URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Septembrie 2024, 13:22

Vor putea obține despăgubiri și victimele indirecte ale infracțiunilor sau accidentelor

Vor putea obține despăgubiri și victimele indirecte ale infracțiunilor sau accidentelor Inquam Photos / Cornel Putan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 9 iulie 2024 Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din codul civil care prevede că doar victimele directe ale unui fapt ilicit pot obține despăgubiri. Mai concret, textul legal prevede că, în caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății, poate fi acordată şi o despăgubire pentru restrângerea posibilităților de viață familială şi socială.

Ca efect al declarării neconstituționalității acestui text de lege, de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale vor putea obține despăgubiri și cei care, fără să fie victime directe ale unui fapt ilicit, suferă prejudicii în urma acestui fapt.

Decizia este extrem de importantă deoarece aduce dreptul scris mai aproape de morală și de dreptate în sens filosofic. Mai concret, de la data publicării deciziei, toate persoanele care pot demonstra că viața lor a fost afectată de un fapt ilicit vor putea să se adreseze instanței pentru obținerea de despăgubiri de la autorul acelui fapt ilicit.

Spre exemplu, dacă până acum părinții unui copil sau tânăr care a suferit un accident ce îl lasă în stare vegetativă nu puteau obține despăgubiri pentru suferința de a-și vedea astfel copilul și pentru faptul că viața lor s-a schimbat complet, gravitând doar în jurul celui care are nevoie de îngrijire 24 de ore din 24 și nu mai poate comunica cu ei, începând cu data intrării în vigoare a deciziei vor putea să fie despăgubiți pentru propria suferință.

Mai concret, dacă acum poate fi despăgubit doar cel care suferă direct o vătămare corporală, pe viitor vor putea fi despăgubiți și cei care au grijă de persoana afectată direct și care suferă consecințe în plan social sau familial.

Deși decizia este pronunțată de mai bine de două luni, aceasta nu este încă motivată, pentru a i se vedea exact raționamentul și pentru a putea produce efecte juridice. Cu toate acestea, victimele indirecte pot deja să acționeze în instanță, întrucât este important ca decizia să fie publicată doar la momentul pronunțării hotărârii judecătorești.

Probabil, decizia a fost generată de o situație ca aceea pe care am dat-o exemplu mai sus: într-o asemenea ipoteză, persoana vătămată nu se mai poate adresa justiției pentru simplul fapt că nu mai poate face nimic conștient, iar cei a căror viață este distrusă prin „ricoșeu” nu puteau obține despăgubiri pentru că legea nu le dădea o asemenea posibilitate.

Așteptăm cu interes motivarea judecătorilor Curții Constituționale...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON