URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Decembrie 2023, 08:09

Voi decideți! Proiectele preferate de orădeni în programul de bugetare participativă se dezbat în cartiere. Vezi programul!

Voi decideți! Proiectele preferate de orădeni în programul de bugetare participativă se dezbat în cartiere. Vezi programul! FRUNTAȘ. Ideea care a strâns până acum cele mai multe voturi este cea care propune înlocuirea bustului poetului Petőfi Sándor cu o statuie din bronz
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-a terminat votul online, urmează cel din urnă! Prima etapă a programului de bugetare participativă din acest an s-a încheiat, iar pe 11 decembrie, reprezentanţii Primăriei vor începe întâlnirile cu orădenii, care vor putea vota şi fizic proiectele preferate. La final, ideile care vor aduna cei mai mulţi susţinători vor fi implementate.

Statuie, semafor, fântâni...

Din 18 septembrie până pe 27 noiembrie, orădenii au putut vota online proiectele preferate din cele 41 acceptate în programul de bugetare participativă din acest an. În total, 1.595 de voturi au fost exprimate pe internet.

"Cele mai multe voturi, adică 334, au fost consemnate pentru proiectul prin care se doreşte înlocuirea bustului de beton al poetului Petőfi Sándor din parcul cu acelaşi nume, cu o statuie din bronz şi un soclu nou", a transmis Primăria.

Clasamentul continuă cu iniţiativa montării unui semafor cu temporizare în Calea Aradului, lângă sediul Poliţiei Municipiului Oradea, care a strâns 203 voturi, apoi cu amenajarea unor fântâni arteziene pe Podul Sfântul Ladislau (156 de voturi) (foto jos).

Orădenilor le place şi ideea cu marcarea colorată a intersecţiilor între şosele sau trotuare şi pistele pentru biciclete (foto jos) (154 de voturi) şi cea cu desenarea picioarelor podului rutier de la intrarea în Oradea dinspre Sânmartin (foto jos) (80 de voturi). 

Au şanse de câştig

În Top 10 au mai intrat proiectele pentru montarea unor trasee de căţărat în parcurile din oraş (74 de voturi), transformarea Căii Adevărului în stradă cu sens unic, care ar trebui şi dotată cu limitator de viteză şi trotuar (67 de voturi) şi amenajarea unui parc muzical (foto jos), cu instrumente la care copiii să poată exersa (66 de voturi). 

Trei proiecte se bat pentru locul 10, având acelaşi număr de voturi, 57: montarea de fântâni arteziene cu apă potabilă în parcurile şi zonele pietonale din Oradea, amenajarea unei treceri de pietoni în faţa Liceului Teologic Reformat Lorántffy Zsuzsanna şi instalarea în oraş a două totemuri digitale, care să promoveze evenimentele locale. 

Deocamdată, mai puţină susţinere au proiecte ca plantarea de păduri urbane în Oradea, amenajarea de coridoare umbrite prin oraş, extinderea echipamentelor de fitness în toate parcurile, amenajarea unei piste de biciclete spre Colegiul Mihai Eminescu ori amplasarea de tonomate care să ofere bilete OTL în schimbul unor PET-uri. 

Programul de bugetare participativă are şi două idei care n-au atras nici un vot, nici măcar al iniţiatorului: amplasarea de panouri de căţărat prin parcuri şi de staţii pentru repararea bicicletelor prin oraş. 

O săptămână de dezbateri

Programul de bugetare participativă continuă cu dezbaterile care vor fi organizate în oraş, pentru ca cetăţenii să poată vota şi fizic proiectele preferate.

"Între 11-18 decembrie, vor fi organizate 10 întâlniri la nivelul cartierelor din municipiu, la care administraţia locală aşteaptă cetăţenii să voteze. Menţionăm că o persoană poate vota atât online, cât şi la întâlnirile organizate în cartiere, dar de fiecare dată doar un singur proiect", a transmis Primăria.

Prima întâlnire cu alegătorii va avea loc luni, 11 decembrie, de la ora 17, la Liceul Don Orione, iar a doua va avea loc la 18:30 la Şcoala Gimnazială Avram Iancu. Pe 12 decembrie, de la ora 17, o întâlnire va avea loc la Liceul Onisifor Ghibu şi de la ora 18.30 la Şcoala Dimitrie Cantemir, iar o zi mai târziu sunt programate dezbateri la Căminul Multifuncţional Episcopia (ora 17) şi la Şcoala Ion Bogdan (ora 18.30). Pe 14 decembrie, votul se va da la Liceul Lucian Blaga (ora 17) şi la Şcoala Generală nr. 11 (ora 18.30), iar în ultima zi dedicată dezbaterilor, pe 18 decembrie, de la ora 17, la Şcoala Gimnazială Dacia şi de la ora 18.30 la Primărie.

100.000 lei pe proiect

La final, municipalitatea va trage linie şi va stabili care sunt ideile pe care le va finanţa. Bugetul total al programului este de 1,5 milioane lei, iar fiecare proiect poate obţine o finanţare maximă de 100.000 lei, cu tot cu TVA. Este posibil ca Primăria să finanţeze chiar mai mult de 15 proiecte, pentru că selecţia se va face în funcţie de numărul de voturi, până la epuizarea sumei.

În cadrul celor trei sesiuni de bugetare participativă de până acum, organizate în anii 2017, 2018 şi 2022, au fost selectate pentru finanţare de la bugetul local 37 de proiecte propuse de către orădeni. Printre acesta s-au numărat modernizarea Parcului Petőfi şi construirea parcării supraetajate a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, ambele în lucru, şi proiectele de artă stradală "Anotimpurile Art Nouveau" şi "Dream Big", realizate pe străzile Tudor Vladimirescu, respectiv lângă Parcul I.C. Brătianu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
vasi/adi13
Mai slab primar ca Filip, nici la Vaslui nu există
Postat 11 Decembrie 2023, 18:41 de Sandu2100
sandu cel cu buda-n curte
Sturza, alt penelist a fost cel mai slab primar al orasului, Filip a facut lucruri de calitate, nu porcariile infecte , slabe inutile a lui bolovan, facute pe bani gratis UE, si pe taxe inzecite. Orice prost stie fura pe banii altora virginule!!!!! Ciucle
Postat 11 Decembrie 2023, 18:18 de vasi13
sandu cel cu buda-n curte
Cand era Filip primar Oradea era oras in categoria 1 de dezvoltare, acum e de categoria 3 de dezvoltare. Ca pol de dezvoltare , de pe 1 acum suntem pe 3.
Postat 11 Decembrie 2023, 18:15 de vasi13
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Filip a fost cel mai slab primar al ORADIEI, sau ORADEI, sau ORADEA si era din SLOBOZIA, acolo la Slobozi. Ce dracu a cautat asta aici, doar bani si avere, ca nu a făcut nimic pt cetățeni, și voi propagandistii il blamați pe Bolojan ce e de Aleșd ::::))) asta e de la sute de KM ::::))) PAI NEBUNULE aperi o VINITURA :::::))))) care nu știa unde era Oradea pe hartă ::::))))) A venit Bolojan și a pus Oradea pe hartă.
Postat 10 Decembrie 2023, 23:13 de Sandu2100
Dar totuși propaganda nu a vorbde transparență
Sa ne zica PROPAGANDA ce nu e bine cu proiectele votate de cetățeni ?? Nu de alta dar dacă era PSD nici alea nu se faceau.
Postat 10 Decembrie 2023, 23:02 de Sandu2100
Petre93 aka adi13 aka Maikeltroll
Pai nu mai sunt 300 de străzi de asfaltat in Oradea!! Cand Bolojan a luat mandatul in 2008, in centru erau 20 de străzi neasfaltate. Io si EA aprope asfaltată, Episcopia si aia , Nufarul si aia, etc.Acum.ai cartierele noi si alea pe livezillor la milionari
Postat 10 Decembrie 2023, 22:59 de Sandu2100
Asfalt vrem
Asfaltati odata cele 300 strazi ca la tara, ca 30% din oras arata ca la tara. Iar restul de strazi iti rupi masina in canale, gropi si denivelari. O rusine cum arata orasul
Postat 10 Decembrie 2023, 18:51 de Petre93
Sandu vrea statuie cu Bolovan
Saracul sandu2100 , el tot propune statui cu Bolojan, doamne nebun e omul.
Postat 10 Decembrie 2023, 18:48 de Petre93
KP aka mama Omida
Edilii Liberali in Oradea tot timpul au dat importantă cetățenilor, asta înseamnă o primărie care lucrează în folosul oamenilor, și după cum ai văzut Orădenii nu sunt prea interesați de pădure urbană, adă ca mai vin câteva mandate de brăzdat pt ca ne place asta, vrem sa vedem ca se construiește.
Postat 09 Decembrie 2023, 11:30 de Sandu2100
De necrezut ...
... că edilii liberali sunt în pană de idei și cer acum ajutorul cetățenilor. S-a fâsâit tot programul "Ziua și Proiectul" (cele 365 de idei celebre ale lui Bolojan, Birta, Mălan, etc), lansat pentru 2023. Acum vin liste de proiecte cerute de locuitorii cu propriile lor idei, simple și la obiect, fezabile și realizabile. După ce au brăzdat orașul cu tot felul de trăznăi scumpe și inutile, edilii liberali vor ca cetățenii să-i salveze de la oprobiul public și să le prelungescă, în viitorul an electoral, șederea la cârma banilor publici.
Postat 09 Decembrie 2023, 08:21 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON