să le facă în 2025.
Relaxare și mișcare
Intenția de a investi în cele cinci parcuri a fost anunțată de mult de Primărie, pentru unele chiar din 2023, dar abia acum sunt în derulare licitațiile pentru găsirea constructorilor.
„Toate aceste parcuri sunt în licitație. Sunt cele mai mari parcuri de la noi și vrem să iasă investiții cu care să ne mândrim 50 de ani de acum încolo, nu să facem o simplă plantare. Sperăm în primăvară să demarăm lucrările”, a declarat directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș (foto), marți, într-o conferință de presă.
Cele mai scumpe sunt lucrările programate pentru Parcul 1 Decembrie, care în prezent este într-o stare deplorabilă. Primăria are de gând să investească 59,2 milioane lei (o parte din fonduri europene) în refacerea acestui parc, care la finalul lucrărilor va avea un nou loc de joacă, dotat și cu „splash pad” (jocuri de apă din asfalt), un amfiteatru verde, zone noi de loisir și o fântână arteziană nouă.
Reabilitarea Parcului I.C. Brătianu, estimată la 32,7 milioane lei, va consta în îmbunătățirea facilităților sportive de aici, pentru mişcare în aer liber, pilates şi yoga. De asemenea, va fi amenajat un mic iaz, vor fi construite vestiare cu duşuri şi vor fi amplasate toalete cu autospălare.
Lucrări și în luncă
Modernizarea Parcului Libertății va veni la pachet cu amenajări peisagistice în lunca Crișului Repede, pe malul drept al râului, investiții cu un cost estimat de 7,8 milioane lei. În parc va fi amenajată o piațetă, iar pe marginea dinspre Criș o pistă pentru alergare, în timp ce în luncă reprezentanții Primăriei nu vor să intervină prea mult, ci să se rezume la plantări de flori și înlocuirea mobilierului urban.
În Șanțul Cetății, pe lângă refacerea spațiilor verzi, municipalitatea vrea în plus o scenă și o zonă pentru food-truck-uri, iar reamenajarea parcului este estimată la 19,4 milioane lei.
În Parcul 22 Decembrie, unde licitația pornește de la 10,8 milioane lei, se vor amenaja terenuri de sport, o zonă de fitness și o fântână cu jocuri de apă.
Regenerarea din Nufărul
Lista de obiective „verzi” ale Primăriei în 2025 mai cuprinde și regenerarea urbană a cartierului Nufărul II (în trei etape, cu o valoare totală de aproape 200 milioane lei), reabilitarea și modernizarea bazei sportive existente pe strada Sovata nr. 60 (1,2 milioane lei), investiții despre care reprezentanții Direcției Tehnice au declarat că vor începe în acest an, și alte zeci de lucrări pentru care nu este sigur că va fi finanțare în 2025.
În această a doua categorie se regăsește reabilitarea Parcului Nicolae Bălcescu, amenajarea unui parc pe strada Romer Floris, precum și a unor zone verzi pe străzile Radu Greceanu, Corneliu Zdrehuș, Coriolan Hora.
Bilanțul lucrărilor
În aceeași conferință de presă, Marchiș a prezentat bilanțul lucrărilor „verzi” pentru anul trecut, arătând că s-au finalizat lucrările în parcul de pe strada Rectorului și s-a lucrat în Parcul Petőfi, care este aproape de finalizare, după ce Primăria a făcut și niște modificări în proiect.
Tot aproape gata este și parcul de la intersecția străzilor Grigore Moisil și Ion Irimescu, unde Primăria este mulțumită de execuția făcută de constructorul SC Strategii de Viitor SRL, din Timiș, care a lucrat pentru prima oară cu municipalitatea orădeană.
În 2024, Primăria a mai făcut lucrări de întreținere, reparație și execuție mobilier urban pentru spațiile verzi și locurile de joacă din oraș în valoare totală de 1,8 milioane lei.
Tot anul trecut, municipalitatea a făcut primele două locuri de joacă pentru câini, pe strada Balogh Istvan.
Citește aici raportul complet al Direcției Tehnice pentru anul 2024:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.